Η συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το αν θα κατηγορηθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την κατηγορία ότι έσβησε τα ονόματα τριών μελών της οικογένειας του, από μια λίστα περίπου 2.000 υπόπτων για φοροδιαφυγή, διήρκεσε ένα κουραστικό 12ωρο. Οι βουλευτές έπαιρναν τις κατάλληλες στάσεις για μια ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση και στην συνέχεια διαφωνούσαν μεχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Ιανουαρίου, σχετικά με το πώς να οργανώσουν μια μυστική ψηφοφορία.
Τελικά, 265 από τους 300 βουλευτές ψήφισαν να δημιουργηθεί μια 15-μελής επιτροπή, από όλα τα κόμματα, για την αξιολόγηση των εκθέσεων των οικονομικών εισαγγελέων, σχετικά με την λεγόμενη λίστα Lagarde των Ελλήνων με τους ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, η οποία εστάλη στην Αθήνα το 2010, όταν η Christine Lagarde ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Θα πάρουν καταθέσεις από μάρτυρες και θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Μια ομάδα ανώτερων δικαστών θα αποφασίσει αν ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να δικαστεί πριν, από ένα ειδικό κοινοβουλευτικό δικαστήριο.
Στη δική του ομιλία στο κοινοβούλιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε ότι παραποίησε την λίστα. Αλλά απέτυχε να δώσει μια πειστική εξήγηση γιατί ποτέ δεν έδωσε ένα αντίγραφο στον Γιάννη Kαπελέρη, το αφεντικό του ΣΔΟΕ, για να κάνει μια πλήρη έρευνα, έλεγαν μερικοί πρώην συναδέλφοι του από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διάδοχός του ως υπουργός Οικονομικών και νυν ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ένας εταίρος στην τριμελή κυβέρνηση συνασπισμού, είχε μια πιο εύκολη διαδρομή. Ο κ. Βενιζέλος επίσης δεν πίεσε τον ΣΔΟΕ να ερευνήσει την λίστα, πάνω από έναν χρόνο αργότερα, έστειλε ένα αντίγραφο του καταλόγου σε USB stick, στο γραφείο του Πρωθυπουργου Αντώνη Σαμαρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι οργανώνει συγκάλυψη, προκειμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση, επιμένοντας ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν ξεχωριστά, για το αν θα κατηγορήθει επίσης και ο κ. Βενιζέλο. Η κυβέρνηση υπέκυψε, αλλά μόνο 124 βουλευτές ψήφισαν για να εμφανιστεί ο κ. Βενιζέλος, ενώπιον της επιτροπής. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έτσι γλίτωσε την έρευνα.
Δύο βουλευτές από τη Δημοκρατική Αριστερά, τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού και ένας ακόμη από το ΠΑΣΟΚ, αυτομόλησαν πριν από την ψηφοφορία της 18ης Ιανουαρίου. Αφού έχει χάσει 16 βουλευτές, σε διάρκεια μόλις επτά μηνών στην εξουσία, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή έχει συρρικνωθεί σε μόλις 13 ψήφους. Ωστόσο, οι φόβοι για περισσότερρς αποσκιρτήσεις, λόγω της λίστας Lagarde αποδείχθηκαν αβάσιμοι, εν μέρει χάρη στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Βενιζέλου. Ένας συντηρητικός βουλευτής, δήλωσε: "Οι αριστεροί έφεραν το θέμα στο φως, έτσι οι επικριτές του θα μπορούσαν απλά να ρίξουν ένα ψηφοδέλτιο στο κουτί και να αισθανθούν καλύτερα".
Ένα νέο αντίγραφο της λίστας Lagarde, που απέστειλε η γαλλική κυβέρνηση, τώρα εξετάζεται από ΣΔΟΕ. Υπάρχουν πολλές περισσότερες λίστες πιθανών φοροφυγάδων που θα κρατήσουν απασχολημένους τους ανακριτές.
Η μια περιέχει τα ονόματα περίπου 1.200 Ελλήνων με τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν. Είχε παραδόθηκε στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2008, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, αλλά τότε αγνοήθηκε.
Μια άλλη περιέχει τα ονόματα ενός πλήθους πλουσίων Ελλήνων με μέγα-γιοτς, που νηολογήθηκαν στην Ολλανδία.
Μια τρίτη, περιέχει λεπτομερείς αγορές από αρκετές εκατοντάδες Ελλήνων, με υπερπολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο, που αγοράστηκαν μετά από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στην χώρα το 2009.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να μαζέψει μέχρι € 3 δισ. ($ 3.900.000.000) φέτος, από τους φοροφυγάδες στην Ελλάδα.
Papaconstantinou to face an inquiry/economist.com
Μετάφραση: LEFTeria-news