Νέα Ζηλανδία: "Ονειρεύομαι μια χώρα χωρίς γάτες"

Νέα Ζηλανδία: "Ονειρεύομαι μια χώρα χωρίς γάτες" Facebook Twitter
Εικόνα από το Cats to Go
11

Ο Gareth Morgan σύμφωνα με την Guardian έχει ένα όνειρο:

Μια Νέα Ζηλανδία χωρίς γάτες. Δημιουργός της ιστοσελίδας με την ονομασία Cats to Go θεωρεί τις γάτες υπεύθυνες για την εξαφάνιση των άγριων πουλιών της χώρας. Δεν προτείνει στους ιδιοκτήτες των γατών την ευθανασία («Είναι και αυτή μια επιλογή» λέει χαρακτηριστικά) αλλά τον περιορισμό τους στο χώρο του σπιτιού. «Αυτή η χνουδωτή μπάλα είναι ένας δολοφόνος» γράφει για τις γάτες.

Όμως, η καμπάνια του Morgan δεν είναι δημοφιλής σε μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτητών γατών στον κόσμο. Το δημοψήφισμα που δημιούργησε στο site του δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμενε. Το 70% υπερασπίστηκε τις γάτες. Έτσι στην ερώτηση: «Αν η γάτα σου πέθαινε θα συμφωνούσες να μην την αντικαταστήσεις με άλλη επειδή αποτελεί κίνδυνο για τα πουλιά της χώρας;» μόνο ένα 29% έχει απαντήσει «Ναι».

Οι περιβαλλοντολόγοι δεν θεωρούν τις γάτες 100% υπεύθυνες για την εξαφάνιση άγριων πουλιών. Αναφέρουν ότι ο άνθρωπος, οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα αρπακτικά ζώα  έχουν συμβάλει στην μείωση των πληθυσμών των άγριων πουλιών. Ο Morgan όμως επιμένει να βλέπει ένα παράδεισο με πιγκουΐνους στις παραλίες και Kiwis(ενδημικά πουλιά της Νέας Ζηλανδίας) στις αυλές όταν οι γάτες εξαφανιστούν από την Νέα Ζηλανδία.

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Τα οικοσυστήματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας όντως υπέστησαν καταστροφές από την εισαγωγή ειδών ξένων προς αυτά(γάτες, σκύλοι, πολύ περισσότερο τα κουνέλια αλλά και αρκετά φυτά). Ας μην ξεχνάμε ότι τα αξιολάτρευτα γατάκια δεν πήραν το καράβι για την Ωκεανία από μόνα τους. Το είδος που ευθύνεται πρωτίστως για την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την εξαφάνιση τόσων ειδών είναι ο ευρωπαίος άποικος και οι απόγονοί του οι οποίοι επίσης ξεκλήρισαν πληθυσμούς ενδημικών ειδών μόνο και μόνο για διασκέδαση.
Αντε πάλι ο καθένας την κοτσάνα του.. Βρε παιδιά οι γάτες δεν είναι ζώα της πανίδας της Ωκεανίας αλλά μεταφέρθηκαν εκεί απο τούς μετανάστες πού πρωτοπήγαν. Ειναι απειλή για την τοπική πανίδα, αυτό είναι γεγονός.. Αλλο αν μας αρέσουν τα γατούλια, να μήν ξεχνάμε ότι ενα απο τα ζώα-δολοφόνοι είναι η οικόσιτη γάτα. Τρώει 1170 είδη, περισσότερα απο οποιοδήποτε αιλουροειδές και είναι ενας σχεδιασμένος δολοφόνος. Τα ζώα της Ωκεανίας δεν ηταν σε θέση να προφυλαχτούν απο την απλή γάτα. Γενικά η μετανάστευση ειδών σε νεα μη γνώριμη πανίδα εντρυφεί κινδύνους..
Που να δεις η μετανάστευση ανθρώπων τι κινδύνους εντρυφεί...Πέρα από την πλακίτσα, στα σοβαρά το πιο επικίνδυνο και φονικό πλάσμα είναι ο άνθρωπος, έχει καταστρέψει την χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη. Ειδικά οι γάτες φταίνε; Θυμηθήκαμε τα πουλάκια; Αυτά που για να μην κουρνιάζουν ή αφήνουν κοτσιλιές, κάποιοι άνθρωποι βάζουν καρφιά στα περβάζια; Κυνηγιάρες είναι όντως οι γατούλες, αλλά εμένα οι σκύλοι μου έχουν σκοτώσει 3-4 γάτες και έχουν ξεπαστρέψει το κοτέτσι του παππού μου. Να δημιουργήσω καμπάνια για τον "εξοβελισμό" των σκυλιών;
Την περίμενε καιρό ο Κύριος την άφιξη του Gareth Morgan που θα επέφερε την ισορροπία στο ζωικό βασίλειο. Τόσους αιώνες ξέφραγες οι γάτες ψάχναν ένα σπίτι να κλειδώθουν και να μην τρώνε τα πουλιά και δε βρίσκαν.
E αυτό λέει και ο τύπος. Ο άνθρωπος έφερε τις κατοικίδιες γάτες. Βέβαια το βλέπει θερμά και μονόπλευρα το θέμα, αλλά έτσι συνήθως είναι οι περιβαλλοντολόγοι δυστυχώς.