27 νεκροί σε ταραχές στην Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση θανατικής ποινής

27 νεκροί σε ταραχές στην Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση θανατικής ποινής Facebook Twitter
0

27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις αιματηρές συμπλοκές που ξέσπασαν μετά την καταδίκη σε θάνατο 24 κατηγορουμένων, για το θάνατο 74 ανθρώπων πριν ένα χρόνο σε επεισόδια μετά από αγώνα ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου έστειλε το στρατό στο Πορτ Σάιντ όπου είναι σε εξέλιξη οι οι ταραχές και ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αιθιοπία. Εκτάκτως συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, για να συζητήσει σχετικά με το πώς να πατάξει τις ταραχές. Σύμφωνα με το Reuters, η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει πανεθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας ή ακόμη και να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για τους αναλυτές, οι αιματηρές συμπλοκές ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενες, λόγω του θυμού και της απογοήτευσης που επικρατούν στη χώρα. Η οικονομία είναι στάσιμη εδώ και δύο χρόνια ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ότι ήταν πριν. Επιπλέον η κυβέρνηση Μόρσι έχει δημιουργήσει αντιπάθεια μετά την αμφιλεγόμενη προσπάθεια της να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο του προέδρου, μια κίνηση για την οποία δεν επιδίωξε ευρεία συναίνεση.

Τα πολύνεκρα επεισόδια στο Στάδιο Πορτ Σάιντ σημειώθηκαν την 1Η Φεβρουαρίου του 2012  μεταξύ οπαδών της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί. Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του αγώνα των δύο ομάδων, ο οποίος είχε βρει νικήτρια με 3-1 την γηπεδούχο ομάδα της Αλ-Μασρί. Στις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών που ακολούθησαν, βρήκαν τον θάνατο 74 άνθρωποι, ενώ πάνω από 1000 τραυματίστηκαν.

Πυρά και σε ελληνικό πλοίο

Κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Πορτ Σάιντ, πυρά δέχτηκε το ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο Island of Rhodes, ενώ γινόταν τακτική επιθεώρηση από τον Προξενικό Λιμενάρχη. Ασφαλείς είναι σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρωμα και οι επιβάτες. Το πλοίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι.

Για το επεισόδιο ενημερώθηκαν άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος -ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό- και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης. Ο κ. Αβραμόπουλος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση για τον εντοπισμό τον υπευθύνων. Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή σε Έλληνες πολίτες που ενδεχομένως βρίσκονται στην περιοχή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM