Στουρνάρας: «Κάνει λάθος ο κ. Ρεν, αν πιστεύει, ότι τα λάθη μας ευθύνονται για όλα»

Στουρνάρας: «Κάνει λάθος ο κ. Ρεν, αν πιστεύει, ότι τα λάθη μας ευθύνονται για όλα» Facebook Twitter
2

Την απουσία του Αντώνη Σαμαρά , κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το «λάθος» του ΔΝΤ, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκε πριν αρχίσει η συζήτηση της ερώτησης, καθώς, όπως είπε, ήταν η 8η ερώτηση που απευθύνει στον "απόντα" πρωθυπουργό ,ενώ συνολικά ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πάει στη βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις, 30 φορές.

«Κατανοώ τις δυσκολίες του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αυτό όμως συνιστά απόδειξη ήττας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη θέση του πρωθυπουργού ανέλαβε να απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών για τον οποίο ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν είναι εκλεγμένος αλλά διορισμένος από τον πρωθυπουργό, καλώντας τον προεδρεύοντα να του απαντήσει αν κρίνει πως «το να λιποτακτεί ο πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική μάχη τιμά την κοινοβουλευτική διαδικασία». «Να καταργηθεί η ώρα του πρωθυπουργού, εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει,» είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής να ορίζει τους υπουργούς, που θα απαντούν στις ερωτήσεις.  

Η ερώτηση του κ. Τσίπρα:

«Επίκαιρη Ερώτηση

προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα:  «Λάθος πολλαπλασιαστής της ύφεσης, υστέρηση εσόδων και νέα μέτρα»

Η άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να αξιοποιήσει τη δημόσια ομολογία στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  περί «λάθους» στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, αποδεικνύει πως σκοπεύει να πορευτεί μέχρι τέλους πιστή στο μνημόνιο και στις ολέθριες συνέπειές του. Η κυβέρνηση Σαμαρά, ωσεί παρούσα στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αξιοποίησε ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί. Επειδή η επιμονή των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, επειδή η απουσία κάθε διαπραγμάτευσης ώστε να σταματήσει το βάρβαρο και αποτυχημένο πρόγραμμα έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, επειδή η υστέρηση εσόδων και η ύφεση προδιαγράφουν  νέα μέτρα, όπως φαίνεται από τη μετάφραση του επικαιροποιημένου μνημονίου,

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:

Πώς θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή περί «λάθους»;

Τι ύψους εκτιμά ότι θα είναι τα προαναγγελθέντα στο μνημόνιο  νέα μέτρα, με δεδομένο ότι μόνο για το Γενάρη η υστέρηση εσόδων είναι περίπου 300 εκ ευρώ;

Πώς θα ενεργήσει ώστε αυτό το «λάθος» που αποτιμάται σε δεκάδες δις ευρώ να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από μνημόνια και πολιτικές που θα εκτοξεύσουν την ύφεση και τη φτώχεια και τα επόμενα χρόνια; 

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξης Τσίπρας»

Το «λάθος» και τι απάντησε ο κ. Στουρνάρας

Αναπτύσσοντας την ερώτηση για την παραδοχή του «λάθους» ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον υπουργό ότι όχι μόνο δεν έθεσε το ζήτημα αλλά και ότι η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ, για το θέμα ήταν ακαδημαϊκή με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα ο κ. Ρεν να μας πει να συνεχίσουμε την εφαρμογή του λάθους.

 «Συμφωνείτε με την άποψη του Όλι Ρεν; Συμφωνείτε ότι είναι ανευ σημασίας οι επιπτώσεις; Τι ακριβώς θέσατε στο Eurogroup;», ρώτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ….

Στην απάντησή του ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά από την πρώτη μέρα και πως το λάθος μπήκε στο τραπεζι από την κυβένρηση πολύ πριν το παραδεχτεί ο κ. Μπλανσάρ.

Για την προτροπή του κ. Ρεν να συνεχίσουμε απαρέγκλητα το πρόγραμμα ο κ. Στουρνάρας σχολίασε ότι «προφανώς ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι όλη η ύφεση ευθύνεται στα λάθη της Ελλάδας».

 «Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες να μας πείτε την πρότασή σας, τι θα κάνουμε αν βγούμε από το μνημόνιο», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του ότι ζητά «με τον πιο ανεύθυνο τρόπο να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες των πολιτών».

Μίλησε επίσης και για «θανάσιμη» παραποίηση των δηλώσεων Μέργου περί υψηλού κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι απλώς ο γ.γ. του υπουργείου παρουσιάσε στοιχεία. Μάλιστα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε μετά ερώτηση στον κ. Ρεν, σχετικά με τις δηλώσεις Μέργου. (Την ερώτηση πάντως την έκαναν δύο ευρωβουλευτές, ο κ. Χουντής του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πουπάκης της Ν.Δ.και έγινε με άλλο θέμα και πριν δημιουργηθεί το ζήτημα με τον κ. Μέργο.)

Ο υπουργός έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με μείωση μισθών, ούτε του κατώτατου, ή συντάξεων.

«Εχετε στριμωχτεί άσχημα, η πολιτική Βαβέλ που δημιουργήσατε ραγίζει από τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις των στελεχών σας» είπε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ακόμη και ο Γιώργος Μέργος υπέστη τη βία της νεολαίας σας. Πατήσατε νάρκη όταν πήγατε να διαστρεβλώσετε τις απόψεις του Ολι Ρεν για το λάθος του ΔΝΤ» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Προανήγγειλε επίσης για πρώτη φορά νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει-σε συνδυασμό με τη δημιουργία δικών μας πλεονασμάτων- στην παρούσα συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους εταίρους.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Ένας χρόνος από το δυστύχημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη - Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ουδεμία ενημέρωση υπάρχει, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη της απώλειας αυτών των ζωών και επικρατεί  πλήρης άγνοια για τη διοικητική και δικαστική έρευνα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM