Μια ανάλυση ενός δείγματος πετρωμάτων, που συλλέχθηκαν από το τηλεκατευθυνόμενο όχημα Curiosity της NASA, έδειξε, ότι ο πλανήτης Άρης, τα αρχαία χρόνια, ίσως να μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη ζωντανών μικροβίων.
Σύμφωνα με τη NASA, οι επιστήμονες εντόπισαν θείο, άζωτο, υδρογόνο, οξυγόνο, φώσφορο και άνθρακα - κάποια από τα βασικά χημικά συστατικά για τη ζωή -στην σκόνη που εξήγαγε το Curiosity από ιζηματογενή πετρώματα στην όχθη ενός αρχαίου ποταμού κοντά στον κρατήρα Gale, στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη τον προηγούμενο μήνα.
"Ένα θεμελιώδες ερώτημα για την αποστολή αυτή είναι το αν ο Άρης θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα κατοικήσιμο περιβάλλον" είπε ο αρχηγός των επιστημόνων του προγράμματος εξερεύνησης του πλανήτη Άρη της NASA. "Από αυτά που ξέρουμε τώρα, η απάντηση είναι ναι" συμπλήρωσε.
Ενδείξεις για αυτό το κατοικήσιμο περιβάλλον προέρχονται από τα δεδομένα που επιστράφηκαν από τα ειδικά όργανα χημείας και ορυκτολογίας που κουβαλάει το Curiosity αλλά και από την ανάλυση των δειγμάτων που έκανε το όχημα στον Άρη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιοχή που εξερευνούσε το όχημα ήταν η κατάληξη ενός αρχαίου συστήματος ποταμών ή ο, ανά διαστήματα υγρός, πυθμένας μίας λίμνης όπου μπορούσαν να δημιουργηθούν ευνοϊκες συνθήκες για ανάπτυξη μικροβίων.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να συνεργαστούν με το Curiosity στην περιοχή για πολλές ακόμα εβδομάδες πριν προχωρήσουν σε μία μεγάλη κίνηση στο κεντρικό ανάχωμα του κρατήρα Gale, το όρος Sharp. Οι επιστήμονες λένε. ότι ερευνώντας τη στοίβα των στρωμάτων που εκτίθενται στο όρος Sharp μπορεί να προστεθούν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια και την πολυμορφία των συνθηκών κατοίκησης.
Το Project εξερεύνησης του Άρη της NASA χρησιμοποιεί το Curiosity για να διερευνήσει κατά πόσον μια περιοχή μέσα στον κρατήρα Gale του Άρη έχει προσφέρει ποτέ ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής. Το Curiosity το οποίο κουβαλάει δέκα επιστημονικά όργανα προσγειώθηκε στον Άρη πρίν 7 μήνες για να ξεκινήσει την αποστολή αυτή, η οποία θα διαρκέσει 2 χρόνια.