Τώρα που η κρίση ταρακούνησε την Κύπρο το περιοδικό Spiegel θυμήθηκε και πάλι την Πράσινη Γραμμή και τα εδάφη από την άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, εκτός της Τουρκίας.
Για τα κατεχόμενα αναφέρει ότι χωρίς τα χρήματα της Άγκυρας δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, καθώς, αντίθετα με την έκρηξη ευμάρειας που έφερε στο νότο το ευρώ, στο βορρά η οικονομία παρέμεινε στάσιμη.
Ως παράδειγμα της απομόνωσης του Βορρά το Spiegel αναφέρει ακόμη και το ότι αν οι πολίτες από τα κατεχόμενα θέλουν να φάνε ένα χάμπουργκερ, θα πρέπει να πάνε στο νότο αφού μόνο εκεί έχει καταστήματα η McDonalds. Και αν τουρίστες θελήσουν να επισκεφθούν το βόρειο τμήμα θα πρέπει να πάρουν τα διαβατήρια τους.
«Τώρα όμως που η Κύπρος έχει βυθιστεί σε κρίση, η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και η Τουρκία αναπτύσσεται, η ισορροπία δυνάμεων θα μπορούσε να αλλάξει», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, κάνοντας λόγο για το πρώτο ταμπού που έσπασε στην απόφαση του Αναστασιάδη να ανοίξει καζίνο και στο νότο για να φέρει έσοδα.
Για την τουρκική εισβολή του 1974 τη περιοδικό «διακριτικά» γράφει ότι τουρκικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο νησί όταν η ελληνική χούντα προσπάθησε να καταλάβει την κυρίαρχη Κύπρο.
«Οι Έλληνες Κύπριοι καλούν το Βορρά μόνο "κατεχόμενα εδάφη" και βλέπουν τον Νότο ως το ελεύθερο τμήμα της χώρας» γράφει το περιοδικό παρομοιάζοντας, κατά κάποιο τρόπο, την κατάσταση με το τείχος στο Βερολίνο σε ό,τι αφορά στα διαβατήρια.
Για τα κατεχόμενα που ονομάζει «Βόρεια Κύπρο» το Spiegel γράφει ότι οι κάτοικοι τους λένε πως οι νότιοι είχαν σηκώσει τη μύτη ψηλά. Ως απόδειξη φέρνουν σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το «όχι» στο δημοψήφισμα Αναν το 2004. «Θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για την επανένωση που δεν θέλησαν οι Ελληνοκύπριοι. Τρείς στους τέσσερις το απέρριψαν».
Προς το τέλος αναφέρονται οι τελευταίες εξελίξεις και η πρόταση Νταβούτογλου για συνεκμετάλλευση του αερίου.
Όλο το νόημα πάντως βρίσκεται σε μια φράση στην εισαγωγή του άρθρου: «Τώρα, η κρίση του ευρώ θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.»