Η κηπουρική στην κουζίνα σας

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter
0

Υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να τρώμε αγνά, φρέσκα, υγιεινά λαχανικά και μυρωδικά δικής μας παραγωγής μέσω καλλιέργειας στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας!

Εξάλλου τι ωραιότερο, από το να αρωματίζουμε με φρεσκοκομμένα μυρωδικά τις μαγειρικές μας δημιουργίες και να φτιάχνουμε σαλάτες με τα πιο νόστιμα λαχανικά εξοικονομώντας μάλιστα και χρήματα καθώς τα περισσότερα από αυτά τα φυτά έχουν χαμηλό κόστος αγοράς ενώ είναι και αρκετά ανθεκτικά!

Τα περβάζια των παραθύρων είναι η καταλληλότερη θέση για τα φυτά της κουζίνας. Για να έχουμε ακόμη περισσότερα φυτά μπορούμε να βάλουμε ράφια, ειδικές ζαρντινιέρες ή να κρεμάσουμε γλάστρες στην κουπαστή του κάγκελου.

Τοp 10 φυτών για Κηπουρική Κουζίνας είναι τα εξής:

1. Βασιλικός

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Το φυτό που φύτρωσε γύρω από τον τάφο του Ιησού.

Χρειάζεται αρκετό ήλιο, τακτικό πότισμα και προστασία από τα κρύα του χειμώνα. Το χειμώνα τον μεταφέρουμε στο εσωτερικό του σπιτιού, σε φωτεινό μέρος και μακριά από πηγές θέρμανσης.

Είναι τονωτικό, ενώ δρα πολύ καλά κατά της ζαλάδας και της ημικρανίας.

Χρησιμοποιείται για την αντικουνουπική του δράση, ενώ στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, για το χαρακτηριστικό άρωμά του. Ταιριάζει με όλα τα φαγητά που έχουν ντομάτα. Αρωματίζει σούπες, σαλάτες, κρέατα, θαλασσινά και κεφτεδάκια. Πασίγνωστη επίσης είναι η σάλτσα "πέστο" που παρασκευάζεται από βασιλικό.

2. Δεντρολίβανο

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Το μόνο που χρειάζεται το δεντρολίβανο είναι μια ηλιόλουστη θέση και σχετικά αραιά ποτίσματα. Αρκετά ανθεκτικό φυτό. Είναι ιδανικό τονωτικό και διεγερτικό, ενώ συνίσταται και για την αντιμετώπιση της κόπωσης και της κατάθλιψης.

Αν προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου στη γεμάτη ζεστό νερό μπανιέρα θα απαλλαγείτε αμέσως από την κούραση.

Χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και για μαρινάρισμα και θεωρείται το καλύτερο αρωματικό για ψητό ψάρι και συκώτι.

3. Ρίγανη

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Πολύ εύκολη η καλλιέργειά της. Ευδοκιμεί και κάτω από ξερικές συνθήκες. Το έμβλημα της Ελληνικής κουζίνας.

Σε μορφή αιθέριου ελαίου έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ανοίγει την όρεξη και βοηθά στη χώνευση.

Χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα φαγητά, κυρίως σε φαγητά φούρνου, σχάρας αλλά και σαλάτες.

4. Θυμάρι

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Καλλιεργείται ακόμη και σε φτωχό έδαφος αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Θέλει ήλιο και αραιά ποτίσματα.

Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται κατά του πονόδοντου καθώς και για μασάζ σε μυϊκούς και ρευματικούς πόνους.

Το θυμάρι βοηθά και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ταιριάζει με κρέας, πουλερικά, σάλτσες και σαλάτες. Ιδίως σε ψάρι, μελιτζάνες και πιπεριές φούρνου.

5. Δυόσμος

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Καλλιεργείται πολύ σε γλάστρες, χρειάζεται αρκετή υγρασία ενώ ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά σημεία.

Με το μάσημα των φύλλων του καταπολεμάται ο λόξυγκας, αλλά και η κακοσμία του στόματος. Αν τα φύλλα τα τρίψουμε στο μέτωπο σταματά ο πονοκέφαλος.

Αξιοποιείται σαν ρόφημα κατά της δυσπεψίας αλλά και αφροδισιακό.

Στην κουζίνα είναι ιδανικός για κεφτεδάκια και σάλτσες.

Χάνει το άρωμά του όταν κόβεται με μαχαίρι, γι' αυτό καλύτερα να κόβετε με το χέρι.

6. Φασκόμηλο

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Αναπτύσσεται πολύ καλά σε γλάστρες αρκεί να έχει ήλιο. Δε χρειάζεται τακτικό πότισμα και αγαπά τα ξερικά εδάφη.

Οι κινέζοι το θεωρούν καλύτερο και από το τσάι! Χρησιμοποιείται ενάντια στα κρυολογήματα, είναι ενισχυτικό της μνήμης, καταπολέμα την κούραση, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ακόμη, χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ενώ πίνεται και σαν αφέψημα, ζεστό ή κρύο.

7. Μελισσόχορτο

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Δεν κλέβει τις εντυπώσεις με την εμφάνισή του αλλά με τις ιδιότητές του.

Στομαχικό χωνευτικό και τονωτικό. Ανοίγει την όρεξη ενώ έχει και ιδιότητες ενάντια στη γήρανση.

Με τη λεμονάτη γεύση του, στη μαγειρική ταιριάζει πολύ στις σούπες αλλά και σε κρέατα και πουλερικά.

Χρησιμοποιείται πάρα πολύ και στην αρωματοθεραπεία.

8. Λεβάντα

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Εκτός από την ομορφιά και το άρωμα που χαρίζει διώχνει τα έντομα. Δεν αγαπά καθόλου την υγρασία, αλλά αγαπά τον πλούσιο ήλιο.

Για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας τρίψτε στο χέρι σας μερικά φύλλα ή άνθη και εισπνεύστε το άρωμα που αναδύεται.

Τα άνθη της χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό του χώρου, και τα φύλλα στη μαγειρική.

9. Δίκταμο

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Ενδημικό φυτό της Κρήτης που καλλιεργείται πολύ εύκολα. Το μόνο που χρειάζεται είναι σημείο που να το λούζει ο ήλιος και να προστατεύεται από ανέμους.

Χρησιμοποιείται κατά της γρίπης, αλλά και ως αφροδισιακό, για αυτό στην Κρήτη το ονομάζουν "έρωντα".

10. Λαχανικά-Κηπευτικά

Η κηπουρική στην κουζίνα σας Facebook Twitter

Μη διστάσετε να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά ακόμη και σε γλάστρα.

Ορισμένα λαχανικά που είναι αρκετά εύκολα στην καλλιέργειά τους είναι: η ρόκα, το μαρούλι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ραδίκι, το σέλινο, ο άνηθος, ο μαϊντανός, ο κόλιαντρος και το σπανάκι. Δηλαδή τα περισσότερα λαχανικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας!

Ακόμη και αν οι γνώσεις σας γύρω από την κηπουρική είναι οι απολύτως στοιχειώδεις μη διστάσετε να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε!

Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει.

info

Γλάστρες & κασπώ: http://www.praktiker.gr/c/glastres-kaspo-140

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ