Κι άλλος μετανάστης καταγγέλει τους συλληφθέντες της Μανωλάδας

Κι άλλος μετανάστης καταγγέλει τους συλληφθέντες της Μανωλάδας Facebook Twitter
1

Σήμερα απολογούνται στον ανακριτή οι τρείς συλληφθέντες για την επίθεση με όπλο και καραμπίνες σε εργαζόμενους μετανάστες στη Μανωλάδα. Εναντίον τους ασκήθηκαν διώξεις για εμπορία ανθρώπων κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα,  απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, ηθική αυτουργία στην απόπειρα, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά συναυτουργία. Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί και ο ιδιοκτήτης της φυτείας φράουλας, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Οι ίδιοι διά των συνηγόρων τους υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν σε αυτοάμυνα και πώς οι αλλοδαποί κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους, όμως νέα στοιχεία έρχονται στο φως για παλαιότερη «δράση» τους καθώς, όπως καταγγέλλει μετανάστης, τον Αύγουστο του 2012 δύο από τους δράστες του τωρινού περιστατικού τον είχαν βασανίσει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, ο 27χρονος και ο 39χρονος οι οποίοι σήμερα κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι, σύμφωνα με τις Αρχές, τα ίδια πρόσωπα που και τον Αύγουστο του 2012 είχαν προβεί στις απίστευτης αγριότητας πράξεις τους.

"Κι εγώ, τότε, το μόνο που ζητούσα ήταν να πάρω τα λεφτά που μου χρωστούσαν", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο Μαχμούντ, που σήμερα έχει φύγει από την περιοχή της Βουπρασίας και δουλεύει σε χωράφια άλλης περιοχής στην Πελοπόννησο.

"Ήταν προς το τέλος του Αυγούστου και είχα μείνει χωρίς λεφτά. Είχα δουλέψει όλο το καλοκαίρι και μου χρωστούσαν πολλά. Εκείνη τη μέρα βγήκα από το σπίτι μου και είδα από μακριά τους δύο φίλους του αφεντικού να περνούν με το αυτοκίνητο. Πήγα κοντά για να τους ρωτήσω τι θα γίνει", διηγείται με τη βοήθεια του συμπατριώτη του Ραμί.

"Έσκυψα προς το τζάμι και τους ρώτησα. Και τότε αυτοί με τράβηξαν μέσα στο αυτοκίνητο. Κρεμάστηκα ο μισός μέσα και ο μισός έξω και το αυτοκίνητο ξεκίνησε. Προσπαθούσα να πιαστώ, αλλά δεν μ' άφηναν. Με ένα σφυρί μου χτυπούσαν τα χέρια, μια το ένα και μια το άλλο. Έσπασα τα δάχτυλα και κόπηκαν δύο φλέβες. Χρειάστηκε να κάνω εγχείρηση γι' αυτό και να πληρώσω για τα φάρμακα γιατί δεν είχα ασφάλιση", λέει ο Μαχμούντ.

Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά, ο Αιγύπτιος μετανάστης έπεσε ματωμένος στο έδαφος. Ασθενοφόρο το οποίο ειδοποιήθηκε από περίοικους μετέφερε το μετανάστη στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και από εκεί στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Στη συνέχεια μετέβη στην Αστυνομία όπου κατέθεσε μήνυση σε βάρος των δύο βασανιστών του, αλλά αντί να βρει το δίκιο του, κρατήθηκε επειδή δεν είχε χαρτιά.

"Μου έδωσαν ένα χαρτί ότι σε 30 μέρες έπρεπε να εγκαταλείψω την Ελλάδα. Βγήκα γιατί ήρθε ο πρόεδρος των Αιγυπτίων μεταναστών και μίλησε γι' αυτά που είχα περάσει. Αλλά στο μεταξύ δεν είχα καν λεφτά να πάρω τα φάρμακά μου", λέει στο Έθνος ο Μαχμούντ, ο οποίος περιμένει το δικαστήριο.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, κι ας παρουσιάζεται έτσι, όπως δεν είναι μεμονωμένο και το τελευταίο γεγονός. Όπως γράφεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, για τα εργασιακά της περιοχής επικρατεί μια ιδιότυπη ομερτά, αφού όλοι οι ντόπιοι ξέρουν πως οι μεγάλες επιχειρήσεις που καλλιεργούν χωράφια με φράουλες και άλλα φρούτα και κηπευτικά λειτουργούν με όρους σύγχρονης σκλαβιάς. Το αφεντικό συνήθως βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τα κτήματα. Πραγματικοί προϊστάμενοι είναι οι επιστάτες που αναλαμβάνουν να προσλάβουν τους εργάτες για τα χωράφια.

Σε αυτό συνεργάζονται με τους "ομαδάρχες" των αλλοδαπών υποψήφιων εργατών, οι οποίοι ενημερώνουν τους "δικούς" τους και προσφέρουν τελικά για εργασία όσα "κεφάλια" τους ζητηθούν. Οι συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης θυμίζουν άλλες εποχές... Εκατοντάδες στοιβάζονται στις μικρές παραγκουπόλεις που έχουν στηθεί στις παρυφές των κτημάτων.

"Μένουμε χειμώνα-καλοκαίρι στα νάιλον, σε παράγκες. Γι' αυτές πληρώνουμε περίπου 20 ευρώ τον μήνα ενοίκιο, παρόλο που μας λένε ότι είναι τζάμπα. Οπως και το φαγητό μας, που όμως επίσης πληρώνουμε στο τέλος του μήνα με κάποια λεφτά...", λένε οι μετανάστες στα παραπήγματα της Μανωλάδας.

Στην καλύτερη περίπτωση τρώνε ρύζι με κοτόπουλο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ