Χημικά όπλα στη Συρία

Χημικά όπλα στη Συρία Facebook Twitter
1

Τις τελευταίες ημέρες ο Μπαράκ Ομπάμα καλείται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση- πώς να χειριστεί τη χρήση χημικών από το καθεστώς του Άσαντ ενώ είχε προειδοποιήσει πως μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε δραματικά τους όρους του παιχνιδιού.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος ισχυρίζονται πως έχουν πλέον αποδείξεις ότι ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά του ίδιου του λαού του περνώντας με αυτόν τον τρόπο την κόκκινη γραμμή Ομπάμα η οποία –θεωρητικά τουλάχιστον- συνεπάγεται επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα. Αν και στην Ουάσιγκτον η οποιαδήποτε εμπλοκή βρίσκει τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική ηγεσία εξαιρετικά απρόθυμες, εντούτοις εκτιμούν πως οι κόκκινες γραμμές θα πρέπει να έχουν νόημα για τον κόσμο, ιδίως δε τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ.

Το πρόβλημα για τον Ομπάμα είναι μεγάλο αφού η στρατηγική φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί στις ίδιες του τις δεσμεύσεις. Αν δεν υπάρξει επέμβαση, τότε εκτός από την απώλεια της διεθνούς αξιοπιστίας οι ΗΠΑ θα χάσουν και τα εξής:

1. Ο Άσαντ δεν θα σταματήσει να χρησιμοποιεί θανατηφόρες χημικές ουσίες κατά του λαού του. Έχοντας γνώση πως δεν υπάρχουν κυρώσεις θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Σύρων κάθε φορά που αισθάνεται το καθεστώς του έχει την πλάτη του στον τοίχο.

2. Η Τεχεράνη και η Πιονγιάνγκ θα θεωρήσουν ότι η αμερικανική αδράνεια στη Συρία τους δίνει το πράσινο φως να συνεχίσουν τα πυρηνικά τους προγράμματα χωρίς το φόβο μιας δυναμικής παρέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο η Ουάσιγκτον εκθέτει σε κίνδυνο τρεις παραδοσιακούς της συμμάχους- το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

3. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος ο Άσαντ να μεταβιβάσει στην Χεζμπολάχ ποσότητα των χημικών όπλων και άλλου πολεμικού υλικού ως ανταμοιβή για τους Λιβανέζους σιίτες ριζοσπάστες που στηρίζουν το καθεστώς. Ήδη οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι σε εξέλιξη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε τα κοιτάσματα του Ταμάρ και του Λεβιάθαν είναι απολύτως εκτεθειμένα σε επίθεση από τις ακτές του Λιβάνου. Με δεδομένο δεν έχει ολοκληρώσει την ανακατασκευή του πολεμικού του στόλου, το Ισραήλ βρίσκεται σε ζωτικό κίνδυνο.

Την περασμένη Πέμπτη η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε απέναντι από τη Χάιφα ένα drone που η Χεζμπολάχ είχε στείλει στην περιοχή, χωρίς να κλιμακώσει όμως περαιτέρω την ένταση. Οπωσδήποτε ο Άσαντ και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχουν ήδη ενθαρρυνθεί από το γεγονός και η Μοσάντ κρίνει πως αν τα χημικά φτάσουν στον Λίβανο τότε ένα τρομοκρατικό χτύπημα στις ισραηλινές πόλεις είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο.

Ο τρόπος που ο Λευκός Οίκος κοινοποίησε το μήνυμά προς το Κογκρέσο ήταν ενδεικτικός της αμηχανίας με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα. «Δεδομένων των όσων διακυβεύονται, και από αυτά που έχουμε μάθει από την πρόσφατη εμπειρία μας, οι εκτιμήσεις πληροφοριών και μόνο δεν είναι επαρκείς –μόνο τα αξιόπιστα και διασταυρωμένα γεγονότα μπορούν να παρέχουν κάποιο βαθμό βεβαιότητας που θα καθοδηγήσει τη λήψη αποφάσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Φυσικά κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να πει πως αν στο εν λόγω έγγραφο αντικαθιστούσαμε τη λέξη «Συρία» με τη λέξη «Ιράν» και τα «χημικά όπλα» με τα «πυρηνικά όπλα» η αντιμετώπιση θα ήταν τελείως διαφορετική. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο και με αυτή τη διατύπωση ο Ομπάμα «αδειάζει» τόσο τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι όσο και τον υπουργό Άμυνας Τσακ Χάγκελ οι οποίοι μετέδωσαν τις πληροφορίες- μάλιστα ο Κέρι ήταν απόλυτα πεπεισμένος και έκανε λόγο για δύο επιθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που σκέφτονται στην Ουάσιγκτον είναι μια έμμεση στρατιωτική επέμβαση με την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορα  Ιορδανίας-Συρίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κρίνουν πως θα αποθαρρύνουν τόσο τη Δαμασκό όσο και την Τεχεράνη. Στον Λευκό Οίκο έκριναν πως η απόφαση πρέπει να ληφθεί μετά την επίσκεψη του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στην Ουάσιγκτον. Η επίσκεψη έγινε και μένει να δούμε αν ο Ομπάμα θα πάρει το όπλο του ή θα επιμείνει στην ουδετερότητα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια