Δύο διακεκριμένοι φυσικοί ο Βρετανός Πίτερ Χιγκς και ο Βέλγος Φρανσουά Εγκλέρ, καθώς επίσης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, είναι οι τρεις νικητές των βραβείων Αστούριας στην κατηγορία της επιστημονικής έρευνας.
Κοινός παρανομαστής των τριών νικητών είναι το περίφημο «σωματίδιο Χιγκς», που είναι γνωστό ως το «σωματίδιο του Θεού». Το μποζόνιο προσδίδει μάζα στα άλλα σωματίδια της ύλης. Η ανίχνευσή του από τον επιταχυντή του CERN ανακοινώθηκε πέρσι επισήμως.
«Η ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα για τη συμβολή της Ευρώπης στη λύση ενός από τα πιο δυσεπίλυτα μυστήρια της Φυσικής, όπως είναι η δημιουργία του κόσμου», επεσήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων.
Ο ίδιος ο Πίτερ Χιγκς έχει δηλώσει, ότι είναι άθεος και για τον αυτόν τον λόγο απεχθάνεται τον χαρακτηρισμό «σωματίδιο του Θεού», που αποδίδεται στο μποζόνιο, για το οποίο είχε κάνει λόγο στην επιστημονική κοινότητα το 1964.
Ο CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο με 20 κράτη μέλη. Βρίσκεται στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας και ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Ο Φρανσουά Εγκλέρ είναι ένας από τους 6 συνολικά επιστήμονες με αναγνωρισμένη συνεισφορά στην ανακάλυψη του σωματιδίου.
Το μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες είναι το φετινό Νόμπελ Φυσικής, που ενδέχεται να δοθεί για την ανακάλυψη του συγκεκριμένου σωματιδίου και θα επιφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια στον νικητή. Σύμφωνα με τους κανονισμούς μπορούν να τιμηθούν με Νόμπελ μόνο τρεις εν ζωή επιστήμονες. Στην περίπτωση του μποζονίου υπάρχουν έξι επιστήμονες, που είχαν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα και διεκδικούν το βραβείο. Εκτός από τον Πίτερ Χιγκς και τον Φρανσουά Ενγκλέρ, είναι οι Καρλ Χέιγκεν, Τζέραλντ Γκούρανλινκ και Τομ Κιμπλ. Ο Ρομπέρ Μπρουτ πέθανε το 2011.
Τα διεθνώς αναγνωρισμένα βραβεία Αστούριας συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ για το νικητή σε κάθε κατηγορία.
Πηγή: Euronews