Επιστήμονες επισημαίνουν, ότι η φετινή αύξηση των μεδουσών στην Μεσόγειο, απειλεί τόσο την βιοποικιλότητα, όσο και την υγεία χιλιάδων τουριστών. Τουλάχιστον 150,000 άτομα τυγχάνουν περίθαλψης κάθε καλοκαίρι από τσίμπημα μεδουσών στην περιοχή της Μεσογείου. Υπό παρακολούθηση έχουν τεθεί τα δηλητηριώδη θαλασσινά όντα που άρχισαν να εμφανίζονται σε ανησυχητικούς αριθμούς. Το φαινόμενο αποδίδεται στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, την υπεραλιεία και τις ανθρώπινες κατασκευές, όπως τους κυματοθραύστες που προστατεύουν τις αμμώδεις παραλίες. Οι θηρευτές τους εξαφανίζονται και οι μέδουσες αυξάνονται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς.
Ο καθηγητής Stefano Piraino, του ιταλικού πανεπιστημίου Salento, επικεφαλής ενός προγράμματος που διερευνά το συγκεκριμένο φαινόμενο, ανέφερε ότι σε μια ακτογραμμή 300 χλμ. είδε στις 21 Απριλίου εκατομμύρια μέδουσες. Η ομάδα «Citizen scientist» εξοπλισμένη με «έξυπνα» κινητά και ειδικά apps καταγράφουν την παρουσία των μωβ μεδουσών κατά μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων ακτών της Μεσογείου. Η αύξηση φαίνεται να είναι συνεχής από τότε που άρχισε να το καταγράφει το ειδικό πρόγραμμα πριν από τέσσερα χρόνια. Το φαινόμενο όμως, δεν περιορίζεται στην Μεσόγειο, αλλά έχει καταγραφεί σχετική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις ανοιχτές θάλασσες», είπε ο Josep María Gili, βετεράνος ερευνητής μεδουσών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών στην Βαρκελώνη. Το Ινστιτούτο έχει καταγράψει αυτή την άνοιξη, μια αύξηση σε ένα από τα πιο δηλητηριώδη είδη, τη Pelagia noctiluca, τη γνωστή μας τσούχτρα, κοντά στις ακτές της Καταλονίας και της Βαλένθια. Σε περιοχές που έγιναν έρευνες, έχουν υπολογιστεί 30 ως 40 μέδουσες ανά τετραγωνικό μέτρο και μάλιστα αρκετά μεγάλες σε μέγεθος. Ανάμεσα στις περιοχές που επηρεάζονται, είναι οι παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, το Ισραήλ, ο Λίβανος καθώς και η Σαρδηνία, η Σικελία και η Μάλτα.
Ο Gili, είπε ότι αυτό ήταν εκπληκτικό διότι οι τσούχτρες ήταν πολύ κοντά σε παραλίες. «Συνήθως οι μέδουσες μεγάλου μεγέθους δεν πλησιάζουν την ακτή λόγω της θερμοκρασίας του νερού». «Η θάλασσα», λέει ο Gili, «μας στέλνει ένα μήνυμα μέσω των μεδουσών: «Κοίταξε τι μου συμβαίνει». Το φαινόμενο έχει, μεταξύ των άλλων, και μεγάλη κοινωνικό-οικονομική επίδραση στις τουριστικές περιοχές οι οποίες χάνουν εξ’ αιτίας του εκατομμύρια ευρώ. Παραλίες στην Καταλονία δεν επηρεάζονται συνήθως για περισσότερες από 15 ημέρες τον χρόνο από τις μέδουσες, αλλά αρκετά θέρετρα της Μεσογείου προσανατολίζονται προς τη χρήση διχτυών που θα φθάνουν σε βάθος δύο μέτρων, για να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας για τους λουόμενους. Ένα από τα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από το τσίμπημα είναι η χρήση αντηλιακού, γιατί εμποδίζει το δηλητήριο από το να εισχωρεί στο δέρμα.
σχόλια