Τριήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Σύμη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το μεγάλο κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή ο οποίος στις 16 Ιουλίου του 1913, κατάφερε να καταδυθεί σε βάθος 88 μέτρων, με τη βοήθεια μόνο μια μαρμάρινης πέτρας, βάρους 15 κιλών!
Ο Χατζής αφού καταδύθηκε στα 88 μέτρα, αφήνοντας άφωνο όλο τον κόσμο, έδεσε τη σπασμένη καδένα στην άγκυρα ενός ιταλικού θωρηκτού στο λιμάνι της Καρπάθου. Ο ίδιος διηγούνταν ότι είχε κατέβει και στα 100 μέτρα για να μαζέψει σφουγγάρια και πως στα 30 μέτρα μπορούσε να μείνει ακόμη και 7 λεπτά.
Η Σύμη, πατρίδα του Χατζή, τον τιμά για αυτό το κατόρθωμα, διοργανώνοντας τριήμερες εκδηλώσεις , τις οποίες θα τιμήσουν αθλητές ελεύθερης κατάδυσης από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής Χέρμπερτ Νιτς από την Αυστρία, αλλά επίσης και γνωστοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες ειδικευμένοι στα θέματα των καταδύσεων.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα γίνουν σύμφωνα με τα Νέα, και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ναυτικού Μουσείου της Σύμης, την εκμετάλλευση του οποίου ανέλαβαν συγγενείς του φημισμένου καταδύτη.
Στο Μουσείο εκτίθενται πολλά ιστορικά αντικείμενα από τη ζωή των ναυτικών της Σύμης, μεταξύ των οποίων και των σφουγγαράδων που ανέσυραν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπως επίσης και της θρυλικής Βγενιώς (Ευγενίας) Μαστορίδη, η οποία το 1863 ήταν η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έπεσε στη θάλασσα με σκάφανδρο το οποίο είχε φέρει ο σύζυγός της από τη Γαλλία. Επειδή τότε οι σφουγγαράδες είχαν ενδοιασμούς να δοκιμάσουν το σκάφανδρο, το φόρεσε η γυναίκα του Μαστορίδη και βούτηξε στο λιμάνι της Σύμης. Μάλιστα η Βγενιώ Μαστορίδη όταν βούτηξε ήταν έγκυος!