Ινδία και Κίνα επιχειρούν να λύσουν τις συνοριακές τους διαφορές για 17η φορά.

Ινδία και Κίνα επιχειρούν να λύσουν τις συνοριακές τους διαφορές για 17η φορά. Facebook Twitter
0

Αξιωματούχοι της Ινδίας και της Κίνας θα συναντηθούν σήμερα, Τρίτη, στο Νέο Δελχί για να συζητήσουν τρόπους ώστε να επαναφέρουν την ηρεμία στα σύνορά τους στα Ιμαλάια, μια πηγή έντασης εδώ και δεκαετίες.

Ανώτατοι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές εξετάζουν την πρόοδο ενός κοινού συμβουλίου που δημιουργήθηκε πέρυσι ώστε να προλαβαίνουν καταστάσεις που δημιουργούνται στα σύνορα προτού κλιμακωθούν σε επεισόδια.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών, όπως μας ενημερώνει το Associated Press, η Ινδία αναμένεται να διαμαρτυρηθεί για πολλές περιπτώσεις εισβολής Κινέζων στρατιωτών σε Ινδικό έδαφος. Τον Απρίλιο, οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε επικίνδυνο επεισόδιο που διήρκεσε τρεις εβδομάδες, όταν Κινέζοι στρατιώτες μπήκαν βαθιά μέσα σε Ινδική περιοχή. 

Ινδία και Κίνα έχουν εμπλακεί σε 16 γύρους διαπραγματεύσεων από το 2003 για να λύσουν τα συνοριακά τους προβλήματα, χωρίς όμως να σημειώσουν μεγάλη πρόοδο. Η Κίνα διεκδικεί περίπου 90.000 τετραγωνικά χλμ γης στη βορειοανατολική πολιτεία της Ινδίας Arunachal Pradesh, ενώ η Ινδία ισχυρίζεται ότι η Κίνα κατέχει παράνομα 38.000 τετραγωνικά χλμ στα δυτικά Ιμαλάια.

Εκτός από τις συνοριακές διαφορές υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Η Κίνα είναι παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν, του μεγαλύτερου εχθρού της Ινδίας, ενώ η παρουσία στην Ινδία του Θιβετιανού ηγέτη Δαλάι Λάμα,  ενοχλεί την Κίνα, που επίσης βλέπει με καχυποψία τις σχέσεις της Ινδίας με τις ΗΠΑ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ