Οι βασιλικές παραδόσεις που κρατούνται ακόμη

Οι βασιλικές παραδόσεις που κρατούνται ακόμη Facebook Twitter
3

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ δίνουν νέο πρόσωπο στη βρετανική μοναρχία φέρνοντας αλλαγές σε ήθη και έθιμα αιώνων, οι οποίες φαίνεται να είναι καλοδεχούμενες από την κοινωνία. Με τη γέννηση του νέου πρίγκιπα, του τρίτου διαδόχου για το θρόνο, έσπασαν παραδόσεις αιώνων.

Βασιλικές γεννήσεις στο παλάτι και όχι σε νοσοκομείο

Αν και ο τοκετός στο νοσοκομείο αποτελεί πλέον κοινό τόπο, πριν από μερικές δεκαετίες οι βασιλικές γεννήσεις λάμβαναν χώρα μέσα σε κάποια βασιλική κατοικία ή σε κάποιο παλάτι με την παρουσία μαίας και γιατρού.

Η βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε σε κατοικία της οδού Μπρούτον στο Λονδίνο και η ίδια γέννησε τους γιους της Κάρολο, Άντριου και Έντουαρντ στο παλάτι του Μπάκινχαμ. Η μοναχοκόρη της, πριγκίπισσα Άννα γεννήθηκε στην κατοικία Κλάρενς, επίσης βασιλικής ιδιοκτησίας.

Αυτό άλλαξε τη δεκαετία του 80', με τη γέννηση του Ουίλιαμ και του Χάρι στην ιδιωτική κλινική Σεντ Μέρι, στο κεντρικό Λονδίνο. Εκεί ακριβώς δηλαδή που γεννήθηκε και το νέο βασιλικό βρέφος.

Εκπαίδευση κατ'οίκον

 

Για αιώνες οι πρίγκιπες και μελλοντικοί βασιλιάδες αλλά και γενικότερα όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, εκπαιδεύονταν στο παλάτι και όχι σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η βασίλισσα Ελισάβετ έλαβε κατ'οίκον εκπαίδευση από τον πατέρα της, διδασκάλους και γκουβερνάντες, χωρίς ποτέ να πάει σε σχολείο ή σε πανεπιστήμιο.

Ο Κάρολος ήταν το πρώτο μέλος βασιλικής οικογένειας που πήγε σε σχολείο, το ίδιο και οι γιοι του Ουίλιαμ και Χάρι. Χωρίς αμφιβολία την οδό αυτή θα ακολουθήσει και ο νέος πρίγκιπας.

Ο μπαμπάς στην αίθουσα τοκετού

Πριν από τη νέα βασιλική γέννηση, ο Ουίλιαμ είχε δηλώσει ότι θα είναι παρών στην αίθουσα τοκετού, όπως και πολλοί νέοι μπαμπάδες τα τελευταία χρόνια και κράτησε την υπόσχεση του. Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του πρίγκιπα Κάρολου, ο οποίος έκανε ακριβώς το ίδιο και μάλιστα ήταν μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του. Αυτό τουλάχιστον είπε σε επιστολή του που έστειλε προς τη νονά του Πατρίτσια Μπράμπουρν. «Είμαι τόσο ευγνώμων που ήμουν στο πλευρό της Νταϊάνα καθ'όλη τη διάρκεια του τοκετού και πραγματικά αισθάνθηκα σαν να ήμουν μέρος της διαδικασίας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Κάρολος λίγο μετά τη γέννηση του Ουίλιαμ.

Τα πράγματα ήταν, ωστόσο, λίγο διαφορετικά όταν γεννήθηκε ο Κάρολος. Όταν η βασίλισσα (τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ) μπήκε στη διαδικασία του τοκετού, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος έπαιζε σκουός. Όχι λόγω αδιαφορίας, κατά δήλωση του ιδίου, αλλά λόγω της νευρικότητας του να δει τον πρωτότοκό του, πρίγκιπα Κάρολο.

Παρόντες στις βασιλικές γεννήσεις

 

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το πρωτόκολλο έκανε υποχρεωτική την παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων στις βασιλικές γεννήσεις. Για παράδειγμα, όταν γεννήθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ το 1926 ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ήταν ανάμεσα στους γιατρούς.

Η Τερίσα Μέι, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κάμερον, είπε ότι η συγκεκριμένη παράδοση, τηρούνταν προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε όντως βασιλική γέννηση και ότι το μωρό δεν προήλθε από αλλού. Στόχος να διασφαλίζεται η βασιλική διαδοχή του θρόνου. Για καλή τύχη της Κέιτ η παράδοση αυτή έσπασε από τα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου του Έκτου.

Πόσα ονόματα;

 

Από την ώρα που το φύλο του βασιλικού βρέφους έγινε γνωστό τα περισσότερα στοιχήματα παίζονται για το όνομα του. Τα περισσότερα μέλη των βασιλικών οικογενειών έχουν τουλάχιστον τρία ή τέσσερα ονόματα, τα οποία τιμούν τους προηγούμενους μονάρχες. Το πλήρες όνομα της βασίλισσας είναι Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία. Το πλήρες όνομα του Ουίλιαμ είναι πρίγκιπας Ουίλιαμ Άρθουρος Φίλιππος Λουδοβίκος.

Το όνομα του ανακοινώθηκε μία εβδομάδα μετά τη γέννηση του από τα ανάκτορα.

Έχουν επίθετο;

 

Τα μέλη των βασιλικών οικογενειών δεν έχουν υποχρέωση να φέρουν επίθετο. Ο σωστός τίτλος όταν κάποιος αναφέρεται στο βασιλικό βρέφος είναι η Αυτού Υψηλότης Πρίγκιπας του Κέιμπριτζ. Αν είναι απαραίτητο, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας χρησιμοποιούν το επίθετο Μάουντμπατεν-Γουίνδσορ, το επίθετο που υιοθετήθηκε το 1960 για όλα τα παιδιά της βασίλισσας.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πάντως στην υπηρεσία του είναι γνωστός ως σμηναγός Γουέιλς.

Βάπτιση

 

Τα βασιλικά βρέφη συνήθως βαπτίζονται ημέρες ή εβδομάδες μετά τη γέννηση τους. Η βασίλισσα βαπτίστηκε σε παρεκκλήσι του Μπάκινχαμ. Ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ βαπτίστηκαν σε ειδική αίθουσα του Παλατιού.

Ο τελάλης και το Twitter

 

Ο παραδοσιακός τρόπος αναγγελίας μιας βασιλικής γέννησης είναι η ανακοίνωση του τελάλη, ο οποίος κρατά ένα κομμάτι χαρτί που αναφέρει το φύλο, το βάρος και την ακριβή ώρα γέννησης του βρέφους και φωνάζει μέσα από ένα αυτοκίνητο, κάνοντας τη διαδρομή από το νοσοκομείο ως του παλάτι του Μπάκινχαμ. Η ανακοίνωση της είδησης τοποθετείται μάλιστα και ειδικό αναλόγιο έξω από το Παλάτι, προκειμένου να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Αυτή είναι ωστόσο μία από τις παραδόσεις που έσπασαν, καθώς αυτή τη φορά, η είδηση ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου από τα ανάκτορα. Ο παραδοσιακός τελάλης αντικαταστάθηκε από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου από τις πρώτες στιγμές μέσω του Twitter.

Με γκουβερνάντα ή χωρίς;

 

Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα αν πρόκειται να προσλάβουν βοήθεια για την ανατροφή του γιου τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο τρόπος ανατροφής από τους νέους γονείς θα είναι διαφορετικός, καθώς αναμένεται να βρίσκονται πιο κοντά στο πριγκιπικό βρέφος. Άλλωστε, η Κέιτ έχει μεγαλώσει μέσα σε μία οικογένεια που διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς και ο Ουίλιαμ φαίνεται να έχει βρει το καταφύγιο μέσα σε αυτή την οικογένεια μετά από την ταραχώδη παιδική του ηλικία.

Το καλωσόρισμα για το νέο βρέφος

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Η παράδοση των 62 κανονιοβολισμών από τον Πύργο του Λονδίνου και των 41 κανονιοβολισμών από το Γκριν Πάρκ, κοντά στο παλάτι του Μπάκινχαμ, για το καλωσόρισμα τηρήθηκε και αυτή τη φορά.

Πηγή: Euronews, Associated Press

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ