Επιστήμονες του ΜΙΤ κατάφεραν να τοποθετήσουν επιτυχώς μια ψεύτικη ανάμνηση στον εγκέφαλο ενός ποντικού, κάτι που ως τώρα βλέπαμε μόνο σε ταινίες. Νευρολόγοι του φημισμένου πανεπιστημίου εντόπισαν εγκεφαλικά κύτταρα που συνδέονται με μια συγκεκριμένη ανάμνηση και μετά τα ερέθισαν, ώστε το ποντίκι να πιστέψει ότι κάτι έγινε ήδη, ενώ δεν έγινε ποτέ.
Όπως διαβάζουμε στη Washington Post οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται optogenetics, η οποία χρησιμοποιεί το φως και ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τη δραστηριότητα εγκεφαλικών κυττάρων σε ζωντανά ζώα. Οι επιστήμονες ερέθισαν τεχνητά συγκεκριμένους νευρώνες των ποντικιών ώστε να κάνουν συνδέσεις μεταξύ γεγονότων και χώρων που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, ουσιαστικά δηλαδή "εγκατέστησαν" μια νέα, ψεύτικη ανάμνηση.
Αν και η τοποθέτηση ανάμνησης στο μυαλό ανθρώπου βρίσκεται ακόμα στο μακρινό μέλλον, η επιστημονική ομάδα λέει ότι, θεωρητικά είναι πιθανό να απομονωθεί και ανθρώπινη ανάμνηση και να ενεργοποιηθεί κατά το δοκούν. Στο μέλλον ίσως να καταστεί δυνατό να εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστούν συναισθηματικά προβλήματα, όπως το μετατραυματικό στρες, τα οποία περιλαμβάνουν ανεπιθύμητες αναμνήσεις.
σχόλια