Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος Facebook Twitter
1

UPDATE

Στους 149 έφτασαν οι νεκροί ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Αίγυπτο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

 


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα κήρυξε ολόκληρη την Αίγυπτο ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αντλί Μανσούρ, ύστερα από τις σημερινές ταραχές μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε εφαρμογή από τις 16:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Ταυτόχρονα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο και ακόμα 10 επαρχίες από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 6:00 το πρωί. Η προεδρία της Αιγύπτου διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους νεκρούς – στους 95 ο επίσημος απολογισμός

Στο μεταξύ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών από τα επεισόδια και τις συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 874 τραυματίστηκαν, μετά την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει τις συγκεντρώσεις υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου.

Νεκρός εικονολήπτης

Νεκρός από σφαίρες έπεσε στο Κάιρο και ο Μικ Ντιν, ο 61χρονος εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky News. Το Γαλλικό Πρακτορείο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 124 σε ολόκληρη τη χώρα.  Όπως ανέφερε εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Καΐρου , τα περισσότερα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν, μετά από επιδρομή, τον Μοχάμεντ Ελ-Μπελταγκί , στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων κοντά στον καταυλισμό διαμαρτυρίας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια στο Κάιρο. Πληροφορίες αναφέρουν η η 17χρονη του, Ασμα ελ Μπελταγκί είναι νεκρή.

Η πλατεία Νάχντα που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, στο δυτικό Κάιρο τέθηκε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας μετά την εκδίωξη των διαδηλωτών. Όπως ανακοίνωσε τοαιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, μπουλντόζες απομάκρυναν τα οδοφράγματα. Το υπουργείο ανέφερε ακόμα ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σφαίρες όταν διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Ακόμα, όπλα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στις δύο πλατείες που τελούσαν υπό κατάληψη χιλιάδων υποστηρικτών του Μόρσι επί έναν και πλέον μήνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι όλοι οι νεκροί διαδηλωτές είναι άνδρες. Αρκετοί από αυτούς έπεσαν νεκροί από σφαίρες. Σε 5 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, επικαλούμενο αξιωματούχο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές του Μόρσι να "ακούσουν τη φωνή της λογικής" και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση. Αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης που υποστηρίζεται από το στρατό "με τρόπο ώστε κανένα μέρος να μην αποκλειστεί από τη συμμετοχή" ενώ ζητά από τους διαδηλωτές να μην αντιστέκονται στις αρχές προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσουν να υποκινούν τη βία.

Διαδηλώσεις και επεισόδια και εκτός Καϊρου

Στην κεντρική επαρχία της Μίνια, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την απόπειρα των διαδηλωτών να εξαπολύσουν επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με την εφημερίδα al-Ahram που επικαλείται ιατρική πηγή.  Οι ισλαμιστές διαδηλωτές πυρπόλησαν δύο χριστιανικές εκκλησίες στην περιοχή.

Σε αντίποινα για τη αιματηρή διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο, υποστηρικτές του Μόρσι πυρπόλησαν την κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Σοχάγκ στην κεντρική Αίγυπτο, όπου κατοικεί πολυπληθής χριστιανική κοινότητα.

Οι κόπτες, που αντιπροσωπεύουν το 6% - 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού, συμμετείχαν στο κίνημα που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Μόρσι.  Ενώ εντείνεται η ανησυχία για κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας, αποστάσεις από την αστυνομική επιχείρηση της Τετάρτης έλαβε το τέμενος Αλ-Άζχαρ του Καΐρου, η κορυφαία σουνιτική αρχή στον κόσμο, η οποία είχε στηρίξει την καθαίρεση του προέδρου Μόρσι.

«Το αλ-Άζχαρ θέλει να πει στους Αιγύπτιους ότι δεν είχε γνώση των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις παρά μόνο μέσω του Τύπου» διαμήνυσε ομεγάλος ιμάμης του τεμένους, Άχμεντ αλ-Τάγεμπ.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατηγορεί τους υποστηρικτές του Μόρσι ότι είναι «τρομοκράτες» με όπλα και πως χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει ότι οι συγκεντρώσεις των ισλαμιστών ήταν ειρηνικές.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αιγυπτιακή επαρχία Φαγιούμ, νοτίως του Καΐρου, δήλωσε νοσοκομειακός αξιωματούχος, έπειτα από μάχες σε αστυνομικά τμήματα ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οπαδοί του Μόρσι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο αστυνομικά τμήματα στο Φαγιούμ και πυρπόλησαν οχήματα έξω από το ένα απ' αυτά, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης έξω από τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας.

Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς τις δύο πλευρές απηύθυνε η Ε.Ε, η οποία χαρακτήρισε ανησυχητικές τις αναφορές για νεκρούς στα επεισόδια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς "καταδίκασε αυστηρά" την επέμβαση της αστυνομίας. "Η βία δεν θα οδηγήσει σε καμιά λύση και καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Κάιρο όταν "οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βίας" εναντίον των ισλαμιστών διαδηλωτών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Μπαν Γκι Μουν.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε "όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης" από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά. "Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο οι Αιγύπτιοι να μην συμφωνούν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος" ώστε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος, όμως "το σημαντικό, είναι οι διαφορές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο", καταλήγει η ανακοίνωση.

Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε τη "μεγάλη ανησυχία" της για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Στην ανακοίνωσή της η Άστον ζητά επίσης από τους Αιγύπτιους πολίτες "να αποφύγουν νέες προκλήσεις και μια κλιμάκωση" της βίας.

Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν επίσης ότι "η αντιπαράθεση και η βία δεν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση των πολιτικών θεμάτων" και υπενθυμίζουν ότι είναι ανάγκη να περάσει η εξουσία στα χέρια μιας πολιτικής κυβέρνησης και να διασφαλιστεί η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστά, προσθέτει η Άστον.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε "όλες τις πολιτικές δυνάμεις" στην Αίγυπτο "να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας, να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις" ενώ ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση και τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ εκτίμησε ότι "η κύρια ευθύνη" ανήκει στο καθεστώς και ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί μια πολιτική διαδικασία. "Η μόνη λύση είναι οι παρατάξεις να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω για να απομακρυνθούν από τον γκρεμό και να αρχίσουν το διάλογο", τόνισε.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε "τη χρήση βίας για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις" των οπαδών του Μόρσι και κάλεσε "τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με αυτοσυγκράτηση". Ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε βαθιά ανήσυχος από την κλιμάκωση της βίας. «Καταδικάζω τη χρήση βίας κατά τη διάλυση των διαμαρτυριών και καλώ τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Οι ηγέτες όλων των πλευρών πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας. Μόνο τότε θα μπορούσαν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της συμφιλίωσης" ανέφερε. Εντωμεταξύ κλειστή θα παραμείνει η βρετανική πρεσβεία στο Κάιρο την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε "εντελώς απαράδεκτη" την επέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ανθρώπων που διαδηλώνουν ενώ μίλησε και για "απαράδεκτο πραξικόπημα" αναφερόμενος στην ανατροπή Μόρσι. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η "σφαγή" στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.

Το Ιράν καταδίκασε τη "σφαγή" που εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο και προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες καθώς ενισχύεται η πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου. Το Κατάρ, βασικός υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατήγγειλε επίσης έντονα την επέμβαση της αιγυπτιακής αστυνομίας εναντίον  "άοπλων αθώων".

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για δεκάδες πτώματα στην πλατεία με το τέμενος Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου. Στρατιωτικό ελικόπτερο πετούσε πάνω από την πλατεία όπου ακούγονταν πυροβολισμοί, ενώ σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα κάλυπταν την περιοχή. Εκσκαφείς απομάκρυναν τα οδοφράγματα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ένοχη η Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις στη Μεσόγειο

Διεθνή / Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ένοχη η Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις στη Μεσόγειο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ελλάδα συμμετείχε σε παράνομες απελάσεις, διατάσσοντας το ελληνικό κράτος να καταβάλει αποζημίωση σε μία γυναίκα
LIFO NEWSROOM
Νέα Υόρκη: Αθώος δηλώνει ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε γυναίκα βάζοντάς της φωτιά στο μετρό

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Αθώος δηλώνει ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε γυναίκα βάζοντάς της φωτιά στο μετρό

Κατηγορείται για φόνο και εμπρησμό - Εφόσον καταδικαστεί, ο άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αναστολής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας

Διεθνή / Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής και επανέλαβε το ενδιαφέρον του να μετατρέψει τον Καναδά σε αμερικανικό κράτος
LIFO NEWSROOM
Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Διεθνή / Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Το "Dry January" και η πιο χαλαρή προσέγγιση του "Damp January" αναδεικνύουν την τάση προς τη μετριοπαθή κατανάλωση. Οι συμμετέχοντες συχνά υιοθετούν μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, επιλέγοντας να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και μετά το τέλος της πρόκλησης
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones μπορούν να δώσουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones δίνουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Τα drones χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση στην ιστορία - Ο τεράστιος αριθμός τους και ο συνωστισμός επιτρέπουν στον εχθρό να συλλέγει πληροφορίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Να γίνει τελικά το Σύνταγμα πλατεία Ταχρίρ ή όχι; Τους δε τουρίστες δεν τους έχουμε ανάγκη, δεν βαριέσαι θα ξαναέλθουν σε καναδυό αιώνες. Λεφτά άλλωστε υπάρχουν. Και τι ειν' τα λεφτά μπροστά στην επανάστα;