Μία πολύ καλή φίλη και ψυχίατρος απο την πόλη στην οποία σπούδασα ήρθε τις προάλλες στην Αθήνα και μιλήσαμε για το κέντρο πρόληψης ναρκωτικών όπου εργάζεται... Έχω συμμετάσχει σε ομάδα συζητήσεων καθώς και άλλες ομάδες τέτοιου είδους τις οποίες βρήκα άκρως ενδιαφέρουσες και θετικές.
Το κακό το νέο όμως είναι κάτι που πρέπει να το περιμένεις...
Η φίλη λοιπόν με ενημέρωσε πως η κυβέρνηση φέρνει όλο και πιο κοντά το λουκέτο στα κέντρα πρόληψης ναρκωτικών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα...
Έκανα ένα γρήγορο ψάξιμο στο νετ και σας παραθέτω κάποια λίγα στοιχεία...
Πιστεύω πως ακόμα μια φορά είναι ντροπή να αφήνουμε να συμβαίνουν κάτι τέτοια... Έχω απογοητευτεί οικτρά πλέον...
Σύμφωνα με τα γενικά στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα η λειτουργία τους από το 1998 που δημιουργήθηκαν έως το 2004 έχει συμβάλλει στη μείωση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών κατά 9 % στον πληθυσμό από 18 έως 24 ετών και 3,9% στο σύνολο του πληθυσμού.
Τα στοιχεία όμως αυτά, καθώς και η ανταπόκριση του κόσμου στα προγράμματα ενημέρωσης δε φαίνεται να είναι αρκετά στο κράτος που απαξιώνει τα κέντρα αυτά στερώντας τους τους οικονομικούς πόρους. Αυτή τη στιγμή απειλείται η βιωσιμότητα των κέντρων, οι υπάλληλοι που τα στελεχώνουν είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες, υπάρχουν ανεξόφλητα πάγια έξοδα, όπως ενοίκια, ρεύμα κ.λ.π., φυσικά δεν έχει πληρωθεί το ΙΚΑ των υπαλλήλων, αφού δεν έχουν πληρωθεί καν οι ίδιοι οι υπάλληλοι.
Πιο συνειδητοποιημένοι από το κράτος οι υπάλληλοι, δεν αφήνουν στη μέση προγράμματα και ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν κι έτσι δε σταματάν την εργασία τους, παρότι δεν πληρώνονται. Έτσι συνεχίζουν να εργάζονται απλήρωτοι αλλά αυτό δεν μπορούν να το κάνουν για μεγάλο διάστημα διότι μετά θα αρχίσουν και οι ίδιοι να χρωστάνε ατομικά με τη σειρά τους το ενοίκιο του σπιτιού τους, το τηλέφωνο, το ρεύμα κι έτσι κάποια στιγμή αναγκάζονται να αποχωρήσουν, αφήνοντας τα κέντρα που ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς να υπολειτουργούν.
Τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν υπό την επιστημονική εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και κανονικά η οικονομική τους χρηματοδότηση καλύπτεται κατά 50% από τον ΟΚΑΝΑ και κατ' επέκταση από το Υπουργείο Υγείας και κατά 50% από την πρωτοβάθμια (Δήμους) ή Δευτεροβάθμια (Νομαρχίες) Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους τοπικούς φορείς.
Η συνέχεια εδώ.
σχόλια