Μην αφήσεις την Αθήνα (1)

Facebook Twitter
0

Μην αφήσεις την Αθήνα (1) 

Εικόνες και πρόσωπα από την ελληνική επαρχία. 

Αφιερωμένο στους Αθηναίους που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι της επαρχίας έχουν ακόμα την αθωότητα του βοσκού από το «στάσου μύγδαλα». 

Ο Μπάτσος με τα μαύρα γυαλιά  

Όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο φιλμ των Κοέν «No country for old men» δικαιολόγησα τον μπάτσο του φιλμ. Ο άνθρωπος είχε ένα σκοπό. Κυνηγούσε ένα ψυχάκια.Οι μπάτσοι που ξέρω ,εδώ στην ελληνική επαρχία , δεν έχουν κανένα σκοπό. Δεν έχουν κανέναν να κυνηγήσουν. Κυνηγούν τον ίδιο τους τον εαυτό σταματώντας όσα αυτοκίνητα έχουν αθηναικές πινακίδες .Παρασκευή και Κυριακή απόγευμα.Κατά την είσοδο και κατά την έξοδο.  Στο ενδιάμεσο είναι ευγενικοί ,δίνουν πληροφορίες στους Αθηναίους τουρίστες  με αυτό το γλυκόπικρο χαμόγελο του μαλάκα που κάνει μια δουλειά που δεν θέλει αλλά τουλάχιστον ασκεί εξουσία. Φυσικά και δεν σταματά με την ίδια συχνότητα τα αυτοκίνητα που δεν έχουν αθηναικές πινακίδες. Μπορεί να πέσει πάνω σε κανένα ξάδερφο του Δημάρχου και να γίνει κανένα μπέρδεμα. Το να σβήνεις κλήσεις είναι χρονοβόρο          

Ο χοντρός παπάς 

 Κυκλοφορώντας με κοιλιά παλαιστή σούμο απέχει αρκετά από αυτό που ονομάζουμε «ασκητική μορφή»Με τα μάγουλα κατακόκκινα από την καλοπέραση ,κουνάει το κεφάλι με κατανόηση όταν βλέπει στα ρεπορτάζ του Alpha ,τους πιστούς κάποιας ενορίας να ξεσηκώνονται για την επιστροφή του   παπά τους  στο χωριό . Για τα τελευταία σκάνδαλα κουβέντα. Αυτά γίνονται στην Αθήνα και είναι έργα του διαβόλου. Τα έχει καλά με όλους , πράγμα που δικαιολογεί αυτό που λέγαμε στο στρατό: Ο παπάς είναι το καλύτερο βύσμα. Τρέχει για αγιασμό όπου τον καλέσουν. Πως μπορείς να πεις όχι όταν σου ζητάνε να εκτελέσεις αυτό το θεάρεστο έργο ;Έχει βέβαια και τα extra .Τα τυχερά.Βέβαια κανονικά ,αν ήταν σωστός χριστιανός , έπρεπε να ακολουθήσει το γνωστό με τους χιτώνες. Αν έχεις δυο δίνεις τον έναν. Άλλα και αυτός έχει τρία παιδιά να μεγαλώσει. Τι να κάνει ; Είναι κοντά στο ποίμνιο και στη χαρά (γάμος) και στην λύπη (κηδεία).Γιατί όχι .Αφού κερδίζει και από τα δύο! Τελευταία ένα ελαφρύ εγκεφαλικό του δημιούργησε κάποιες δυσκολίες ,όσο αναφορά την κίνηση του δεξιού του χεριού.Αρνήθηκε πεισματικά ,να τον αντικαταστήσει ένας  νεώτερος παπάς και να βγει στην σύνταξη. Θα έχανε τα extra.Άλλωστε είχε όλο το ποίμνιο μαζί του         

 Ο τουρίστας του Σαββατοκύριακου  

Συνήθως Αθηναίοι με Columbia μπουφάν. Ακόμα και αν ο ήπιος καιρός δεν το δικαιολογεί. Αγοράζουν τοπικά προιόντα ,με μια αίσθηση ικανοποίησης για τον δουλοπρεπή τρόπο που τους συμπεριφέρονται οι ντόπιοι. Είναι περίεργο. Τα ίδια προιόντα υπάρχουν και στην Αθήνα. Αλλά άλλο πράγμα  φαντάζει στα μάτια τους η αγορά από τον τόπο παραγωγής τους.  Δύσπιστοι  τα τελευταία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του Ευαγγελάτου ,κουνούν σκεφτικοί το κεφάλι όταν τους διαβεβαιώνουν οι ντόπιοι για την προέλευση των προιόντων.΄Όταν τους γράψει μπάτσος σιχτιρίζουν την ώρα και την στιγμή που ήρθαν. Ξεχνούν γρήγορα το γεγονός. Πρέπει να φαίνονται ευτυχισμένοι όταν τους τραβάει το ταίρι τους με την καινούρια ψηφιακή μηχανή.    

Απαραίτητη σημείωση 

Δεν είμαι Αθηναίος   

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ