Κάποιος να μας επικοινωνήσει!

Facebook Twitter
0

Πώς η Ελλάδα κατάφερε σε ένα μήνα να αποτύχει επικοινωνιακά σε δύο σημαντικά γεγονότα. Δύο γεγονότα που ίσως και να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους:

1. Χθες παρακολουθήσαμε τη σχεδόν ανύπαρκτη προσέλευση σημαντικών προσωπικοτήτων στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η αφρόκρεμα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής έλαμψε δια της απουσίας της από τα σημαντικά εγκαίνια. Στην ουσία, δεν ήρθε κανείς. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως οι περισσότεροι γνώριζαν ότι το θέμα θα έπαιρνε πολιτικές διαστάσεις και γι' αυτό απουσίασαν. Για να μη βρεθούν να υποστηρίζουν την Ελλάδα εις βάρος της Αγγλίας στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων. Όμως η συνολική τελετή ήταν άνευρη, αμήχανη και ξεψυχισμένη. Κανείς δεν σκέφτηκε να προσκαλέσει, έστω και την τελευταία στιγμή, σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος. Που στην τελική, αυτοί θα 'πρεπε να είναι πρώτοι καλεσμένοι γιατί αυτοί έχουν άμεση συγγένεια με τα ιδανικά της Ακρόπολης. Κι έτσι, στο σημαντικό αυτό γεγονός παρευρέθηκαν μόνο εγχώριοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, μερικοί επιχειρηματίες και ο Πρόεδρος της Κύπρου... Και δεν σκέφτηκε κανείς πως υπάρχουν, ας πούμε, δέκα σπουδαίοι συγγραφείς και τριάντα καλλιτέχνες που όχι μόνο θα έρχονταν σαν τρελοί αλλά και θα διαλαλούσαν παγκοσμίως τη σημασία του μουσείου.

2. Το τελευταίο τεύχος της «L' Uomo Vogue», ενός από τα περιοδικά με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπης, αφιέρωσε ολόκληρη την έκδοση Μάιος- Ιούνιος στην Μπιενάλλε της Βενετίας. Στο εξώφυλλο η Cindy Sherman φωτογραφημένη από τον Μark Seliger και στο εσωτερικό λεπτομερέστατο αφιέρωμα σε όλους τους συμμετέχοντες, τους συντελεστές, τους εμπνευστές, τις εθνικές συμμετοχές. Ένα σημαντικό τεύχος που σημαίνει πολλά. Ποιος λείπει; Λείπει ο Λουκάς Σαμαράς και η ελληνική συμμετοχή. Όχι μόνο δεν αναφέρεται, δεν υπάρχει φωτογραφία του, αλλά ακόμα και στο κομμάτι όπου αναγράφονται λεπτομερώς όλες οι διεθνείς συμμετοχές, η Ελλάδα απουσιάζει. Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως αυτό είναι μια σκευωρία εναντίον της Ελλάδας πάντως...

Και στις δύο περιπτώσεις είναι φανερή η απουσία ενός δυναμικού σχεδίου επικοινωνίας. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να έχει πέντε σημαντικούς καλεσμένους στα εγκαίνια ενός από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ευρώπης και όταν μετά από πολλούς κόπους αξιωθήκαμε να στείλουμε τον Λουκά Σαμαρά να μας εκπροσωπήσει στη Μπιενάλε της Βενετίας, ούτε ένα δημοσίευμα δεν καταφέραμε να κάνουμε για να δείξουμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε ούφο. Ακόμα και αν κάνεις θαύματα, πάντως, αν δεν μπορείς να τα πουλήσεις σήμερα είναι σαν να κάνεις μια τρύπα στο νερό. Χαμένος κόπος.

M.M.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ