Ο σκύλος και η σιωπή μπροστά στο θάνατο

Facebook Twitter
0

σκύλος

(η ανιδιοτελή αγάπη των ζώων)

Μια από τις δυνατότερες σκηνές του βιβλίου «Ο εξάδελφος Πονς» του Μπαλζάκ είναι η μεταφορά του νεκρού από το σπίτι  στο νεκροταφείο .Εκεί ,λέει συγγραφέας ξεσκεπάζονται  τα πραγματικά αισθήματα συγγενών και φίλων για το νεκρό .Οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτονται  το πραγματικά πρόσωπα των ηρώων . Ο μοναδικός φίλος του Πονς συνεχίζει να μένει βουβός μέσα στην θλίψη του ενώ γύρω του έχει στηθεί ένα πάρτι από τα κοράκια που θέλουν να κληρονομήσουν τον νεκρό. Για τον Σμούκε , τον φίλο του Πονς τίποτα δεν μετράει παρά μόνο ο χαμός του φίλου του , την στιγμή που δίπλα του τα μπλοκάκια έχουν βγει και καταγράφουν τα έργα τέχνης του συλλέκτη.

Θυμήθηκα ξανά την σκηνή του βιβλίου , σήμερα το πρωί διαβάζοντας αυτή την συγκλονιστική είδηση για τον σκύλο της Cristina Maria Cesario Santana  που σκοτώθηκε από τις κατολισθήσεις των τελευταίων ημερών στην Βραζιλία .Ο σκύλος της παραμένει για δεύτερη μέρα  πάνω από τον τάφο της .Κοινό σημείο με τον ήρωα του Μπαλζάκ η σιωπή ως έκφραση της απόλυτης θλίψης μπροστά στο χειρότερο γεγονός

Αγαπώ τα ζώα (ειδικά τις γάτες) αν και κανένα δεν περιφέρεται στο σπίτι μου  την στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές .Το μόνο που με εκνευρίζει κάποιες φορές είναι η ακραία έκφραση της ζωοφιλίας μερικών κυριών , το να φτάνουν  σε   σημείο να φέρονται  σαν να είναι το κατοικίδιο άνθρωπος , βάζοντας του ρούχα ή μιλώντας του με λέξεις όπως «παιδί μου» ή στην ακόμα πιο ακραία περίπτωση να αφήνουν κληρονομιές στις γάτες τους!

Τέτοιες ειδήσεις όμως σε αναγκάζουν να σκεφτείς :Ξέρεις πολλούς ανθρώπους που αγάπησαν με τόση ανιδιοτέλεια ώστε θα έμεναν δυο μέρες πάνω από τον τάφο των δικών τους ;Ξέρεις πολλούς που η θλίψη τους να επισκιάζει το γεγονός ότι μπορεί να γίνουν πλούσιοι κληρονόμοι; Μάλλον όχι.

Ίσως την επόμενη φορά που μια γηραιά  πλούσια με ένα εκνευριστικό μικρόσωμο  άσπρο σκυλί , με κόκκινα  φιογκάκια βρεθεί στον δρόμο μου να μην την κοιτάξω με οίκτο. Είναι πιθανόν να κυκλοφορεί με το μόνο ζωντανό πλάσμα που θα αισθάνεται λύπη δίπλα στο Chanel σάβανο της .

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ