Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ S.O.S, ας τον ακούσουμε...

Facebook Twitter
0

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται ο πλανήτης μας, προειδοποιούν οι ειδικοί... Είναι ίσως απο τα λίγα επιστημονικά θέματα που συμφωνεί το 99% των επιστημόνων. Ζούμε καθημερινά το αποτέλεσμα του βιασμού του πλανήτη μας φύση και παραφύση. Ενώ η ανάπτυξη του ανθρώπινου γένους είναι ριζική, αυτό που λέγεται φύση, βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή που θα σημάνει και το τέλος όλων. Εκφράσεις όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η τρύπα του όζοντος, η λειψυδρία, δεν αποτελούν πια άγνωστα φαινόμενα, αλλά τρομακτικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Η αλήθεια είναι οτι δεν χρειάζονται καθόλου ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς σήμερα οτι η καταστροφή του περιβάλλοντος, την οποία προκαλέι ο άνθρωπος, μεταβάλει το συνολικό κλίμα του πλανήτη. Οι σημαντικότερες συνέπειες οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενός φαινομένου που δεν αποτελεί πλέον κάποιο σενάριο, αλλά υπαρκτή πραγματικότητα. Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν οτι εξαιτίας αυτού του φαινομένου, η ζωή πάνω στη γη θα είναι σχεδόν αδύνατη σε 50 χρόνια.  Είναι σα να βρισκόμαστε μέσα σε ένα αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον καλοκαιρινό ήλιο και εμείς να κλείνουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Αυτό, όπως είναι φυσικό, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποπνικτική αύξηση της θερμοκρασίας. Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και η τρύπα του όζοντος. Η εκτεταμένη χρήση κοινών "σπρέι" στην καθημερινότητά μας  καθώς και η λειτουργία ψυγείων και κλιματιστικών, είναι οι κύριες πηγές της καταστροφής του λεπτού στρώματος του όζοντος. Έτσι έχουν προκληθεί τρύπες μέσα απο τις οποίες περνούν ανενόχλητα οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Οι τρύπες αυτές μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν και εκτιμάται οτι εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο απο καρκίνο του δέρματος. Θλιβερό είναι και το φαινόμενο του πολλαπλασιασμού των ζιζανιοκτόνων και των συνθετικών λιπασμάτων τα τελευταία χρόνια. Τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα παρασύρονται απο τα νερά της βροχής και εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα, όπου προκαλούν μαζική ρύπανση τεραστίων διαστάσεων. Οι ρύποι αυτοί πέφτουν στις θάλασσες, στις λίμνες, στα ποτάμια, απειλώντας με αυτό τον τρόπο σε παγκόσμια κλίμακα, τη ζωή μέσα στο νερό. Σχεδόν καθημερινά ακούμε ειδήσεις που επιβεβαιώνουν οτι οι πυρκαγιές καταστρέφουν τους πνεύμονες της γης. Γνωρίζατε οτι τα τελευταία 30 χρόνια ο μισός πληθυσμός της γης κάηκε;;; Δυστυχώς όμως, ακόμη και μπροστά σε τέτοια φρικιαστικά φαινόμενα, παραμένουμε αδιάφοροι και οικολογικά αφελέις πολίτες. Το οτι δεν κάηκε όλη η Πάρνηθα ή το βουνό στο χωριό μας, δε θα έπρεπε να μας αδρανοποιεί.  Είναι απαραίτητο όλοι να συνειδητοποιήσουμε οτι πρέπει συλλογικά, διαχρονικά και σταθερά να αναπτύσσουμε συνεχώς νέες μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος, να δημιουργήσουμε νέες τεχνολογίες, φιλικές προς το περιβάλλον για το καλό το δικό μας και των μελλοντικών γενιών. Μπορούμε λοιπόν με πρακτικούς και έξυπνους τρόπους να συμβάλουμε στη διατήρηση του πολυτιμότερου αγαθού που διαθέτουμε :

- Σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε απο ένα δωμάτιο

- Αντικαθιστούμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό

- Περπατάμε καθημερινά και προσπαθούμε όσο μπορούμε να αποφεύγουμε το αυτοκίνητο

- Το καλοκαίρι ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας, όχι χαμηλότερη απο 27 βαθμούς

Αν ο καθένας απο εμάς εφαρμόσει τις παραπάνω χιλιοειπωμένες πρακτικές και τις κάνει τρόπο ζωής, θα έχει συνδράμει έστω και σε ελάχιστο βαθμό, στην παράταση ζωής του πλανήτη μας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο, να σωσουμε ό,τι απέμεινε απο τη φύση, ή οποία όταν ξεσπάει την οργή της, σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ