Αυθεντικές ιστορίες απο τη ζωή των γυναικών σην Κίνα...

Facebook Twitter
0

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα συγκλονιστικό βιβλίο της Κινέζας δημοσιογράφου Ζινράν, με τίτλο ''Γυναίκες της Κίνας'' απο τις εκδόσεις Διόπτρα. Το εν λόγω βιβλίο περιέχει αληθινές ιστορίες  απο γυναίκες της Κίνας που για πρώτη φορά μιλάνε για όσα επί χρονια ήταν απαγορευμένα.  Για τα χρόνια όπου η μοναδική αξία της γυναίκας ήταν η χρησιμότητά της ως όργανο αναπαραγωγής και η μεγαλύτερη τιμή στη ζωή της  ήταν να φάει αυγό ανακατεμένο με νερό όταν γεννούσε γιο. ''Τον έκανες το γιο'', ήταν η μεγαλύτερη αναγνώριση που θα άκουγε ποτέ απο τον άντρα της. Δεν έλειπε μάλιστα και η ασυνήθιστη πρακτική να μοιράζονται την ίδια σύζυγο πολλοί άντρες. Όταν γεννούσε η γυναίκα, ούτε η ίδια δεν ήξερε τίνος ήταν το παιδί. Για το παιδί οι αδερφοί ήταν ο Μεγάλος Πατέρας, ο Δεύτερος Πατέρας, ο Τρίτος Πατέρας, ο Τέταρτος Πατέρας και ούτω καθεξής. Για τους κατοίκους της περιοχής, μια τέτοια πρακτική δεν θεωρούταν παράνομη γιατί ήταν έθιμο που το είχαν βρει απο τους παππούδες τους, πράγμα που το έκανε στα μάτια τους ισχυρότερο και απο το νόμο. Πολλές κοπέλες απο την εφηβεία έπεφταν θύματα βιασμού απο τον ίδιο τους τον πατέρα, με αποτέλεσμα άλλες να χάνουν τα λογικά τους και άλλες να αυτοτραυματίζονται ξανά και ξανά προκειμένου να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο και να λείπουν απο το σπίτι. Μανάδες που είχαν χάσει τα παιδιά τους απο τον καταστροφικό σεισμό της 28ης Ιουλίου 1976, εξηγούσαν στη Ζινράν πως είναι να βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια το παιδί σου να πλακώνεται απο τα συντρίμια φωνάζοντας ''Μαμά''. Σε κάποιες περιοχές της Κίνας το νερό ήταν τόσο πολύτιμο, που ούτε ένας αυτοκράτορας δε θα μπορούσε να πλένει καθημερινά το πρόσωπο και τα δόντια του. Αυτά και άλλα πολλά περιγράφει η Ζινράν στις Γυναίκες της Κίνας, οι οποίες μοιράζονται μαζί της τα πιο κρυφά τους μυστικά, παρά τις απαγορεύσεις ενός σκληρού πολιτικού καθεστώτος.  Η Ζινράν χάρη στην πρωτοποριακή ραδιοφωνική της εκπομπή, στην οποία καλούσε τις γυναίκες να τηλεφωνήσουν και να μιλήσουν για τον εαυτό τους, κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη τους με τη συμπόνοια και την ικανότητά της να ακούει και έγινε η πρώτη γυναίκα που άκουσε τις πραγματικές ιστορίες τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ