Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε φέτος με αφιερώματα στη Μέση Ανατολή, σε ταινίες με θέμα Έτσι Είμαι: Ανατρέποντας προκαταλήψεις και στους δημιουργούς ντοκιμαντέρ Σεργκέι Λοζνίτσα, Χελένα Τρεστίκοβα και Κυριακή Μάλαμα. Το δεκαήμερο του φεστιβάλ το Ολύμπιον και οι αποθήκες του Λιμανιού κατακλύστηκαν από φεστιβαλιστές και η πόλη έζησε μέσα σε εικόνες του 21ου αιώνα.
Το κοινό του φεστιβάλ βράβευσε στην κατηγορία ταινιών άνω των 45 λεπτών το ελληνικό ντοκιμαντερ "Το μωρό μου φτάνει" των Αλέξη Πόνσε και Βιβή Ζωγράφου και στην αντίστοιχή κατηγορία για ξένη παραγωγή το Νορβηγικό ντοκιμαντέρ "Τα δάκρυα της Γάζας" του σκηνοθέτη Βίμπεκε Λέκεμπεργκ.
Στην κατηγορία ταινιών κάτω των 45 λεπτών τα βραβεία κοινού απονεμήθηκαν στην ελληνικής παραγωγής ταινία "Satsang, συντροφιά με την αλήθεια" σε σκηνοθεσία των Μαριάννα Αστρακά και Γιώργου Φωτιάδη και στην ξένη παραγωγή "Η άλλη πόλη" της Νεφίν Ντιντς.
Η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένημε τα βραβεία FIPRESCI για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντερ στο "Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν" της Καλλιόπης Λεγάκη και Καλύτερου Ξένου Ντοκιμαντερ στην βουλγαρικής παραγωγής ταινία "Ξενοδοχείο: ο παράδεισος" σε σκηνοθεσία της Σοφίας Τζαβέλλα.
Το βραβείο τηλεόπτηκης προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ του τμήματος "Κοινωνία και Περιβάλλον" δόθηκε στη γαλλική παραγωγή "Ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο" της Λετίσια Μορό.
Το βραβείο της ΕΡΤ "Doc on Air" απονεμήθηκε στο Νορβηγικό "The Return" σε σκηνοθεσία Τόνε Άντερσεν.
Στο ντοκιμαντέρ "Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική ποινή" σε σκηνοθεσία Νταβίντ Αντρέ δόθηκε το βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το βραβείο της WWF Ελλάς σε ταινία του τμήματος "Κοινωνία και περιβάλλον" απονεμήθηκε στην ταινία "Κοντά στον Ουρανό" του Τίτους Φασίνα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του φεστιβάλ, ξεκινάνε οι προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ του φετινού φεστιβάλ σε 18 πόλεις της Ελλάδας.
Χ.Π.
σχόλια