Επιστήμη, η νέα θρησκεία!

Facebook Twitter
0

Το περιβάλλον, στην αίθουσα που φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Damien Hirst "New Religion", στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είναι κλινικό και ψυχρό. Εξάλλου, αυτό το μήνυμα προσπαθεί να περάσει στους επισκέπτες ο καλλιτέχνης, μέσα από θρησκευτικά κλισέ και αλληγορικά σύμβολα της επιστήμης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Hirst:

"Υπάρχουν τέσσερα σημαντικά πράγματα στη ζωή: η θρησκεία, ο έρωτας, η τέχνη και η επιστήμη. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, λειτουργούν ως εργαλεία που σε βοηθούν να βρεις ένα μονοπάτι μέσα στο σκοτάδι. Κανένα από μόνο του δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ωστόσο μπορούν να βοηθήσουν. Από αυτά, η επιστήμη μοιάζει να είναι το καλύτερο εργαλείο σήμερα. Όπως η θρησκεία, η επιστήμη παρέχει μια αχνή ελπίδα ότι ίσως όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Θα ήθελα οι άνθρωποι να σκεφτούν το συσχετισμό επιστήμης και θρησκείας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται χωριστά: την επιστήμη ως ψυχρή και αποστειρωμένη και τη θρησκεία συναισθηματική και γεμάτη αγάπη και ζεστασιά. Θα ήθελα να υπέρβω αυτά τα όρια και να δώσω κάτι, που αν και δείχνει αποστειρωμένο και ψυχρό, εντούτοις ενσωματώνει άλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά της θρησκευτικής πίστης."

Το New Religion αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη, γνωστότερου μέλους των Young British Artists, στην Ελλάδα. Όπως και σε παλαιότερα έργα του, ο Hirst προσπαθεί να προσεγγίσει, μέσα από την καθαρότητα και την αμεσότητα των εικόνων, υπαρξιακά θέματα με τρόπο που μπορεί να σοκάρει και να προκαλεί το κοινό.

Τα εκθέματα, που είναι γλυπτά, κατασκευές, ζωγραφικά έργα και μεταξοτυπίες καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν τον επισκέπτη και να τον κάνουν να αναρωτηθεί σχετικά με τον ρόλο της επιστήμης ως νέα θρησκεία. Οι μεταξοτυπίες, The Stations of the Cross, The Apostles, The Wounds of Christ παρουσιάζουν και ταυτόχρονα συγκρίνουν τα μέσα της επιστήμης (στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι χάπια) με διάφορα θρησκευτικά πρόσωπα και εικόνες. Ενώ, η αναπαράσταση της αγίας τράπεζας, που περιέχει έναν μεγάλο σταυρό διακοσμημένο με χάπια, μια παιδική νεκροκεφαλή, μια ασημένια καρδιά, τρυπημένη με ξυράφια και βελόνες, τυλιγμένη μέσα σε συρματόπλεγμα και ένα χάπι που παραπέμπει στη θεία κοινωνία, ακριβώς κάτω από την εικόνα του αγίου πνεύματος κάνουν τον χώρο ιδιαίτερα υποβλητικό.

 

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Αρτέμιδα Ποταμιανού.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2011.

 

Χ.Π.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ