Λίγο μεγαλύτερη η Μεγάλη Εβδομάδα για το Alter

Facebook Twitter
0

via

Το τηλεοπτικό δράμα στο Μπουρνάζι θα έχει συνέχεια μετά την Ανάσταση. Ο πολύπαθος τηλεοπτικός σταθμός του ALTER παραμένει μετέωρος και η συνέχεια στον «Γολγοθά» του θα δοθεί μετά το Πάσχα. Με κίνδυνο πλέον η κατάρρευσή του να συμπαρασύρει φίλους και αντιπάλους σε έναν ανελέητο αγώνα επιβίωσης.
Η απάντηση στο ερώτημα «λουκέτο ή σωτηρία» αποδείχθηκε πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους μετόχους του ALTER, παρά την αρνητική απάντηση που έδωσαν οι πιστώτριες τράπεζες στο σχέδιο αναδιοργάνωσης του σταθμού των Γιώργου Κουρή και Κώστα Γιαννίκου.

Το ALTER από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης μπήκε πάλι σε καθεστώς «νεκρού αέρα», χωρίς καμία live τηλεοπτική εκπομπή στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι, τεχνικοί, δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπέγραψαν μαζικά την επίσχεση εργασίας, θεωρώντας ότι η καταβολή μόνο του δώρου και ενός μικρού ποσού (από 300 έως 600 ευρώ) έναντι των οφειλομένων τεσσάρων μισθών είναι κοροϊδία. Η νέα «υπόσχεση» του Κώστα Γιαννίκου, που δόθηκε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ότι η εξόφληση των δεδουλευμένων θα δοθεί μέχρι τις 4 Μαΐου δεν έπεισε αυτήν τη φορά τους δημοσιογράφους να κρατήσουν «ζωντανό» το κανάλι τις ημέρες του Πάσχα και μία εβδομάδα μετά. Παράλληλα, εξετάζεται κάθε άλλος νομικός τρόπος προκειμένου να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους σε περίπτωση που το κανάλι κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κηρύσσοντας πτώχευση.

Είχε προηγηθεί ένα δραματικό διήμερο με επαφές και διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, τους μετόχους του ALTER, τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και τις εμπλεκόμενες διαφημιστικές εταιρείες. Στο επίκεντρο, όπως είναι λογικό, βρίσκονται οι άμεσες επιπτώσεις από την ορατή πλέον κατάρρευση του καναλιού σε ολόκληρη την τηλεοπτική αγορά. Τα χρέη του καναλιού σε διαφημιστικές εταιρείες από προπληρωμένα διαφημιστικά πακέτα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι επιταγές διαφημιστικών εταιρειών με χρέη σε άλλα κανάλια ή εκδοτικές εταιρείες δημιουργούν ένα εκρηκτικό κουβάρι που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ήδη εύθραυστη αγορά των media.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που είχε καταθέσει το Argo fund προϋπόθετε να αποδεχθούν οι πιστώτριες τράπεζες -κυρίως η Πειραιώς και η Marfin- τη μετοχοποίηση των χρεών του σταθμού και τον εκ νέου δανεισμό του. Οπως είναι γνωστό πλέον, η Τράπεζα Πειραιώς δεν αποδέχθηκε τη συμφωνία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξίσου αρνητική ήταν και η Αγροτική Τράπεζα.
Η πτώχευση του τηλεοπτικού σταθμού εμφανίζεται πια ως μονόδρομος, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Οι δύο μέτοχοι του ALTER συνέχισαν τις προσπάθειες να κρατήσουν on air το κανάλι και επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθούν χρήματα για την πληρωμή των μισθών και του δώρου Πάσχα, με στόχο να παραμείνει ανοιχτό για μερικές μέρες ακόμη.
Και ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ALTER δήλωσε στο Χρηματιστήριο ότι δεν είναι σε θέση να παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία για το 2010, σε μια κίνηση «ανθρωπισμού» εν όψει του Πάσχα -έτσι εξηγήθηκε-, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης να αποδεσμεύσει μέρος από τους δεσμευμένους λογαριασμούς των μετόχων του καναλιού με έναν και μοναδικό σκοπό. Να καταστεί δυνατή η καταβολή της μισθοδοσίας. Αντί για τη μισθοδοσία τους όμως οι εργαζόμενοι έλαβαν μόνο το δώρο του Πάσχα και 300 ευρώ έναντι των μισθών τους.

Το «τέλος του πάρτι» φέρνει πόλεμο

Το μήνυμα στην οθόνη του Alter «Παρακαλούνται οι διαφημιστικές εταιρείες να επιστρέψουν αμέσως τα δεκάδες εκατομμύρια που παράνομα έχουν αρπάξει από το ALTER για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι φόροι και να συνεχίσει το κανάλι τη λειτουργία του. Το πάρτι τέλειωσε. Θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα» προκάλεσε σεισμό στην τηλεοπτική αγορά. Το μήνυμα με τη μορφή κρόουλ άνοιξε τον πόλεμο των μετόχων με τη διαφημιστική αγορά.
Την περασμένη Πέμπτη δόθηκε με κάθε επισημότητα η απάντηση μέσω της Ενωσης Διαφημιστικών Εταιρειών. Η ΕΔΕΕ, θυμίζοντας πως εκπροσωπεί περισσότερες από εκατό εταιρείες της αγοράς, καταλογίζει στο ALTER κρίση πανικού εξαιτίας της κατάρρευσης, καθώς επίσης και ότι έχει χάσει το μέτρο στις αντιδράσεις του. Ο θεσμικός φορέας της διαφήμισης μιλά για «απειλές» που συνιστούν «συκοφαντική δυσφήμηση για έναν ολόκληρο κλάδο». Δηλώνει πως την κατάσταση κρίσης στην αγορά τη δημιουργεί το ίδιο το ALTER λέγοντας πως «ο σταθμός αδυνατεί να ανταποκριθεί, από τον Μάιο 2010, σε οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς συναλλασσόμενες διαφημιστικές εταιρείες και έχει φέρει πολλές από αυτές σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση» Αφήνει δε έμμεσα αιχμές για δικαστικές προσφυγές αν υπάρχουν, όπως λέει, οικονομικές διαφορές.

Η αναφορά της ΕΔΕΕ για ποσά εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει το ALTER αποτελεί επίσημη παραδοχή στο φαινόμενο των προ-πληρωμένων διαφημίσεων που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει καθεστώς στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα σήμερα να απειλεί άμεσα τη συνέχιση λειτουργίας διαφημιστικών εταιρειών αλλά και τηλεοπτικών καναλιών.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ