MME: Οι νέοι συσχετισμοί στην ενημέρωση

Facebook Twitter
0

Από τα στοιχεία αναγνωσιμότητας και κυκλοφοριών προκύπτει μια γενική πτώση, η οποία όμως δεν είναι ομοιόμορφη. Επίσης δεν είναι ομοιόμορφες και οι εξελίξεις στο μέτωπο των καναλιών, σε σχέση με την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Στο μέτωπο του Τύπου παρατηρούμε ότι παρά τη φαινομενική κυριαρχία της αντιμεταρρυθμιστικής ρητορικής, οι εφημερίδες με αριστερό κοινό που παραμένουν πιστές στην αντιμεταρρυθμιστική ρητορική, όπως και οι λεγόμενες λαϊκές/σκανδαλοθηρικές εφημερίδες, παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη μείωση των κυκλοφοριών τους, σε σχέση με αυτές που κινούνται σε μια γραμμή υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων (όπως π.χ. η Καθημερινή).

Στους τηλεοπτικούς σταθμούς τα αμείλικτα προβλήματα του Αlter (που οφείλονται σε άλλους πλην του δελτίου ειδήσεων λόγους) και η αποδυνάμωση της πολιτικής επιρροής των υπολοίπων περισσότερο «λαϊκών» σταθμών, σε ό,τι αφορά τα δελτία ειδήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της -ήδη πολύ ισχυρής- πολιτικής επιρροής του Mega, αλλά και την αύξηση της πολιτικής παρέμβασης του Σκάι, που ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια μια αντισυμβατική στρατηγική.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν επί μέρους αίτια και διαφορετικές εξηγήσεις. Έχουν παίξει ρόλο ασφαλώς οι επιλογές ανθρώπων και στρατηγικής, η οικονομική διαχείριση κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια υπόγεια τάση που ενδεχομένως εξηγεί την κατεύθυνση των σχετικών εξελίξεων και συμπίπτει με άλλα στοιχεία που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα από τις έρευνες της κοινής γνώμης. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ενώ η κοινή γνώμη προφανώς νιώθει οργή και αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν, ταυτόχρονα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία σε σχέση με τις επιλογές των τελευταίων δεκαετιών και αναζητά -προς την κατεύθυνση αυτήν- διέξοδο και καθοδήγηση.

Οι σταθμοί και οι εφημερίδες που εδώ και χρόνια είχαν επιλέξει την ικανοποίηση των συναισθημάτων και τον εντυπωσιασμό ως κυρίαρχη στρατηγική τους, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται χάνουν έδαφος. Η κοινή γνώμη, η οποία εδώ και πολλά χρόνια ήταν απολύτως προβλέψιμη, εμφανίζεται πολύ περισσότερο προβληματισμένη και αποτραβηγμένη. Δεν έχει ακόμα βρει τρόπο να εκφραστεί, όμως φαίνεται να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τι επιθυμεί να απορρίψει.

Η διαδικασία αυτή, η οποία μόλις έχει ξεκινήσει, δεν πρόκειται ασφαλώς να κινηθεί γραμμικά και μονοσήμαντα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί και ενδιαμέσως, καθώς η ελληνική κρίση θα φτάνει στην κορύφωσή της θα υπάρξουν ασφαλώς και αναστολές και οπισθοδρομήσεις.

Όμως η τελική κατεύθυνση είναι σαφής. Και αυτό για τη στρατηγική των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας έχει πολύ μεγάλη σημασία

(via MarketingWeek)

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ