Η συνταγή της Βρυξέλλας (Με την ιδιαίτερη πένα του Πάνου Θεοδωρίδη)

Facebook Twitter
0

[via]

Συνάντησα τις προάλλες στη Βρυξέλλα, πρωτεύουσα της Ευρώπης Νο 4 (υπάρχουν επίσης τυπικά το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο, αλλά ιδίως η παραπλεύρως Βερολίνη με τα εκφραστικά της), γνωστό μου άτομο που επιζεί κεντροευρωπαϊκώς. «Τι γίνεται;», ρωτάω ρητορικά. «Εσείς κρίση δεν έχετε;».

«Εχουμε και παραέχουμε», απαντά, «αν και το παλεύουμε. Σκληρά. Πρώτον, σας στείλαμε τον Ρομπάι. Αυτόν που γράφει χαϊκού. Ωσπου να συμφωνήσουνε ο Μπερλουσκόνης και ο Σαρκοζής αν θα τους βάζουνε πατουνάκια στα σκαρπίνια ή αν θα συνεχίσουν να ανασηκώνονται στα νύχια στις οικογενειακές ευρωπαϊκές φωτογραφίες, ο Ρομπάι κυβερνάει με ποιητική άδεια».

«Με τον Ρομπάι σάς έφυγε η κρίση;», επιμένω.

«Μιλάμε για κρίση, κύριε Πετεφρή», μου απαντά το άτομο. «Φροντίσαμε και δεν έχουμε πάνω από ένα χρόνο κυβέρνηση. Ετσι, ό,τι απομείνει δεν έχει πολιτική άποψη και κυβερνιόμαστε όπως μπορούμε. Δηλαδή, τσάτρα πάτρα».

«Μα εμείς έχουμε φιλοσοφία», επιμένω. «Και πάλι νομίζω ότι τρύπησε το κεφάλι μας και μπάζει αέρα».

«Αν μπάζατε αέρα, θα ήταν καλά», μου λέει το στέλεχος. «Αλλά απορροφάτε τη χειρότερη ποιότητά του, δηλαδή τον αέρα τον κοπανιστό». Με είδε πειραγμένο και φάνηκε πως του άρεσε. «Χάθηκαν πολλές δουλειές. Βέβαια. Και πολλές ευκαιρίες. Ανέβηκαν τιμές, αλλά εδώ δεν κρύβουμε τη φτωχολογιά μας. Και το σπουδαιότερο, όταν μας δίνουν ρέστα δύο λεπτά του ευρώ, τα παίρνουμε».

«Δηλαδή», επιμένω, «δεν ανεβάσατε το ΦΠΑ και όλα τα σαλτανατικά που μας έχετε φορέσει στο Νότο;».

«Το μόνο σοβαρό και άμεσο μέτρο που πήραμε είναι πως οι εταιρίες, πολλές εταιρίες, με προβλήματα, έδωσαν αυτοκίνητα στους υπαλλήλους. Εταιρικά αυτοκίνητα. Πολλά. Και τους μείωσαν το μισθό. Επειδή τα αμάξια είναι της εταιρίας. Η οποία τα δικαιολογεί ως έξοδα. Αποτέλεσμα: και να πέσαν οι δουλειές, δεν έπεσε η γενική διάθεση για καμιά μπιρίτσα παραπάνω. Η κατανάλωση μειώθηκε οριακά, αλλά καμιά σχέση με τα δικά σας κλειστά μαγαζιά. Ασε που έχουμε αρκετές χιλιάδες κατευχαριστημένους βολταδόρους στους δρόμους μας, που κρασάρουν τα στερεοφωνικά τους από τη γαλλική χιπ χοπ».

Εφριξα. «Γαλλική χιπ χοπ; Δηλαδή ώς πού θα φτάσετε; Θα μελοποιήσετε στίχους για την πλατεία Ταχρίρ;».

«Αφού δεν άκουσες φλαμανδική γκάνγκστα, είσαι ακόμη καυστικός», μονολογεί το άτομο.

«Πάντως οι μετανάστες σας είναι τετράπαχοι», σχολιάζω.

«Εμ, εσείς έχετε ακόμη στερεότυπα με λιθογραφίες, όπου οι κάτοικοι της Σεναγάλης και του Κονγκό είναι σαν καλάμια από τη βρώση χαρουπιών. Τώρα που οι Βέλγοι το έριξαν στα υγιεινά και στα πράσινα και στα σολάρια και στα τροχάδην, τα κότσια και τα βοδινά και τα τυριά τα βουτυράτα διατίθενται στους μετανάστες», μου απαντά. «Κάνε μια βόλτα σε ένα σούπερ μάρκετ και θα δεις πως είμαστε πιο φτηνοί από εσάς».

Η συνταγή της Βρυξέλλας, μιας χώρας χωρίς υποτιθέμενη κρίση, βαθέως με εντυπωσίασε. Φεύγοντας, είδα ένα μιλίτια να γράφει ένα αμάξι που εμπόδιζε ένα ιδιωτικό γκαράζ, και δε βγήκε κανένας να δηλώσει: «Φιλάρα, ένα λεπτό θα κάνω και έρχομαι», έστω στα φλαμανδικά.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ