Ο πλανήτης των πιθήκων

Facebook Twitter
1

Το 1973 ο Herbert Terrace, ένας καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κολούμπια είχε μια αμφιλεγόμενη ιδέα: Να μεγαλώσει ένα πίθηκο με τον ίδιο τρόπο που θα μεγάλωνε ένα παιδί, μαθαίνοντας του την νοηματική γλώσσα. Πίστευε ότι ίσως με αυτό τον τρόπο θα έριχνε τον επικοινωνιακό τοίχο που χωρίζει τα δύο είδη και ότι έτσι θα μπορούσε να επικοινωνεί με τους χιμπατζήδες και να τους κάνει ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεσή τους, τις αναμνήσεις τους, τα όνειρά τους, ακόμη και τις σεξουαλικές τους επιθυμίες. Γι’ αυτό το πείραμα ο Terrace χρειαζόταν μια «μητέρα» που θα υιοθετούσε αυτό το μωρό-χιπατντζή. Και την βρήκε στο πρόσωπο της Stephanie LaFarge, μιας πρώην φοιτήτριάς του που συμφώνησε να βάλει τον μόλις δύο εβδομάδων Nim στην οικογένειά της και να τον μεγαλώσει μαζί με τον άντρα της και το επτάχρονο παιδί της στο διαμέρισμά τους στο Upper East Side της Νέας Υόρκης.

Ο Nim μεγάλωσε φορώντας πάνες, βυζαίνοντας από το στήθος της θετής του μητέρας, η οποία μάλιστα δεν δίστασε να του δώσει να δοκιμάσει λίγες τζούρες από ένα τσιγαριλίκι (!)- μην ξεχνάτε ότι ήταν τα 70ς. Δεκατέσσερις μήνες αφότου ξεκίνησε το πείραμα ο Nim φαινόταν να έχει μαθησιακές ικανότητες ίδιες με ένα συνομήλικο μωρό. Δύο χρόνια αργότερα όμως και παρόλο που είχε αποκτήσει στενούς δεσμούς με την οικογένεια με την οποία έμενε, ο Nim άρχισε να παρουσιάζει βίαιη συμπεριφορά οδηγώντας τον Terrace να εγκαταλείψει το πρότζεκτ και να παρατήσει τον κακόμοιρο τον Nim σε ένα κέντρο ερευνών στην Οκλαχόμα. Από τότε και για είκοσι χρόνια ο χιμπατζής έζησε απομονωμένος και έγκλειστος, έχοντας μάθει 120 λέξεις στην νοηματική αλλά τελείως ανήμπορος να επικοινωνήσει με άλλους χιμπατζήδες. Πέθανε στα 26 του ( αρκετά νεαρή ηλικία για πίθηκο) από καρδιακή προσβολή. Όχι και τόσο ευχάριστο τέλος, ε;

Ο Τζέιμς Μαρς, σκηνοθέτης της ταινίας Σε τεντωμένο σκοινί ( Man on Wire), έκανε την τραγική ιστορία του Nim, ντοκιμαντέρ. Ο τίτλος του είναι Project Nim και πρόκειται να προβληθεί σύντομα στις αμερικάνικες αίθουσες.

Εξώφυλλο από το περιοδικό New York της δεκαετίας του ΄70.

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ο χιμπατζής ονομάστηκε Nim Chimpsky ειρωνικά προς το Noam Chomsky λόγω της διαφωνείας του Terrace με τις απόψεις του Chomsky για τη γλώσσα (ο Chomsky έλεγε πως η γλώσσα είναι εγγενές χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους)