Xρήσιμοι ηλίθιοι

Facebook Twitter
0

Η έκφραση «χρήσιμοι ηλίθιοι» υποτίθεται πως ανήκει στον Λένιν, ο οποίος χαρακτήρισε έτσι τους φίλους των σοβιέτ στη Δύση. Καθώς η φράση περιέχει πιπέρι ουκ ολίγον, αναστατώθηκαν οι βιβλιοπόντικες να βρούν την αυθεντική φράση και βέβαια δεν τα κατάφεραν. Σε μια «Ουμανιτά» εμφανίστηκε, το 1948, αλλά αυτά είναι ψιλοπράματα.

Στις μέρες μας, η Ελλάδα, που κάποτε την κατηγορούσαν για «συνοδοιπορισμό» και «πίνκο» αντιλήψεις (ροζακιές θα τις λέγαμε), δε διαθέτει πλέον χρήσιμους ηλιθίους. Συμπλέει εθνικά, πανεθνικά και επικοινωνιακά εν συνόλω. Με την πιρουέτα της Νέας Δημοκρατίας, που έφερε απέναντί της ολόκληρον το δυτικοευρωπαϊκό ιδεολογικό ιπποπόταμο, ισχυρά αντιμνημονιακή, η πολιτική Σαμαρά καλύπτει μια συντριπτική πλειοψηφία εκφραστών της κοινής γνώμης. Δεν ξέρω αν είναι και ψηφοφόροι, διότι με τα ποσοστάκια να κυμαίνονται στην περιοχή του 25% μπορεί να δούμε πρωθυπουργό ακόμη και τον Καραμπελιά ή τον Πλεύρη, τον Παπαδημούλη και τουλάχιστον έναν από τους χαρακτήρες που υποδύεται ο Μίμης Ανδρουλάκης. Διότι έτσι που τα έφεραν τα πράγματα, σαφώς και δεν υπάρχουν χρήσιμοι ηλίθιοι. Απεναντίας πήξαμε στους άχρηστους εξυπνάκηδες. Νομίζω μάλιστα πως μόνον τέτοιους είχαμε από την εποχή του Κροκόδειλου Κλαδά.

Τι είναι όμως ο άχρηστος εξυπνάκιας; Αυτός που είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να μαρτυρήσει υπέρ πατρίδος και δεν παύει να μπλέκεται με το «ναι μεν, αλλά». Στα μάτια του, η χώρα έχει αρχίσει να φυλλορροεί από το 1981, όταν ο επικεφαλής των άχρηστων εξυπνάκηδων, ονόματι Ανδρέας χωρίς παρόνομα, ρητόρεψε κα ρητορεύθηκε όσο κανένας Συνέλληνας. Η απόδοση πάσας νόσου και πάσης ασθενείας στη γενιά του 1981 είναι τόσο τερατωδώς πλαστή, ώστε δε χρειάζεται να σας πρήξω με ιστορικά παραδείγματα. Αλλά ένας οπαδός της αντίθετης άποψης βολεύεται με τέτοια ετοιματζίδικα. Καθώς καμία χώρα δεν τυραννίστηκε τόσο επειδή χρώσταγε. Και η τυράννια της οφείλεται στο ότι ακόμη και τη στιγμή της αποκάλυψης της απατεωνίας μας η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ διηγείται ότι προ τριετίας ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας της εξέθεσε σε δυο λεπτάκια το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, κάνοντας διαγράμματα και βάζοντας αριθμούς σε μια χαρτοπετσέτα, μετά που έφαγαν έναν ελληνικότατο ροφό σε μια ψαροταβέρνα. Η γυναίκα φλιπάρησε και άρχισε τα φιλικά τηλεφωνήματα σε ομολόγους της, στο στιλ «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμιοί».

Ολο και συχνότερα η χώρα μοιάζει να έχει ανάγκη την κοινή λογική. Αλλά για την ώρα βιάζεται να επαναστατήσει, ρητορικώς βέβαια. Είναι βαρύ, πολύ βαρύ να θέλεις να διαλέξεις την ελευθερία στο «ελευθερία ή θάνατος» και να έχεις επαναστατήσει ενάντια σε αυτά που σου ετοίμαζαν σε έναν εμφύλιο του 1821 και στον εμφύλιο 1946-49. Ολες τις άλλες φορές οι σύμμαχοι (που υποτίθεται ότι μισούμε) μας πήγαν βόλτα σε Κορέες και Ουκρανίες, αλλά εμείς, πεισματάρηδες, θέλαμε μόνον τα βρόμικα λεφτά τους για να φάμε ψωμί.

Αχρηστοι εξυπνάκηδες. Δεν έχουν όνομα και παρόνομα. Είναι θεσμοί. Είναι πολλοί. Είναι ανίκητοι.

Δημοσιέυτηκε στον Αγγελιοφόρο

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ