Summer reading pt.1

Facebook Twitter
0

Ένα από τα μεγάλα διλήμματα πριν τις διακοπές είναι πάντα το τι θα διαβάσω. Πάντα κουβαλάω ένα σωρό βιβλία και φέτος έχω αυτά (και άλλα τόσα) αδιάβαστα. Το βιβλίο που διαβάζω τώρα είναι γύρω στις 800 σελίδες και είναι η αλληλογραφία των αδερφών Mitford. (Περισσότερα γι αυτό το βιβλίο και ποιες είναι οι αδερφές Μitford εδώ. ) Έχω φτάσει στη σελίδα 300 κι εχω ακόμα μέλλον. Εκτός από αυτό εχω μαζέψει άλλα έντεκα (!!!) βιβλία για διάβασμα αυτο το καλοκαίρι. Αυτά είναι τα πρώτα πέντε.

Η χαμένη άνοιξη του Στρατή Τσίρκα

Το έχω ήδη αφήσει μια φορά. Θα το ξαναπιάσω τώρα στις διακοπές και ο Θεός βοηθός. Μισώ να αφήνω βιβλία στη μέση. "Η χαμένη άνοιξη" θα ήταν το πρωτο μέρος μιας τριλογίας που θα έπιανε την δεκαετία του ’60, τη χούντα και τη μεταπολίτευση αλλά o Tσίρκας δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει.Το βιβλίο μιλά  για  ένα ερωτικό τρίγωνο αν και το φόντο  τα ταραγμένα πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας του ’60 (απόστασία, παρακράτος κλπ)δηλαδή, είναι ουσιαστικά ο πρωταγωνιστής.

Extremely loud and incredibly close του Jonathan Saffran Foer


Ήταν δώρο για τα γενέθλια μου από την ξαδέρφη μου . Ο Foer έγινε γνωστός στην Ελλάδα γράφοντας το «Τρώγοντας Ζώα» .Το Εxtremeley loud and incredibly close κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μελάνι και έχει ως ήρωα ένα ενιάχρονο αγοράκι που ψάχνει με κάθε δυνατό τρόπο τι μπορεί να ανοίγει ένα κλειδί που βρήκε στην ντουλάπα του πατέρα του τον οπόιο έχασε στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Λεϊλά του Φεριντούν Ζαϊμόγλου

Αυτό το βιβλίο (όπως και το επόμενο) μου το χάρισε η Μάνια Καραϊτίδη η εκδότρια της Εστίας όταν πήγα να της πάρω συνέντευξη. Μου είπε ότι της έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που έγραφε ο Ζαϊμογλου για την Τουρκία.Αντιγράφω από την περίληψη: «Στα βάθη της Ανατολίας, στα μέσα του 20ού αιώνα, ένα κορίτσι, η Λεϊλά, είναι εγκλωβισμένο στον ασφυκτικό κλοιό των προκαταλήψεων, της δεισιδαιμονίας και της θρησκόληπτης σεμνοτυφίας. Ο χειρότερος όμως εφιάλτης της παραμένει ο «άντρας της μητέρας της», ένας βάναυσος και μοχθηρός αγροίκος, που η ίδια αρνείται πεισματικά να τον ονομάσει πατέρα της. Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται η σκληρή ζωή της νεαρής κοπέλας προς την ωριμότητα, τη χειραφέτηση και την τελική λύτρωση.»


Ο χάρτης και η επικράτεια του Μισέλ Ουέλμπεκ


Έχω διαβάσει πολύ λιγότερους Γάλλους συγγραφείς απ’ οτι θα έπρεπε και είπα να επανορθώσω με αυτό εδώ το βιβλίο.Ο Ουέλμπεκ λοιπόν είναι Γαλλος (οκ γεννήθηκε σε γαλλική αποικία αλλά μεγάλωσε στη Γαλλία) και έκανε μεγάλο χιτ  διεθνώς με την «Πιθανότητα ενός νησιού». «Ο χάρτης και η επικράτεια» έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον εικαστικό Ζεντ Μαρτέν αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα που έχει τοποθετήσει εαυτον στο βιβλίο ως ήρωα (ναι στο βιβλίο υπάρχει ήρωας Μισέλ Ουέλμπεκ).Το μυθιστόρημα ξεσήκωσε θύελλα κριτικών και συζητήσεων στη Γαλλία  μιας και πραγματεύεται την καταστροφή της τέχνης. “Μέσα από τη ζωή του Ζεντ, ο σύγχρονος δυτικός κόσμος παρουσιάζεται υπό το πρίσμα του τεχνητού, του κατασκευασμένου, του μαζικού και προτυποποιημένου, το άτομο ορίζεται ως τηλεθεατής, καταναλωτής, πελάτης, τουρίστας, χρήστης του ίντερνετ.”σημειώνει η Λίνα Σιπητάνου που έχει κάνει τη μετάφραση του βιβλίου.

Μπάρτμπλυ ο γραφέας του Herman Melville


Για αυτό το βιβλίο έγραψε πολύ ωραία ο Κωστής Παπαγιώργης πριν από κάποια τεύχη.Διαβάζω στη στήλη του για βιβλία και πείθομαι να αγοράσω βιβλία που δε θα διάβαζα ποτέ υπό κανονικές συνθήκες. Ο Μπαρτλμπυ λοιπόν είναι ένας γραφέας που αρνείται να κάνει οποιαδήποτε δουλειά του αναθέτουν. Για περισσότερες λεπτομέρειες προτείνω να διαβάσετε το άρθρο του Παπαγιώργη- τα εξηγεί σίγουρα πολύ καλύτερα από μένα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ