Οι ομπρέλες του πανούργου.

Facebook Twitter
0

Αρχές Αυγούστου. Πρωί. Βρισκόμαστε σε μίνι βοτσαλωτή παραλία σε ελληνικό νησί. Η παραλία είναι πραγματικά μικρή, αλλά η ώρα είναι πρωινή και δεν είμαστε ακόμη ο ένας πάνω στον άλλο. Κατεβαίνω με την Γ. και τα τρία παιδιά. Δεν έχουμε προλάβει να απλώσουμε τις ψάθες μας όταν από τους θάμνους στο βάθος εμφανίζεται μικροσκοπικός σβέλτος και αφυδατωμένος γεράκος με ταμπεραμέντο killer πωλητή: «Θες νερό, αναψυκτικό, μπύρα;» λέει επιτακτικά στη Γ., που βάζει αντηλιακό στο παιδί. «Δεν θέλουμε τίποτε, ευχαριστώ», του απαντά εκείνη. «Έχω ξαπλώστρα, ομπρέλα, νερό, λέγε τι θέλεις» συνεχίζει εκείνος. Συνειδητοποιώ ότι ο κύριος δεν κάνει πλάκα και ότι πράγματι νοικιάζει ομπρέλες και ξαπλώστρες στη μόλις 50 μέτρων παραλία, θέλω να πιστεύω χωρίς επίσημη άδεια από το Δήμο. Περνάνε 5 λεπτά. «Νερό; Πορτοκαλάδα, μπύρα; Λέγε» μας αιφνιδιάζει από πίσω, δημιουργώντας μου αντανακλαστικά ενοχή. Προσπαθώ να τον αγνοήσω, αλλά η παραλία έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει ασφυκτικά. Την ώρα που προσπαθώ να βολέψω το πόδι μου χωρίς να χτυπήσω το σαγόνι του διπλανού, ο εξολοθρευτής με τη σαγιονάρα δίνει το τελειωτικό χτύπημα: «έχετε τόση ώρα εδώ και δεν έχετε πάρει ακόμη τίποτε. Τι θα γίνει;»

Το φετινό καλοκαίρι έμοιαζε σαν όλα τα άλλα. Ήταν όμως; Το δίδυμο ξαπλώστρα-ομπρέλα πέρασε τη λεπτή γραμμή που το διαχώριζε από τα είδη πολυτελείας, καθώς από τη μία οι παραθεριστές υπολόγιζαν και απέρριπταν στα γρήγορα το 100άρι που θα τους έτρωγε στις 10ήμερες διακοπές τους, ενώ, από την άλλη, οι ιδιοκτήτες πάλευαν να τους δελεάσουν με συμπληρωματικά αξεσουάρ, όπως τραπεζάκι ή δίχτυ για να μη γεμίζει άμμο το κινητό. Φέτος οι οργανωμένες παραλίες γέμισαν σκαμπουδάκι-γλαστράκι ΙΚΕΑ, με σκοπό να κάνουν πιο δελεαστικά τα προϊόντα προς ενοικίαση και πείσουν το κοινό πώς η επένδυση αξίζει. Στην δημοφιλέστερη παραλία μικρού ελληνικού νησιού, η οποία γεμίζει σταθερά όλο το καλοκαίρι από κόσμο και στην οποία ξαπλώστρες και ομπρέλες πιάνουν περίπου το μισό γιαλό, ο κόσμος φέτος πρώτα ξάπλωνε μασχάλη με μασχάλη στον ελεύθερο χώρο, με τη δική του ομπρέλα, καρέκλα, ξαπλώστρα, ανάκλιντρο, σύνθετο, πριν αρχίσουν διστακτικά να γεμίζουν οι ενοικιαζόμενες, εύκολα η πρώτη σειρά και πολύ αργότερα η τρίτη, πίσω πίσω, που πλέον μοιάζει με υπερτιμημένο διαμέρισμα στο Λυκαβηττό.

Από την άλλη πλευρά, οι λαθρεπιβάτες της σκιάς έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δημιουργώντας μια νέα σχολή στα πρότυπα του ‘δεν πληρώνω’, διασκεδάζοντας τους αμέτοχους με τον τσαμπουκά και το θράσος τους και τσακίζοντας ταυτόχρονα τα νεύρα εκείνων που επέμεναν να πληρώσουν το σετ και να το ευχαριστηθούν. Μια πετσέτα ριγμένη ανέμελα μπροστά στην ξένη ξαπλώστρα, μια ψάθα απλωμένη ανάμεσα στις ομπρέλες, κατά κει που δεν πιάνει ο ήλιος, ένα τσάμπα άραγμα τέλος πάντων εκεί που η απαγόρευση μπορεί να γίνει μόνο με βάση τα χρηστά ήθη, άνοιξαν το δρόμο για νέες πρακτικές επιβίωσης -πόσο μάλλον καλοπέρασης -κάτω από τον ελληνικό ουρανό. Η ατάκα πάντως που δίνει το στίγμα του καλοκαιριού είναι χωρίς αμφιβολία η παράκληση υποψήφιου παραθεριστή σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου: «σας παρακαλώ, κάντε μου καλύτερη τιμή, είμαι άνεργος.»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ