I love Athens #24

Facebook Twitter
0

Τα εξώφυλλα του 7μέρεςTV

Είμαι  στο μπαλκόνι απορροφημένος σε  ένα κείμενο για την καθημερινότητα μιας αγγλίδας μάνας στο Σαο Πάολο. «Το κύριο χαρακτηριστικό των Βραζιλιάνων είναι ότι επιδιώκουν την σωματική επαφή. Η δασκάλα κιθάρας αγκάλιαζε τον οκτάχρονο γιο μου, ενθαρρύνοντας τον ακόμα και όταν έκανε λάθη. Όταν κάποια στιγμή έπαιξε το κομμάτι αρκετά καλά τον αγκάλιασε τόσο σφιχτά, ώστε το δεξί του πόδι ξεκόλλησε απ το έδαφος. Η αγγλίδα δασκάλα του ήταν τόσο ψυχρή ακόμα και όταν τα έκανε όλα τέλεια» διαβάζω όταν ακούγονται φωνές απ το απέναντι μπαλκόνι.

«Γιατί γελάς ρε; ΠΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΑΣ;» φωνάζει μια εικοσάχρονη κοπέλα με μαύρο κορμάκι γυμναστικής, έχοντας πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής το πρόσωπο ενός αξύριστου άντρα. Της λέει κάτι χαμηλόφωνα. Μια σαραντάχρονη γυναίκα πλησιάζει το ζευγάρι και τους δείχνει κάποιες ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την ρύθμιση της αναπνοής. Επαναλαμβάνουν το σκετς. Ύστερα μια κοκκινομάλλα κάνει πως κλαίει, δηλαδή ακόμα και αν δεν είσαι κριτικός θεάτρου καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται εξάσκηση για να προσποιηθεί κλάμα αυτή η γυναίκα. Τα δάκρυα της γίνονται σταλακτίτες, πέφτουν στα κεφάλια μουσουλμάνων  που διασχίζουν ανυποψίαστοι τον δρόμο. Ούτε ο Αλλάχ δεν μπορεί να την σταματήσει.

Μετά ένας άντρας με μουστάκι και καράφλα, καταλήγει στο πάτωμα. Η κοκκινομάλλα σκούζει πάνω απ τον νεκρό άντρα. Το μοιρολόι της κοντεύει να μου βγάλει τη μπύρα απ την μύτη.

Τέλος το θεατρικό εργαστήρι κλείνει. Οι νέοι ηθοποιοί γεμάτοι όνειρα ξεχύνονται στους βρώμικους δρόμους του Μεταξουργείου.

Ο δημοτικός φωτισμός λούζει τα αρυτίδωτα πρόσωπα τους.

Κάποια νομίζω ότι ρωτάει «Όταν γίνουμε διάσημες θα παραμείνουμε φίλες;» και κάποια νομίζω ότι απαντάει «Ναι. Θα αγκαλιαστούμε για το πρώτο μας εξώφυλλο στο 7μέρες TV»

Απόγνωση και αισιοδοξία στον ίδιο δρόμο

Δυο φρέσκα έργα τέχνης στην Αχιλλέως. Στο πρώτο, όλη η απόγνωση και η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, που δεν έχει τίποτα να περιμένει από καμία θρησκεία ή πολιτικό σύστημα. Μόνος και αβοήθητος μέσα στην διαφθορά και την αδικία.

Στον ίδιο δρόμο, στον απέναντι τοίχο, αυτή η πολύχρωμη φιγούρα του κοριτσιού στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Όλα ξεκινούν από εσένα, βρες το δικό σου πολύχρωμο παζλ μέσα σου, δέσε τα κομμάτια του. Μην περιμένεις απ τους έξω τίποτα.

Οι αθηναϊκοί δρόμοι είναι οι νέες γκαλερί. Ακόμα και αγουροξυπνημένο, στο δρόμο για το λεωφορείο τον οχτώ η τέχνη σε καλεί. Αρκεί να θες να την ακούσεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ