Όλα τ' αλλάζει ο καιρός/ όλα θα τα ρημάξει/ μα οι κλέφτες που παραφυλάν/ του παίρνουνε χαράτσι*

Facebook Twitter
0

Μέσα στη ζαλάδα της Κυριακής παρακολούθησα ένα μεγάλο κομμάτι από τις συνεντεύξεις των δύο πρωθυπουργών που έχουμε σαν χώρα. Ο ατακαδόρος Βενιζέλος μας βομβάρδισε το μεσημέρι εξηγώντας πόσο «δίκαιο» είναι το νέο μέτρο που θα έρθει με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Παραδέχτηκε την αδυναμία να εισπράξει φόρους το υπουργείο του, κάτι που εξαιτίας της πραγματικά μεγάλης ιδέας που έχει διαμορφώσει για τον εαυτό του δεν το θεωρεί ως προσωπική του αποτυχία αλλά σαν μια ανίατη ασθένεια της ελληνικής κοινωνίας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκλεγμένος πρωθυπουργός: ό,τι και να τον ρώταγαν στην φοροδιαφυγή το έριχνε. Ήρεμα και με ατσούμπαλες λέξεις.

Δεν διαφωνώ πως η φορολογική συνείδηση είναι ένα μεγάλο ελληνικό πρόβλημα. Δεν διαμορφώθηκε ποτέ. Μάλιστα, είμαι σίγουρος, πως πολλοί Έλληνες πολίτες μάθανε τους τελευταίους μήνες σε ποια φορολογική κλίμακα ανήκουν, πως πρέπει να συμπληρώνουν τη δήλωση σωστά, τι δηλώνουν και τι όχι. Αρκετοί κιόλας μπορεί να κλήθηκαν να πληρώσουν και για πρώτη φορά. Και όλη την καλή διάθεση να είχαν θα έπεσαν πάνω στις διαλυμένες εφορίες που αντί να φροντίσουν να εισπράξουν αποφάσισαν –με την ανοχή των ανωτέρων τους- να προχωρήσουν σε λευκή απεργία. Και έτσι φτάσαμε στο χτεσινό χαράτσι…

Το χαράτσι είναι μια τούρκικη λέξη και σημαίνει ένας τρομακτικά άδικος και ατιμωτικός φόρος. Ήταν στην ουσία η αποζημίωση για την παραχώρηση του δικαιώματος να ζει κανείς και να λατρεύει τον θεό του. Στην σύγχρονη και ελεύθερη Ελλάδα έχει αποκτήσει την έννοια του γρήγορου, έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και εμπεριέχει και κάποια στοιχεία αδικίας για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Χαράτσι είναι το τέλος ακίνητης περιουσίας, χαράτσι το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και πολλά από τα μέτρα Μνημονίου, Μεσοπροθέσμου. Μακροπρόθεσμα (στη μακροοικονομία που λένε και οι ειδήμονες) δεν έχουνε ιδέα τι θα γίνει. Όλοι τους. Και όταν λέμε «μακροπρόθεσμα» εννοούμε την περίφημη επίτευξη του «πρωτογενούς πλεονάσματος» σε δύο μήνες. Στο ίδιο αναφέρθηκαν και οι δύο πρωθυπουργοί.

Επειδή, όμως, και οι πέτρες ξέρουν ότι πρωτογενές πλεόνασμα δεν παράγεται με χαράτσια αλλά από το συνδυασμό εξαγωγών, παραγωγής πρώτων υλών και την κίνηση της αγοράς. Σας παραθέτω τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Β ‘ τρίμηνο του 2011 από το site του Βήματος.

«Συρρίκνωση 7,3% παρουσίασε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2011 (σε σταθερές τιμές 2000), σύμφωνα με τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει στις 12 Αυγούστου η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ είχε μειωθεί 6,9%.

Η διαφορά του 0,4% οφείλεται στη διαθεσιμότητα νέων στοιχείων, κυρίως των δεικτών κύκλου εργασιών των υπηρεσιών, οι οποίοι παράγονται περίπου σε 70 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου αναφοράς, όπως διευκρινίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 6,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν κατά 17,9%.

Παράλληλα, μείωση 26,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Επίσης, μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,8%.

Μείωση 7,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 7,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 9,2%.

Σύμφωνα με με τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο πρώτο φετινό τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,1%, το δ΄τρίμηνο του 2010 8,8% και το γ΄τρίμηνο του 2010 4,8%.»

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το πρωτογενές πλεόνασμα καλύτερα να το αναφέρουμε κάθε φορά που θα πέφτει ένα αστέρι.

* Στίχοι του Τάκη Σιμώτα από το τραγούδι Χαράτσι του Νίκου Παπάζογλου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ