Σαν σήμερα, πριν από 216 χρόνια, η πρώτη πτήση με αλεξίπτωτο

Σαν σήμερα, πριν από 216 χρόνια, η πρώτη πτήση με αλεξίπτωτο Facebook Twitter
2

 

Σαν σήμερα πριν από 216 χρόνια ο Γάλλος αεροναύτης, Αντρέ- Ζακ Γκαρνερέν, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά και με επιτυχία το αλεξίπτωτο.

Ο Γκαρνερέν γεννήθηκε στο Παρίσι στις 31 Ιανουαρίου 1769. Σπούδασε φυσικός και είχε πάθος με τα αερόστατα. Το 1793 έγινε επιθεωρητής του Γαλλικού Στρατού και ενθάρρυνε τη χρήση αεροστάτων για στρατιωτικούς σκοπούς.

Κατά την διάρκεια του Πολέμου του Πρώτου Συνασπισμού (1792-1797), αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε στη Βούδα για δύο χρόνια. Όταν επέστρεψε στη Γαλλία ξεκίνησε να πειραματίζεται με το αλεξίπτωτο.

Στις 22 Οκτωβρίου του 1797, σαν σήμερα,  πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη πτώση με αλεξίπτωτο. Αφού ανέβηκε με αερόστατο πάνω από πάρκο Μονσό, έκοψε το καλάθι, και έπεσε με το αλεξίπτωτό του από ύψος 915 μέτρων.

Ο Αντρέ-Ζακ Γκαρνερέν σκοτώθηκε στο Παρίσι στις 18 Αυγούστου 1823. Καταπλακώθηκε ένα μεγάλο δοκάρι, ενώ κατασκεύαζε ένα αερόστατο.

Το επετειακό doodle

 

Το σημερινό doodle της Google είναι διαδραστικό και μπορείτε με τα βέλη να καθοδηγήσετε τον αλεξιπτωτιστή δεξιά ή αριστερά. Πατήστε το play και ο Γκαρνερέν θα ανέβει με αερόστατο στον ουρανό. Μετά, πατήστε ένα από τα βελάκια που βρίσκονται στα σύννεφα. Ο Γκαρνερέν πέφτει με το αλεξίπτωτο, ανάλογα προς το μέρος που εσείς θα τον κατευθύνετε, κλικάροντας με το ποντίκι σας. Ο Γκαρνερέν είτε θα προσθαλασσωθεί (αριστερά) , είτε θα προσγειωθεί (δεξιά).

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM