Biennale 3

Facebook Twitter
0

Λίγα βήματα πιο πέρα από τον Άγιο Δημήτριο, βρίσκεται ο δεύτερος χώρος που επισκέφτηκα και παρουσιάζει έργα της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, το Αλατζά Ιμαρέτ. Το Αλατζά Ιμαρέτ μπορεί να προσεγγιστεί από την Κασσάνδρου, η είσοδος του όμως βρίσκεται μπροστά από ένα γραφικό αδιέξοδο δρόμων όπου τα παιδιά των γύρω πολυκατοικιών μαζεύονται στην αυλή του τζαμιού με ένα ραδιόφωνο τσέπης και ακούνε αθλητικούς σταθμούς.

Μπαίνοντας στον κυρίως χώρο του τζαμιού, ένα μεγάλο ψηλοτάβανο, ορθογώνιο δωμάτιο συναντάς μια λευκή ανυψωμένη εξέδρα μου περιλαμβάνει τα έργα τριών καλλιτεχνών. Ο Pae White έχει ενσωματώσει πάνω σε χρωματιστό χαρτί, χρωματισμένους ιστούς αράχνης δημιουργώντας πολλά μικρά πορτρέτα ιστών μέσα από το έργο του "Ιστοί αράχνης σε χαρτί". Πιο δίπλα, σκίτσα και κολάζ του Πάνου Κουτρουμπούση μέσα σε μικρές λευκές κορνίζες, ζωγραφισμένα με πένα, μαρκαδόρους ή γκουάζ προβάλουν πρόσωπα και γεγονότα που εμπνέονται από την επιστημονική φαντασία, το χιούμορ, τα παλιά αμερικάνικα κόμικς και νοσταλγικές ασπρόμαυρες ταινίες. Η καλλιτεχνική ομάδα Slavs and Tatars παρουσιάζει το "Molla Nasreddin", δύο αντίτυπα του ίδιου περιοδικά που χρησιμοποιεί τρία διαφορετικά αλφάβητα και χιούμορ για να ασκήσει κριτική συγκρίνοντας τον δυτικό τρόπο ζωής με αυτόν της περιοχής του Καυκάσου, που μπορείς να τα ξεφυλλίσεις ενώ κάθεσαι πάνω σε ένα περίτεχνο χαλί.

Στον ίδιο χώρο μπορείς ακόμη, να ακούσεις το "Homeless 21" που έχει συνθέσει ο Tony Courad στα πλαίσια του project "Escalier du Chant" του Olaf Nikolai. Ενώ πίσω από την εξέδρα βρίσκεται το ένα από τα δυο έργα μικτής τέχνης του Κωνσταντίνου Ξενάκη με τίτλο "Πάπυρος Νο25". Το άλλο έργο του ίδιου καλλιτέχνη περιλαμβάνει τρία γκουάζ σε χαρτί, "Evolution", "U", "Champs Elysee" και ο επισκέπτης μπορεί να το δει στο δεξί διάδρομο που οδηγεί στα επιμέρους δωμάτια του τζαμιού. Και τα δυο έργα του Ξενάκη στηρίζονται στα ίδια μοτίβα που μοιάζουν με σύγχρονα σύμβολα ιερογλυφικών.

Το πρώτο δωμάτιο του διαδρόμου έχει μεταμορφωθεί σε σαλόνι με έναν τεράστιο κόκκινο καναπέ στη μέση, τζάκι, καθρέφτες και καλοριφέρ. Μπροστά από τον καναπέ παίζει η ταινία "I-BE AREA" του Ryan Trecartin με πρωταγωνιστές αλλόκοτους χαρακτήρες, που καλούνται να αναπαραστήσουν τις πολλαπλές προσωπικότητες του κάθε ανθρώπου ανάλογα με τα κοινωνικά σύνολα που συμμετέχει. Στο δεύτερο δωμάτιο προβάλεται η "Πετούνια" της Πηνελόπης Γεωργίου, ένα φιλμ του 1980. Βγαίνοντας από το Αλατζά Ιμαρέτ πάνω και γύρω από την είσοδο θα δεις την εγκατάσταση του Γιώργου Σαπουντζή "Προσπάθεια αντίληψης και έξι διαφημίσεις".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ