Από τον Hellopanos
Για όσους ασχολούνται με την γραφιστική και το design, ο ολλανδός Wim Crouwel (Willem Hendrik) είναι λίγο πολύ κάτι σαν πατέρας μας. Γεννημένος το 1928 στο Groningen της Ολλανδίας όπου και μετά από 19 χρονια σπούδασε στην σχολη Καλών Τεχνών, λάτρεψε την τυπογραφία και κατάφερε να την μελετήσει με έναν ξεχωριστό τρόπο μέσα από τις σπουδές του και την εργασία του.
Ένα μεγάλο εύρος δουλειάς σε πόστερ, καταλόγους και εκθέσεις για το Stedelijk Museum στο Amsterdam αποδεικνύει ότι ο Crouwel μπορεί να σκέφτεται ανεξάντλητα και να εκμεταλλεύεται τον κάναβο (οριζόντιες και κάθετες γραμμές επάνω σε μια σελίδα, οι οποίες βοηθούν σχεδιαστικά στην άρτια τοποθέτηση περιεχομένου) όπως λίγοι άλλοι, πάντοτε αφοσιωμένος στην εξέλιξη του International Typographic Style (ή αλλιώς Swiss Style) για το οποιο υπήρξε πάντοτε και μεγάλος του εκπρόσωπος.
Το 1967 σχεδιάζει το New Alphabet, μια γραμματοσειρά σχεδιασμένη για μέγιστη απόδοση στις οθόνες της εποχής (οι οποιες δεν αποτύπωναν σωστά τις καμπύλες) χρησιμοποιώντας μονο κάθετες και οριζόντιες γραμμές, γραμματοσειρά την οποία ο ίδιος αργότερα αποκαλεί υπέρ-σχεδιασμένη και χωρίς ιδιαίτερη χρησιμότητα. Η γραμματοσειρά χρησιμοποιείται το 1988 από τον Brett Wickens για το εξώφυλλο των Joy Division, Substance αφήνοντας στην ιστορία ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εξώφυλλα δίσκων.
Η εμμονη του για ανασχεδιασμό και εφαρμογή του Swiss Style, τον βάζουν στην διαδικασία να ξανασχεδιάσει μαζί με τους Friso Kramer και Benno Wissing (ως Total Design) τον τηλεφωνικό κατάλογο της Ολλανδίας, όπου τοποθετεί τους αριθμούς τηλεφώνων μπροστά από τα ονόματα και έντονη χρήση στηλων και καλής τυπογραφίας. Ο κατάλογος δυστυχώς αποσύρεται μετά από λίγα χρονια και επανέρχεται στην κλασσική του μορφή.
Το Design Museum στο Λονδίνο, (το 2011) αφιέρωσε μια έκθεση retrospective για όλη την δουλειά του Wim Crouwel και τον ξανάφερε στο επίκεντρο της δημοσιότητας στα 83 του χρονια όπου συνεχίζει να εμπνέει desingers σε όλοκληρο τον κόσμο.
Αν και η παρουσίαση της δουλειάς του Crouwel θα απαιτούσε πολλές σελίδες και άρθρα, ίσως θα ήταν σωστότερο να κλείσω με ένα σύντομο video από το 2010 όπου ο αγαπητός Gridnik συμβουλεύει τους νέους σχεδιαστές σημειώνοντας ποσο ωραίο είναι να ξεκινάς τώρα αλλα και ποσο δύσκολο να βρείς τον δικό σου δρόμο.
σχόλια