Symbiosis

Facebook Twitter
0


Τη προηγούμενη Πέμπτη έγιναν τα εγκαίνια της 15ης Μπιενάλε Νέων Μεσογείου. Στις 19:30 αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί στο προαύλιο του Νέου Δημαρχείου για να ακούσει τις ομιλίες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, του αντιδημάρχου Πολιτισμού που αναφέρθηκαν στο πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση για την πόλη και στη ευτυχή «συμβίωση» της 15ης Μπιενάλε, των Δημητρίων και της Biennale:3. Στη συνέχεια, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε και πώς η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει.


Οι ομιλίες έγιναν σε αρκετά περίεργη ατμόσφαιρα, καθώς ακριβώς απέναντι, στην εξωτερική σκάλα του Νέου Δημαρχείου, κάποιοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν φωνάζοντας συνθήματα όλη τη διάρκεια των ομιλιών, με πολύ μικρά διαλείμματα. Σταμάτησαν μόνο όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες και στραφήκαμε όλοι προς το μέρος τους γιατί ακριβώς κάτω από τη σκάλα που βρίσκονταν, παρακολουθήσαμε την performance του διδύμου We feel… των Briscìu.



Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το λιμάνι ακολουθώντας τους εθελοντές που κρατούσαν ψηλά ανοιχτές ομπρέλες. Σχηματίστηκαν τρεις ομάδες. Η μία πήγε στο λιμάνι με τρία πούλμαν, η δεύτερη ακολουθώντας το πρόγραμμα Walking4ART και η τρίτη ακολούθησε τη δεύτερη μέχρι το Λευκό Πύργο και στη συνέχεια έφτασε στο χώρο του λιμανιού με ένα πλοίο.

Εμείς επιλέξαμε να πάμε με το πλοίο, μιας και δεν θέλαμε να χάσουμε την ευκαιρία να δούμε τη Θεσσαλονίκη από τη θάλασσα. Η εικόνα της πόλης όταν τη βλέπεις έτσι είναι πολύ διαφορετική. Φαίνεται τόσο όμορφη που θυμίζει καρτ ποστάλ.

Στη διαδρομή μέχρι το Λευκό Πύργο είδαμε το έργο της Αλεξάνδρας Μαράτη δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο -μια εντυπωσιακή μπλε πυραμίδα που σου τραβούσε το βλέμα πολύ πριν φτάσεις δίπλα της, το installation του Χρήστου Βαλιάτα στη παραλία μπροστά στο Λευκό Πύργο και λίγο δίπλα μια καντίνα που είχε διαμορφωθεί σε έργο τέχνης.



 

Όταν φτάσαμε στο λιμάνι είχε ξεκινήσει ήδη η performance του Κώστα Γεράρδου στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΘ. Πολύς κόσμος παρακολούθησε μέχρι τέλους τον καλλιτέχνη να "παίρνει μέρος" σε ένα ιδιαίτερο τηλεπαιχνίδι παρά τη ζέστη που είχε μέσα στο χώρο.



Μετά από μια ιδιαίτερα κουραστική βόλτα σε όλες τις αποθήκες που φιλοξενούν έργα καταλήξαμε στην αποθήκη 8, όπου θα γινόταν το πάρτι έναρξης. Ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα της πόλης, οι Speakeasies, μας διασκέδασαν με ρυθμούς τζαζ και έκαναν ακόμα κι εμάς που δεν ξέραμε να χορέψουμε swing.

Οι φωτογραφίες είναι από το blog των εθελοντών του τμήματος επικοινωνίας της Μπιενάλε. Πληροφορίες για διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στο λογαριασμό της Μπιενάλε στο twitter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ