Το τρίχρονο κοριτσάκι από την πολιτεία Μισισίπι γεννήθηκε οροθετικό και τελούσε υπό αντιρετροϊκή αγωγή έως και τους 18 του μήνες. Από τότε οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν πια ίχνη του ιού. Ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι στη θεραπεία του μικρού κοριτσιού έπαιξε ρόλο η άμεση υποβολή σε αντιρετροϊκή θεραπεία, μόλις 30 ημέρες από τον τοκετό, δηλαδή πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Ο ιός HIV φαίνεται ότι δεν πρόλαβε να εγκατασταθεί στα ανοσοκύτταρα του παιδιού.
Αυτό που υποστηρίζουν και επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου "Τζον Χόπκινς" είναι ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δεν επέτρεψε στον ιό να να σχηματίσει δεξαμενές που επαναδραστηριοποιούν τη λοίμωξη στα περισσότερα οροθετικά άτομα που διακόπτουν την φαρμακευτική αγωγή τους.
Η περίπτωση του τρίχρονου κοριτσιού θα επισπεύσει την έναρξη κλινικής μελέτης μέσα στο 2014 που θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής αγωγής σε οροθετικά νεογνά. Κάθε χρόνο περίπου 260.000 παιδιά μολύνονται από τη μητέρα τους. Το 98% των περιπτώσεων που ανιχνεύεται ο ιός στη μητέρα εκ των προτέρων μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιρετροϊκή αγωγή κατά την κύηση.
σχόλια