Θα σωθεί ο κινηματογράφος Άστρον;

Facebook Twitter
0

Θυμάμαι ακόμα ποια ηταν η τελευταία ταινία που έπαιξε ο κινηματογράφος Αστρον το 2008 πριν κλείσει οριστικά.

Ηταν το (μάλλον μέτριο) «Προσεχώς ζάμπλουτοι» με τον Μάθιου ΜακΚόναχι και την Κέιτ Χάντσον. Από τότε το κτίριο έχει μείνει ερειπωμένο. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου τοΣυνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών (όνομα γλωσσοδέτης) είχε προωθήσει το κτίριο για κατεδάφιση.

Το 2009 παρενέβη η ομάδα Monumenta (για το ποια είναι η ομάδα Monumenta εδώ) και μαζί με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για να χαρακτηριστεί το κτίριο διατηρητέο μνημείο. Από τότε ξεκίνησε μια μάχη. Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ έκριναν τον κινηματογράφο μη διατηρητέο και πλέον η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.

Διάβασα και τα επιχειρήματα υπέρ και τα επιχειρήματα κατά της κατεδάφισης και (νομίζω ότι) τείνω προς το κατά. Η Μοnumenta υποστηρίζει ότι ο κινηματογράφος είναι ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής του ’50. Έχει δίκιο φυσικά - το ΑΣΤΡΟΝ (που έχει 1300 θέσεις!), κτίστηκε το 1957 και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του είναι επηρεασμένα από το αρ ντεκό. Είναι εξάλλου από τα λίγα κτίρια  πουκτίστηκαν με αποκλειστική χρήση κινηματοθεάτρου. Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων που είναι επίσης κατά της κατεδάφισης ανέφερε και κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό: ότι ο κινηματογράφος είναι σήμα κατατεθέν των Αμπελοκήπων. Ακόμη, επισημαίνει ότι είναι ένα από τα τελευταία αυτοτελή κτήρια χειμερινών κινηματογράφων της Αθήνας.

Όχι ότι η άλλη πλευρά δεν είχε επιχείρηματα. Η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ήταν υπέρ της κατεδάφισης: υποστήριξαν οτι το αρχικό σχέδιο του κτιρίου έχει αλλοιωθεί, ο κινηματογράφος δε λειτουργεί και στην περιοχή υπάρχουν έτσι κι αλλιώς πολλά σινεμά.  

Η δική μου ένσταση είναι η εξής: αν κηρυχτεί διατηρητέο το Άστρον θα ήθελα να αξιοποιηθεί και όχι να ρημάξει - η Αθήνα είναι γεμάτη με αριστουργηματικά πλην ετοιμόρροπα διατηρητέα κτίσματα. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία η πιθανότητα να αξιοποιηθεί σύντομα το κτίριο δεν είναι μεγάλη - θα μείνει έτσι ένας Θεός ξέρει για πόσα χρόνια ακόμα. Παρόλα αυτά είμαι κατά της κατεδάφισης κυρίως γιατί εάν γκρεμιστεί η πιθανότητα ότι στη θέση του θα χτιστεί κάτι έστω και ελάχιστα συμπαθητικό είναι από χαμηλή έως μηδαμινή.

Οτιδήποτε έχει χτιστεί πρόσφατα πάνω στην Κηφισίας στου ύψος των Αμπελοκήπων είναι από κακό έως άθλιο: πελώρια μαρμάρινα τερατουργήματα και γυάλινα εμπορικά κέντρα που πλέον είναι και άδεια γιατι κανείς δεν αγοράζει γραφεία και μαγαζιά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Με λίγα λόγια προτιμώ ένα ομορφο ερειπωμένο κτίριο από ένα ακόμα μαρμάρινο τερατούργημα.  

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε η ομάδα Monumenta κάνει καμπάνια για τη διάσωση του σινεμά στέλνοντας κάρτες στον Παυλο Γερουλάνο εδώ.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ