Η παράνομη μετανάστευση το μεγάλο ζήτημα σήμερα στη Σύνοδο της Ε.Ε.

Η παράνομη μετανάστευση το μεγάλο ζήτημα σήμερα στη Σύνοδο της Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Η παράνομη μετανάστευση θα είναι το μεγάλο ζήτημα στη σημερινή Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, μετά και την τραγωδία στη Λαμπεντούζα.

Εννέα ηγέτες, ανάμεσα τους και ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να πιέσουν τους ομολόγους τους από το Βορρά, ώστε να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τις χώρες του νότου που υποδέχονται μετανάστες και να αυξήσουν τη βοήθεια για αυτό το σκοπό.

Καθώς όμως οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ξενοφοβικά κόμματα που αυξάνουν τη δύναμή τους, αναμένεται με τη σειρά τους να το εκμεταλλευτούν, καθυστερώντας αποφάσεις για αλληλεγγύη. Έτσι αναμένεται να ζητήσουν να ξεκινήσει νέα συζήτηση για την κοινοτική αλληλεγγύη, τον Ιούνιο του 2014.

 «Είμαστε εδώ για να πιέσουμε για περισσότερη Ευρώπη, για μία καλύτερη Ευρώπη, με ψηφιακή ένωση, τραπεζική ένωση, για περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τη νέα γενιά», τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:
«Αλλά, είμαστε εδώ επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε τη σωστή λύση στο διαχρονικό, οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Πρόβλημα υψίστης σημασίας, ειδικά για τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες του Νότου».

Παραλίγο νέα τραγωδία

Εν τω μεταξύ, περίπου 800 μετανάστες διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας σε επιχειρήσεις της ιταλικής ακτοφυλακής μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής. Αρκετοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα.



Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, μόνο από δύο σκάφη του ιταλικού πολεμικού ναυτικού διασώθηκαν 400 μετανάστες.



Άλλοι 250 μετανάστες περισυνελέγησαν από δύο σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αναφορές, αντιμετώπιζαν κίνδυνο ενώ το πλοιάριό στο οποίο επέβαιναν βρισκόταν σε απόσταση περίπου 25 ναυτικών μιλίων από την Λαμπεντούζα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ