ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Για πείτε…: Σκοτωμένοι… οι «Αθάνατοι»

Facebook Twitter
0

Ο λόγος έχει να κάνει με την καινούρια ταινία του Tarsem Singh “Immortals”, που για μια ακόμα φορά το Hollywood κακοποίησε την ελληνική ιστορία και μυθολογία παρά το γεγονός ότι το σενάριο γράφτηκε από Έλληνες σεναριογράφους, τους Charley και Vlas Parlapa

nides.


Η ίδια η ταινία χαρακτηρίζεται από ένα σωρό ιστορικές και μυθολογικές ανακρίβειες καθώς και από μία πληθώρα αναχρονισμών. Φυσικά όταν πρόκειται για αναφορά σε μυθολογικά γεγονότα κάποιες μικρές α

λλαγές είναι κατανοητές, αφού εξυπηρετούν την ροή και την πλοκή της ταινίας. Όταν, όμως, κάτι τέτοιο είναι τόσο εξόφθαλμο, δε μπορεί παρά να σχολιαστεί αρνητικά. Αρχικά, θα ήθελα να σας παραθέσω μία καινούρια μυθολογική ανακάλυψη η οποία παρατίθεται σε αποκλειστικότητα στην ταινία, , το γεγονός ότι οι αθάνατοι του Ολύμπου πεθαίνουν, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με όσα μαθαίνουμε στο σχολείο (στην  Γ΄ Δημοτικού). Έπειτα, οι τόποι «Κόλπος» και το « Όρος Τάρταρα» στους οποίο διαδραματίζεται η ιστορία μόνο ελληνικοί δε μοιάζουν και τα κοστούμια των ηθοποιών και ιδιαίτερα των γυναικών θύμιζαν περισσότερο το “Prince of Persian” παρά την αρχαία Ελλάδα. Επιπλέον, τι να πει κανείς για τις τοιχογραφίες που έμοιαζαν με βυζαντινές αγιογραφίες, το αλφάβητο στον τοίχο που ήταν το γλαγολιτικό, καθώς και το όνομα «Σταύρος»,  το οποίο είναι καθαρά χριστιανικό και επιλέχτηκε παρά την πληθώρα αρχαιοελληνικών ονομάτων που υπάρχουν. Ακόμα, είναι τόσο χιουμοριστικό να ακούς την λέξη “monastery”, αναφερόμενη στον αρχαιοελληνικό ναό και την λέξη «Οδύσσεια» σε μια χρονική περίοδο που σύμφωνα με το ιστορικό πλαίσιο χρησιμοποιείται σε προ Ομήρου εποχή. Μεγαλύτερη απόδειξη της γνώμης ότι οι σεναριογράφοι δεν έχουν καμία ιδέα για την αρχαιοελληνική κουλτούρα είναι η αναφορά από τους θεούς στην 

«ελεύθερη βούληση», πράγμα το οποίο άπτεται της χριστιανικής θρησκείας και σε καμία περίπτωση του δεδακαθεϊσμού, κατά τον οποίο οι άνθρωποι πίστευαν ότι όλα καθορίζονται από τους θεούς και κυρίως τις Μοίρες. 

                                

Αν εξαιρεθούν, βέβαια, όλα αυτά τα στοιχεία, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μία ευχάριστη ταινία για αυτούς που λατρεύουν το «ξύλο», το «φέσι» και τους φανταστικούς κόσμους και μια καλή προτίμηση για να πάει κάποιος μαζί με τους φίλους του και να διασκεδάσει…

Είδος: Περιπέτεια

Πλοκή:1/5

Σκηνοθεσία:1/5

Σκηνογραφία-Εφέ: 2/5

Ερμηνείες:1.5/5

Μουσική:1/5

 

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ