Σνφμύωα με μαι έυρενα στο Πμανιπσητετο του Κμτρπιαιζ, δεν πζαιει ρλόο με τι σρειά είναι τοθοπεμέτενα τα γτάμαμρα μσέα σε μία λξλέη, αεκρί το πώτρο κια το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στωσή θσέη.Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς και να μροπετίε να τις δαβαιάεστε χρωίς πλβημόρα.Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξηέ αλλά την λξηέ σαν σνύλοο.
Ατίπτσυεο ε; Κώαλς ήθατρε στα κουφώς κείμενα επεισόδιο 2
Βασικά δεν είναι τόσο απίστευτο όσο νομίζουμε, καθώς ο εγκέφαλος και γενικά το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να προσαρμόζεται σε απίστευτες αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό του ψυχολόγου George Stratton, ο οποίος προσπαθούσε να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η εικόνα που έχουμε για το χώρο γύρω μας. Γι' αυτό το λόγο φόρεσε μια ειδική "μάσκα", με τη βοήθεια της οποίας έβλεπε με το ένα μάτι τα πάντα γύρω του. ανάποδα(!), ενώ το άλλο ήταν καλυμμένο με ένα κομμάτι ύφασμα. Το αριστερά ήταν δεξιά και το πάνω ήταν κάτω! Φόρεσε τον εξοπλισμό για μια μέρα αλλά δεν υπήρχε καμία βελτίωση (καθώς αναφέρει ότι χτυπούσε συνεχώς αντικείμενα και δεν μπορούσε να προσανατολιστεί). Απογοητευμένος αποφάσισε ότι έπρεπε να μεγαλώσει την διάρκεια του πειράματος σε 8 μέρες! Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα ήταν ότι την 4η μέρα νόμιζε ότι έβλεπε τα πάντα κανονικά ΕΝΩ φορούσε τον εξοπλισμό! Την 5η μέρα δεν είχε κανένα πρόβλημα παρά μόνο όταν εστίαζε σε ένα αντικείμενο για πολύ ώρα. Όταν έβγαλε την "μάσκα" η όραση του γύρισε κατευθείαν στην φυσιολογική της μορφή, χωρίς να χρειαστεί καθόλου χρόνο να προσαρμοστεί.
Αν η προηγούμενη παράγραφος σας έκανε εντύπωση περιμένετε μέχρι να διαβάσετε αυτήν! Ο εγκέφαλος είναι ένα καταπληκτικό όργανο με εντυπωσιακές ιδιότητες, ακόμα και όταν δεν λειτουργούν όλα ρολόι σε αυτόν. Οι τυφλοί, για παράδειγμα, οι οποίοι έχουν πρόβλημα στο πίσω μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται και μετατρέπει τις πληροφορίες που παίρνουμε από τα μάτια μας σε εικόνες. Ο εγκέφαλος όμως δεν μπορεί να αφήσει τα σώματά τους απροστάτευτα από τους κινδύνους του περιβάλλοντος τους. Το οπτικό σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παίρνουμε και άλλες πληροφορίες για τον γύρω χώρο πριν ακόμα το δούμε ως μια εικόνα! Τα ερεθίσματα "κάνουν πολλές στάσεις" (μάτια -> θάλαμος -> αμυγδαλή -> οπτικός φλοιός -> αμυγδαλή) πριν φτάσουν στον οπτικό φλοιό.
Ένα από αυτά είναι και η αμυγδαλή, το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα μας. Παρόλο που οι τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες (βλάβη οπτικού φλοιού), αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόλοιπη διαδρομή των πληροφοριών δεν πραγματοποιείται! Όταν "δουν" κάποιο εμπόδιο ή κάτι που μπορεί να του βλάψει, ο εγκέφαλος θα στείλει τις πληροφορίες στην αμυγδαλή και θα νιώσουν άγχος και φόβο. Από την άλλη όταν "δουν" χαρούμενες εικόνες, αισθήματα όπως χαρά και ευτυχία θα τους πλημμυρίσουν!
Να κλείσω λέγοντας ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Οι νευρώνες που ενώνονται για να συνδυάσουν εγκεφαλικές λειτουργίες είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια και αν τους "απλώσουμε" θα μπορούσαν να καλύψουν 4 γήπεδα ποδοσφαίρου! Είναι αδύνατον να μπορέσουμε να απαντήσουμε όλα τα ερωτήματα που έχουμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο (γι' αυτό και θα ασχοληθώ με αυτόν και σε επόμενα επεισόδια).
σχόλια