Οι χώρες που απαρτίζουν τη Γενική Συνέλευση ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της καταδίκης του εμπορικού και χρηματοοικονομικού εμπάργκο της Κούβας από τις ΗΠΑ. Το ίδιο όμως κάνουν τα τελευταία 22 χρόνια -κάθε χρόνο- και δεν αλλάζει τίποτα καθώς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν είναι εκτελεστά.
Στη συμβολική λοιπόν ψηφοφορία 188 έθνη ψήφισαν υπέρ, δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ) και τρία απείχαν (Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ και Palau).
To εμπάργκο ξεκίνησε το 1960 μετά τις πρώτες εθνικοποιήσεις αμερικανικών επιχειρήσεων και ιδιωτικής περιουσίας αμερικανικών πολιτών. Το 1962 ισχυροποιήθηκε σε σχεδόν ολοκληρωτικό εμπάργκο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ στην ομιλία του στον ΟΗΕ υπολόγιζε τις οικονομικές ζημίες του 50ετούς εμπάργκο σε 1.126 τρισ. δολάρια. "Οι ανθρώπινες ζημίες που προκαλούνται από το εμπάργκο δεν μπορούν να υπολογιστούν. Το μικρό μας νησί δεν απειλεί την ασφάλεια της υπερδύναμης".
Σχολιαστές στις ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το ψήφισμα της Κούβας το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ένα αποδιοπομπαίο τράγο στο εξωτερικό για να λειτουργεί ως δικαιολογία για τις κυβερνητικές πολιτικές. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της Κούβας είναι πολύ λίγες για να δικαιολογήσουν χαλάρωση του εμπάργκο.
σχόλια