Ο θάνατος ενός εφήβου στο Πουτσένγκ, στην επαρχία Σαανσί της βορειοδυτικής Κίνας, έχει πυροδοτήσει βίαιες διαμαρτυρίες, όπως επιβεβαιώνει το BBC μέσω επαληθευμένων βίντεο.
Σε πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδηλωτές φαίνονται να πετούν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας καταγράφονται να ξυλοκοπούν κάποιους από τους συμμετέχοντες.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο έφηβος, με το επώνυμο Ντανγκ, πέθανε στις 2 Ιανουαρίου μετά από πτώση από τον κοιτώνα του σχολείου του, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «ατύχημα». Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, ο Ντανγκ είχε μια διαφωνία με άλλον μαθητή το βράδυ πριν από την πτώση του, η οποία λύθηκε από σχολικό αξιωματούχο. Λίγο αργότερα, το σώμα του βρέθηκε από άλλο μαθητή στο έδαφος.
Οι αρχές ανέφεραν ότι οι έρευνες και η νεκροψία απέκλεισαν την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας, ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδόθηκαν καταγγελίες για συγκάλυψη της αλήθειας.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές από την οικογένεια του Ντανγκ υποστηρίζουν ότι τα τραύματά του δεν συμφωνούν με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και ότι δεν τους επιτράπηκε να εξετάσουν το σώμα του για αρκετή ώρα. Ένας ισχυρισμός, χωρίς αποδείξεις, αναφέρει ότι ο Ντανγκ αυτοκτόνησε μετά από εκφοβισμό που υπέστη.
Το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, με προηγούμενα περιστατικά να οδηγούν σε διαμαρτυρίες και αυστηρές ποινές.
Κίνα: Διαδηλώσεις και αστυνομική βία
Οι καταγγελίες φαίνεται να εξόργισαν πολλούς κατοίκους του Πουτσένγκ, οδηγώντας σε μαζικές διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων. Στα βίντεο, διαδηλωτές φαίνονται να εισβάλλουν σε κτίρια, να φωνάζουν «δώστε μας την αλήθεια» και να συγκρούονται με αστυνομικούς.
Άλλες σκηνές δείχνουν διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα, όπως κώνους κυκλοφορίας, κατά της αστυνομίας, ενώ οι αστυνομικοί απαντούν με βίαιες συλλήψεις και χρήση γκλομπ. Ορισμένοι διαδηλωτές εμφανίζονται με αίματα στα κεφάλια και τα πρόσωπά τους.
Σε ξεχωριστά βίντεο, επιβεβαιωμένα από το BBC, άνθρωποι φαίνονται να θρηνούν τον θάνατο του εφήβου, τοποθετώντας λουλούδια και προσφορές στην είσοδο του σχολείου. Μια παραδοσιακή τελετή πένθους καταγράφεται, με ανθρώπους να πετούν κομμάτια χαρτιού από την οροφή του κτιρίου.
Καταστολή και λογοκρισία
Από τις αρχές της εβδομάδας, φαίνεται ότι οι διαμαρτυρίες έχουν κατασταλεί, με την παρουσία περισσότερων αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποσιωπήσει το περιστατικό, ενώ οποιαδήποτε αναφορά στις διαδηλώσεις λογοκρίνεται αυστηρά από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι τοπικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες «να μην δημιουργούν, πιστεύουν ή διαδίδουν φήμες», ενώ αρνήθηκαν ότι πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις όταν ρωτήθηκαν από το BBC.
Το περιστατικό αναδεικνύει την ευαισθησία των κινεζικών αρχών σε θέματα κοινωνικών αντιδράσεων και τη σκληρή τους στάση απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή δημόσιας αμφισβήτησης.