CrowdOutAIDS.org – Από τους νέους για τους νέους.
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, το UNAIDS, μας πληροφορεί ότι κάθε μέρα που περνά μολύνονται με τον ιό 3.000 άτομα νεαρής ηλικίας, από 15 μέχρι 24 χρονών. Τα βάλανε λοιπόν κάτω στον ΟΗΕ και σκέφτηκαν να ρωτήσουν τους ίδιους τους νέους πως πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότερες οι προσπάθειες για την πρόληψη νέων κρουσμάτων.
Κι έτσι, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, εγκαινίασαν το πρόγραμμα CrowdOutAIDS, το οποίο θα έχει διάρκεια 2 μηνών και στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 29, με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις, να προτείνουν ιδέες και να χαράξουν νέους δρόμους για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται στην πρακτική του crowdsourcing, κατά την οποία καλούνται ομάδες πολιτών να συνεργαστούν για να βρούνε λύσεις πάνω σε θέματα που τους απασχολούν από κοινού. Το CrowdOutAIDS αποτελείται από 8 διαδικτυακά φόρουμ συζήτησης, που διατίθενται σε 6 διαφορετικές γλώσσες. Στο κάθε φόρουμ θα συμμετέχει μια συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα από διάφορες περιοχές του πλανήτη. Τα φόρουμ φιλοξενούνται σε γνωστά κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, αλλά και το κινεζικό δίκτυο Renren και το Ρωσικό Vkontakte. Στο τέλος οι συμμετέχοντες θα κληθούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να πάρουν αποφάσεις για ανάληψη δράσης βάσει της στρατηγικής που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Νοέμβρη δήλωσαν συμμετοχή 1.500 άτομα ηλικίας κάτω των 30. Αρχικά διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιοχές όπου υπάρχουν πολλά νέα κρούσματα HIV δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι υπεύθυνοι του CrowdOutAIDS πρόσθεσαν στο πρόγραμμα και ανοιχτές συζητήσεις εκτός διαδικτύου, που θα οργανώνονται από εθελοντές του.
Μπορείς ακόμα και τώρα να μπεις στην ιστοσελίδα του προγράμματος και να δηλώσεις συμμετοχή.
----
“Είμαστε νέες γυναίκες και ζούμε με τον HIV. Μέσα από την ενασχόληση μας με την επικοινωνία μπορούμε να μιλάμε για το τι σημαίνει να είσαι οροθετική και να ζεις με τον ιό, μπορούμε να μιλάμε χωρίς τον φόβο του αποκλεισμού ή του στίγματος.”
Κανένας δεν θα αλλάξει τα πράγματα για σένα.
Be the change you want to bring.
Το πρόγραμμα του λατινοαμερικάνικου MTV "Agents of Change" αφηγείται αληθινές ιστορίες γυναικών που ζούνε με τον ιό. Μια από αυτές αφορά μια ομάδα οροθετικών γυναικών που δραστηριοποιείται με απίστευτο ζήλο οργανώνοντας μέσα στην κοινωνία εστίες ενημέρωσης για την πρόληψη του HIV. Όπως εξομολογούνται οι ίδιες με ξεχωριστή ειλικρίνεια και θάρρος, μέσα από αυτό που κάνουν βρίσκουν και ένα μέσο να μιλήσουν ανοιχτά για το πως είναι η ζωή με τον ιό, να εκφράσουν χωρίς φόβο τις αγωνίες τους, κόντρα στον κοινωνικό ρατσισμό.
---
Στην Ελλάδα ο σύλλογος οροθετικών Θετική Φωνή προσπαθεί να εξασφαλίσει καλύτερες πρακτικές πρόληψης και ενημέρωσης, καθώς και καλύτερες υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας για τους οροθετικούς και για τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα όμως - και εδώ για μένα βρίσκεται το κλειδί – οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του συλλόγου οργανώνουν ακούραστα δράσεις για να προωθήσουν την κοινωνική αποδοχή και την αλληλεγγύη, και να προασπίσουν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων πλήττονται από τον ιό. Το στίγμα είναι ο χειρότερος εχθρός ενός οροθετικού, ίσως χειρότερος κι από τον ίδιο τον ιό.
Μήπως ήρθε τελικά η ώρα να κλείσουμε όλοι την πόρτα στο σύνδρομο της κλειστής συντηρητικής κοινωνίας που μας κατατρέχει και να δημιουργήσουμε νηφάλια και χωρίς δράματα, μέσα από τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη μας, τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι οροθετικοί να βγούνε μπροστά με σθένος και να πούνε τα πράγματα με το όνομα τους; Μήπως πρέπει να δώσουμε τις δικές μας λύσεις, αντί να περιμένουμε από κάποιους άλλους να σώσουν την κατάσταση; Μήπως τελικά πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε;
Η κρίση και η πρόνοια
Η Θετική Φωνή θίγει και μια ακόμα πιο επίκαιρη πλευρά του θέματος που έχει να κάνει με την κρίση και την διακοπή παροχών πρόνοιας για τους οροθετικούς. "Η HIV λοίμωξη είναι πάνω απ’ όλα μια κοινωνική ασθένεια και έτσι δε μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη από τις βίαιες αλλαγές στον κοινωνικό ιστό... Η Ελλάδα της κρίσης βρίσκει τη κοινότητα των οροθετικών μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον. Κοινωνικές παροχές χρόνων, που εν μέρει αντιμετώπιζαν το κοινωνικό ρατσισμό και το στίγμα που έχουν συνδυαστεί με την HIV λοίμωξη, διακόπτονται (χρησιμοποιώντας το νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας ως προκρούστεια κλίνη) ή μπαίνουν σε αμφισβήτηση με το πρόσχημα της "στοχευμένης μόλυνσης" και δημιουργούν νέες δυσμενείς συνθήκες στο καθημερινό αγώνα κάθε οροθετικού για ζωή."
Διάβασε εδώ το δελτίο τύπου.
---
Βήματα προς την σωστή κατεύθυνση γίνονται και στην Ελλάδα, ελπίζουμε σε πολύ περισσότερα και τολμηρότερα.
Προκαταρκτικά ευρήματα διαδικτυακής έρευνας για MSM, δηλαδή για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες γκέι από όλη την Ευρώπη, ανώνυμα, μέσω γνωστών ιστοσελίδων όπως το GayRomeo, το Manhunt και το Gaydar που συνεργάστηκαν για το πρότζεκτ. Ο όρος MSM (Men having Sex with Men) εφευρέθηκε για να καλύψει μια μεγαλύτερη γκάμα ανδρών, από τους γκέι και τους αμφί μέχρι και όσους κάνουν περιστασιακά φάσεις με άλλους άνδρες χωρίς ομως να χαρακτηρίζονται γκέι.
Συζήτηση για το HIV/AIDS στην οποία κατά το τέλος συμμετέχει και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν ρώτησε κάποιος τον υπουργό αν προτίθεται να περικόψει τις παροχές στους οροθετικούς;
Τρέιλερ της ταινίας «Θετικές ιστορίες». Είναι μάλλον η πρώτη φορά που ελληνική ταινία καταπιάνεται τόσο ανοιχτά και ακομπλεξάριστα με το θέμα. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ταινία με κεντρικό θεματικό άξονα τον HIV. Συμμετείχε στο 51ο Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
σχόλια