Έχουν ήδη περάσει 10 χρόνια από τότε που πέθανε ο σημαντικότατος έλληνας μουσικός Ιάννης Ξενάκης. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία το έργο του όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί αλλά η ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων και η διάδοση του internet έχουν βοηθήσει καθοριστικά στην διαχυσή του και στη επαναγνωριμία με αυτό. Είναι άλλωστε γεγονός πως η μεγάλη ψηφιακή βιβλιοθήκη της οποίας αποτελεί μέρος αποτελεί ιδανικό θεματοφύλακα του μοναδικού μουσικού του σύμπαντος του οποίου νέοι ακροατές και μουσικοί μπορούν πια εύκολα να γίνουν μέτοχοι συμπληρώνοντας μόνοι τους τα κομμάτια του παζλ που αυτοί επιθυμούν.
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών απόψε στις 8:30 το μουσικό σύνολο dissonArt θα επιχειρήσει από τη δικιά του πλευρά να συμπληρώσει τα κομμάτια ενός αφιερωματικού μουσικού πάζλ βασισμένου στη μουσική του Ιάνη Ξενάκη.
Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει το έργο για σόλο κοντραμπάσο Theraps στο οποίο ο Ξενάκης εξερευνά σχεδόν εξαντλητικά τα όρια του οργάνου, το γεμάτο ενέργεια και δεξιοτεχνία τρίο εγχόρδων Ιkhoor, το σεξτέτο Plekto όπου τα τρία μουσικά επεισόδια (συγχορδίες, ρυθμός, μελωδία) έρχονται σε αντιπαράθεση, το Αnaktoria που αναδεικνύει ένα ευρύ φάσμα ηχητικής υφής μέσω ακραίων δυναμικών, μικροτόνων και αρμονικών και, τέλος, το Kai, από την τελευταία δημιουργική περίοδο της έντονης αφαίρεσης, με έμφαση στην αντίστιξη, την αρμονία και το ρυθμό.
Το dissonArt ensemble ιδρύθηκε στις αρχές του 2005 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο πέρα από τα σύνορά της, Με ένα πυρήνα 9 βασικών μελών, εξωτερικούς συνεργάτες και ευέλικτη εσωτερική δομή το dissonArt θα λέγαμε πως ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης ορχηστρικών σχηματισμών.
Στο πρόγραμμα τους μέχρι τώρα έχουν ασχοληθεί και με έργα αναγνωρισμένων συνθετών, αλλά και λιγότερο. Παρότι το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της μουσικής δημιουργίας που αναπτύχθηκαν από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ως σήμερα, το dissonArt δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών. Συνεργασίες με φορείς και ομάδες άλλων μορφών τέχνης, στο βαθμό που αυτές οδηγούν στη δημιουργία νέων και πρωτότυπων έργων, συγκαταλέγονται επίσης ανάμεσα στους βασικούς στόχους του dissonArt.
Πέραν τούτου, το σύνολο έχει αναπτύξει μία εκπαιδευτική δραστηριότητα, είτε εκτελώντας έργα φοιτητών σύνθεσης στα Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, είτε διοργανώνοντας σεμινάρια για μουσικούς που θέλουν να εντρυφήσουν στις σύγχρονες εκτελεστικές πρακτικές. Στην έως τώρα καλλιτεχνική του διαδρομή, το dissonArt ensemble έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς όπως ο Beat Furrer, ο Γιώργος Απέργης και ο Αugustino di Scipio. Για το έτος 2011 το dissonArt ensemble είναι ensemble in residence του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
>>>DATA
Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Plekto
Theraps
Anaktoria
Ikhoor
Kai
Γιάννης Ανισέγκος: φλάουτο
Αλέξανδρος Σταυρίδης: κλαρινέτο
Κώστας Βαβάλας: φαγκότο
Δημήτρης Γκόγκας: τρομπέτα
Τραϊανός Ελευθεριάδης: κόρνο
Φιλήμονας Στεφανίδης: τρομπόνι
Θοδωρής Πατσαλίδης: βιολί
Γκρέτα Παπά: βιολί
Χαρά Σειρά: βιόλα
Βασίλης Σαΐτης: τσέλο
Λενιώ Λιάτσου: πιάνο
Γιάννης Χατζής: κοντραμπάσο
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά
Διεύθυνση συνόλου: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Τιμές εισιτηρίων: 28 - 18 - 15 ευρώ και 15 - 10 ευρώ (μειωμένα)
Προπώληση εισιτηρίων από τα καταστήματα Public, Ελευθερουδάκης, Παπασωτηρίου και Ιανός, από τα εκδοτήρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 12:00-21:00), τηλεφωνικά στο 210-9005800, καθώς και ηλεκτρονικά στο www.sgt.gr .
σχόλια