Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Το Πανεπιστήμιο του Τέξας κατέγραψε τις πιο συχνές και επικίνδυνες επιπλοκές που προκαλούνται από τους φακούς επαφής και που σχετίζονται άμεσα με την ευρεία κλίμακα της κατανάλωσης και χρήσης τους.
Το πιο συχνό λάθος αφορά τον τρόπο τοποθέτησης των μαλακών φακών και τις μολύνσεις που δημιουργούνται αν τα χέρια δεν είναι απολύτως καθαρά. Οι οφθαλμικές μολύνσεις μπορεί να εξελιχθουν τόσο σοβαρά που να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση.
Εξειδικευμένη έρευνα επικεντρώθηκε στον τρόπο συμπεριφοράς των φοιτητών που χρησιμοποιούν φακούς και που σε μεγάλη πλειοψηφία τους προτιμούν από τα γυαλιά για λόγους εμφάνισης και ομορφιάς.
- Οι φοιτητές ομολογούν, όπως δημοσιεύθηκε στη USA Today, ότι στα δέκα λεπτά που διαθέτουν από τη στιγμή που ξυπνούν για να φύγουν από το σπίτι, δεν προλαβαίνουν να δώσουν σημασία στους κανόνες ασφαλείας.
- Πολλοί κοιμούνται με τους φακούς και τους αφαιρούν για να τους επανατοποθετήσουν μόνο όταν νιώθουν ενόχληση, πόνο ή φαγούρα.
- Σε μεγάλο ποσοστό οι φοιτητές δήλωσαν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ξεπλένουν τους φακούς ακόμη και με νερό της βρύσης, αντί έστω για φυσικό ορό.
- Συνολικά μόνο το 2% των χρηστών φακών επαφής τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής.
Μια από τις πιο βασικές συμβουλές για την προστασία των ματιών είναι να θυμάται κανείς πως τα χέρια απαιτείται να είναι πεντακάθαρα πριν την αλλαγή. Το μάτι είναι μια από τις πιο επικίνδυνες πύλες μόλυνσης από μικρόβια των χεριών καθώς και από αερόβια μικρόβια.
Συμβουλή SOS επίσης: Ποτέ με φακούς επαφής κολύμπι σε θάλασσα, πισίνα, ούτε και σε ζεστό αφρόλουτρο.
σχόλια