Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους Facebook Twitter
Η Μαρία Τρυφωνίδη είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
0


— Σαράντα δύο χρόνια «Φλόγα». Πώς είναι αυτή η διαδρομή; Διηγηθείτε μας κάποιες στιγμές που χαράχτηκαν για πάντα στην καρδιά σας.
Όλες οι ιστορίες των παιδιών μας είναι συγκλονιστικές. Η διάρκεια της θεραπείας είναι από τη φύση της ακραία και συγκλονιστική. Παιδί και γονιός ισορροπούν σε ένα σχοινί στην άκρη της γης. Πάντα βρίσκεται η δύναμη που χρειάζεται, γιατί ο άνθρωπος τελικά όλα τα αντέχει. Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια δράσης, γεμάτα αγώνες, νίκες, εμπόδια, απώλειες, επιτυχίες, απογοητεύσεις, χαρές και λύπες, διαφορετικές ιστορίες, με χιλιάδες παιδιά που πέρασαν το κατώφλι μας. Πώς να ξεχωρίσεις μια ιστορία ανάμεσα σε τόσες μοναδικές και συγκλονιστικές; Ο άνθρωπος δοκιμάζεται στη «Φλόγα» γιατί καλείται να προστατέψει ό,τι πιο πολύτιμο έχει: τη ζωή και την υγεία του παιδιού του.

Ο καρκίνος στο παιδί είναι ένα συνταρακτικό γεγονός που αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα της οικογένειας. Οι θεραπείες είναι χρονοβόρες και επίπονες και απαιτούν συνεχείς επισκέψεις στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το παιδί να αποκόπτεται από τις δραστηριότητές του, οι γονείς να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους και τα αδέλφια να περνούν αρκετό χρόνο μόνα ή με άλλους συγγενείς. Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση η οικογένεια χρειάζεται στήριξη από το φιλικό, κοινωνικό αλλά και σχολικό περιβάλλον. Πολλές φορές αρκεί απλώς να κρατάμε επαφή, να δείχνουμε διακριτικά το ενδιαφέρον μας και να βοηθάμε τα παιδιά να επιστρέψουν ομαλά στο σχολείο.

Η «Φλόγα» βρίσκεται δίπλα στη δημόσια υγεία, δίπλα στον κάθε γιατρό μας που αγωνίζεται για το καλό των παιδιών μας, ώστε να τους προσφέρουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που τους είναι απαραίτητα για να κάνουν σωστά την αποστολή τους. 

— Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε στην πορεία; Ξεπεράστηκαν όλες; Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που παραμένουν σήμερα;
Δυσκολίες αμέτρητες. Εμείς, απλοί καθημερινοί άνθρωποι, κληθήκαμε κάποια στιγμή να διεκδικήσουμε την υγεία των παιδιών μας και τη θέση τους στη κοινωνία. Ακόμα προσπαθούμε να πείσουμε ότι τα παιδιά μας μπορούν να ιαθούν, φτάνει να έχουν τη σωστή θεραπεία. Δεν είναι δυνατό να στείλουμε όλα τα παιδιά στην Ευρώπη για θεραπεία. Γι’ αυτό προσπαθούμε να φέρουμε την Ευρώπη στη χώρα μας, έτσι κάθε παιδί που νοσεί από καρκίνο να έχει την ίδια φροντίδα που θα είχε σε κάθε άλλη προηγμένη χώρα της Ευρώπης.

— Εθελοντές δότες μυελού των οστών. Ξεπεράσαμε τους 250.000 δότες, το λαμπρό παράδειγμα της Κύπρου, και τα τελευταία στατιστικά. 
Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της ιατρικής, σε συνδυασμό με την τεχνολογία, απλώνει μπροστά μας νέες ευκαιρίες ίασης. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια δεύτερη ευκαιρία, όταν οι άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν. Μια πόρτα ελπίδας που όμως, για να τη διαβεί κάποιος, χρειάζεται συμβατό δότη. Η πιθανότητα να βρεθεί από την οικογένεια δεν ξεπερνά το 25%. Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εγγεγραμμένους εθελοντές δότες μυελού των οστών σε αναλογία πληθυσμού και έχει δώσει στην Ελλάδα πάνω από 100 μοσχεύματα για ισάριθμες μεταμοσχεύσεις.

Στη χώρα μας έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Η «Φλόγα», σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ-Χάρισε ζωή, έχει τοποθετήσει σταθμούς για τη συλλογή δειγμάτων μυελού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τώρα είμαστε σε διαδικασία τοποθέτησης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κάποιοι άνθρωποι ζουν γιατί κάποιοι άλλοι, σε ανύποπτο χρόνο, χώρο και χώρα έδωσαν δείγμα μυελού των οστών και καταχωρήθηκαν στην παγκόσμια δεξαμενή. Κάποιοι από αυτούς είχαν την τύχη να βρεθούν συμβατοί και να προσφέρουν ζωή.

— Πάμε στα στατιστικά του παιδικού καρκίνου. Πόσα περιστατικά περίπου έχουμε ετησίως, ποια είναι τα συχνότερα ογκολογικά νοσήματα και πόσα παιδιά γίνονται καλά; 
• 300-350 περίπου παιδιά νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
• 1 παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν από τα 20 του χρόνια.    
• 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
• 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο κάθε μέρα στην Ευρώπη.
• Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 500.000 άτομα που έχουν ιαθεί.
• Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες, που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
• Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Ωστόσο, στη χώρα μας το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύεται. Έχει δεκάδες διαφορετικές μορφές, διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων, γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά και εφήβους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση.

— Υπάρχουν πιθανότητες υποτροπής σε μεγαλύτερη ηλικία και αν σε κάποια ογκολογικά νοσήματα είναι υψηλότερες, ποια είναι αυτά;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πιθανότητα δεύτερου καρκίνου. Η θεραπεία στην οποία έχει υποβληθεί κάθε παιδί ή και κάθε ενήλικας δεν του εξασφαλίζει ανοσία στο μέλλον. 

— Οι ξενώνες φιλοξενίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της «Φλόγας» για τη διευκόλυνση των οικογενειών των μικρών ασθενών. Πού βρισκόμαστε σήμερα, τι δυναμικότητα έχετε σε φιλοξενία οικογενειών;
Η «Φλόγα» από το 2002 λειτουργεί σπίτια φιλοξενίας για τις οικογένειες που έρχονται από την περιφέρεια και πρέπει να παραμείνουν στην Αθήνα για να υποβληθούν τα παιδιά σε θεραπεία στα δύο παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα της Αθήνας που στεγάζονται στο κτίριο της ΕΛΠΙΔΑΣ. Σήμερα είμαστε σε θέση να φιλοξενούμε μέχρι 50 παιδιά με τους γονείς τους εντελώς δωρεάν για όσο διάστημα οι γιατροί τους θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνουν στην Αθήνα. Οικογένειες από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, την Ηγουμενίτσα και τη Ρόδο βρίσκουν καταφύγιο σε ένα σπίτι ειδικά φτιαγμένο γι’ αυτούς από τους προηγούμενους γονείς για να στεγάζει με αγάπη, κατανόηση και σεβασμό τον αγώνα τους.

— Ζούμε μια δεκαετία που οι νέες θεραπείες και οι βιοδείκτες έφεραν την επανάσταση στον καρκίνο. Μιλήστε μας γι’ αυτές τις εξελίξεις και για το σημαντικότατο έργο που γίνεται στην Ογκολογική Μονάδα του Παίδων.  
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η ιατρική, σε συνδυασμό με την τεχνολογία, έχει επιτύχει σπουδαία αποτελέσματα στον πόλεμο κατά του καρκίνου. Η «Φλόγα» βρίσκεται δίπλα στη δημόσια υγεία, δίπλα στον κάθε γιατρό μας που αγωνίζεται για το καλό των παιδιών μας, ώστε να τους προσφέρουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που τους είναι απαραίτητα για να κάνουν σωστά την αποστολή τους. 

— Στις γονιδιακές κυτταρικές και car T θεραπείες το κόστος είναι υψηλό, πολλές φορές δυσθεώρητο. Μπορεί αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα; Υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να μην έχουν οι ασθενείς πρόσβαση, καθώς οι δαπάνες υγείας βρίσκονται σε περιβάλλον κλειστού προϋπολογισμού;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μας κάποιο παιδί να στερείται συγκεκριμένης νοσηλείας λόγω κόστους. Συνεχώς εφαρμόζονται νέες θεραπείες, νέες προσεγγίσεις, νέες εφαρμογές, συνεχής εκσυγχρονισμός των διαγνωστικών και θεραπευτικών εξοπλισμών που με τεράστιο ομολογουμένως οικονομικό κόστος βελτιώνουν συνεχώς τα ποσοστά ίασης. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα σε ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους

Υγεία & Ευεξία / Θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα σε ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους

Με αυτή την κυτταρική θεραπεία εισερχόμαστε στον κόσμο της ιατρικής πρωτοπορίας όπου μας δίνεται η ικανότητα να επαναπρογραμματίζουμε τα κύτταρα των ασθενών για να μπορέσουμε να επιτεθούμε σε έναν θανατηφόρο καρκίνο.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ