Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

MOUTH TAPE Facebook Twitter
Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ή ενήλικες που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την ταινία μόνοι τους.
0



ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ
 με το στόμα κλεισμένο με ταινία μπορεί να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια; Η μέθοδος του σφραγισμένου με ταινία στόματος ώστε να παραμένει κλειστό την ώρα που κοιμόμαστε εμφανίζεται συχνά στο Instagram και το TikTok, αλλά και στην έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind». Λέγεται πως είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του ροχαλητού, για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας και για τη βελτίωση του ύπνου. 

Προκαταρτικές έρευνες υποδηλώνουν ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία μπορεί να θεραπεύει τη συνήθεια να αναπνέουμε από το στόμα, το ροχαλητό και κάποιες ελαφριές περιπτώσεις υπνικής άπνοιας, οι οποίες προκύπτουν όταν ο ανώτερος αεραγωγός εμποδίζεται επανειλημμένα την ώρα του ύπνου, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της αναπνοής. Όμως δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η μέθοδος, για το ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την εφαρμογή της και ποιος θα έπρεπε να την αποφύγει, λένε οι ειδικοί. 

«Κατά πάσα πιθανότητα, η μεμονωμένη επίδραση της ταινίας στο στόμα είναι μικρή», λέει ο Ντέιβιντ Κεντ, αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας και χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

Αν και τα άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά από τη μύτη λόγω ανατομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας μπορεί να βρουν τη μέθοδο δυσάρεστη, δεν είναι πιθανό να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα, οι περισσότεροι θα ξυπνήσουν και θα αφαιρέσουν την ταινία, δηλώνουν οι ειδικοί.

Η ιδέα πίσω από τη μέθοδο είναι να ενθαρρύνει την αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία είναι απαραίτητη καθώς η ρινική κοιλότητα λειτουργεί ως φίλτρο αέρα για το ανθρώπινο σώμα. Ο αέρας εισέρχεται από τα ρουθούνια στη ρινική κοιλότητα, όπου η βλεννογόνος μεμβράνη συγκρατεί υπολείμματα, σωματίδια και παθογόνους μικροοργανισμούς, και ακούσιες αντιδράσεις όπως το φτέρνισμα απομακρύνουν τους ρύπους. Επίσης η ρινική κοιλότητα θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα πριν αυτός εισέλθει στους πνεύμονες, για να αποτρέψει τις βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. 

Ωστόσο, όταν κάποια αλλεργία, ασθένεια ή δομική ανωμαλία εμποδίζει την αποτελεσματική αναπνοή από τη μύτη, ανοίγουμε το στόμα ακούσια καθώς κοιμόμαστε για να πάρουμε αέρα.

Η στοματική αναπνοή μπορεί να αλλάξει προσωρινά την ανατομία του λάρυγγα, κάνοντάς τον στενότερο και καθιστώντας τον επιρρεπή στην κατάρρευση. Μακροπρόθεσμα, συσχετίζεται με οδοντικά προβλήματα όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα, με διαταραχές ύπνου, μειωμένη πνευμονική λειτουργία και έξαρση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Σε μια μελέτη, 20 άτομα με ήπια υπνική άπνοια και κύριο παράπονο το ροχαλητό συμμετείχαν σε ένα οικιακό τεστ ύπνου, σφραγίζοντας το στόμα τους με υποαλλεργική ταινία σιλικόνης πριν από τον ύπνο. Όσοι είχαν ρινική απόφραξη χρησιμοποίησαν φάρμακα και ένα ρινικό σπρέι για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα πριν κλείσουν το στόμα τους με ταινία. Το 65% είδε σημαντική βελτίωση στο ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κλείσιμο του στόματος με ταινία θεωρείται θεραπεία χαμηλού κινδύνου. Αν και τα άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά από τη μύτη λόγω ανατομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας μπορεί να βρουν τη μέθοδο δυσάρεστη, δεν είναι πιθανό να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα, οι περισσότεροι θα ξυπνήσουν και θα αφαιρέσουν την ταινία, δηλώνουν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, ιδίως όταν δεν αναπνέουμε καλά από τη μύτη και όταν αναπνέουμε από το στόμα ενώ είμαστε ξύπνιοι, καθώς και όταν κάνουμε γυμναστική ή άθληση, δηλώνει ο Ρόμπσον Καπάσο, επικεφαλής της χειρουργικής ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ή ενήλικες που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την ταινία μόνοι τους.

Η βασική ανησυχία είναι ότι κάποιοι μπορεί να πιστέψουν πως το κλείσιμο του στόματος με ταινία αποτελεί εναλλακτική λύση για μελετημένες θεραπείες όπως τα μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών ή CPAP, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών διαταραχών όπως η υπνική άπνοια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου και κόπωση και αυξάνει ορισμένους καρδιαγγειακούς κινδύνους, λένε οι ειδικοί.

«Μπορεί να υπάρχει μια ιατρική πάθηση που προκαλεί την αναπνοή από το στόμα», δηλώνει η Μπεθ Μάλοου, καθηγήτρια Νευρολογίας και Παιδιατρικής και διευθύντρια του Τμήματος Ύπνου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Δοκιμάστε τη μέθοδο υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, διότι «δεν θέλετε το κλείσιμο του στόματος με ταινία να συγκαλύψει κάποιο πρόβλημα υγείας», λέει.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

- Οι ειδικοί λένε: Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία είναι ασφαλές για εσάς και για να αποκλείσετε πιο σοβαρά ζητήματα που μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

- Μη χρησιμοποιείτε απλή κολλητική ταινία αλλά υποαλλεργική ταινία που έχει σχεδιαστεί για το δέρμα. Υπάρχει ακόμη και ταινία που κυκλοφορεί στο εμπόριο ειδικά για αυτήν τη χρήση.

- Δοκιμάστε τη μέθοδο την πρώτη φορά ενώ είστε ξύπνιοι, για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την ανεχτείτε.

Συμπέρασμα:

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους με το ροχαλητό και την ήπια υπνική άπνοια, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Πριν δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς και για να αποφύγετε τη συγκάλυψη μιας πιο σοβαρής πάθησης.

Mε πληροφορίες από την Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ