Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

MOUTH TAPE Facebook Twitter
Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ή ενήλικες που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την ταινία μόνοι τους.
0



ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ
 με το στόμα κλεισμένο με ταινία μπορεί να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια; Η μέθοδος του σφραγισμένου με ταινία στόματος ώστε να παραμένει κλειστό την ώρα που κοιμόμαστε εμφανίζεται συχνά στο Instagram και το TikTok, αλλά και στην έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind». Λέγεται πως είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του ροχαλητού, για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας και για τη βελτίωση του ύπνου. 

Προκαταρτικές έρευνες υποδηλώνουν ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία μπορεί να θεραπεύει τη συνήθεια να αναπνέουμε από το στόμα, το ροχαλητό και κάποιες ελαφριές περιπτώσεις υπνικής άπνοιας, οι οποίες προκύπτουν όταν ο ανώτερος αεραγωγός εμποδίζεται επανειλημμένα την ώρα του ύπνου, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της αναπνοής. Όμως δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η μέθοδος, για το ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την εφαρμογή της και ποιος θα έπρεπε να την αποφύγει, λένε οι ειδικοί. 

«Κατά πάσα πιθανότητα, η μεμονωμένη επίδραση της ταινίας στο στόμα είναι μικρή», λέει ο Ντέιβιντ Κεντ, αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας και χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

Αν και τα άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά από τη μύτη λόγω ανατομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας μπορεί να βρουν τη μέθοδο δυσάρεστη, δεν είναι πιθανό να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα, οι περισσότεροι θα ξυπνήσουν και θα αφαιρέσουν την ταινία, δηλώνουν οι ειδικοί.

Η ιδέα πίσω από τη μέθοδο είναι να ενθαρρύνει την αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία είναι απαραίτητη καθώς η ρινική κοιλότητα λειτουργεί ως φίλτρο αέρα για το ανθρώπινο σώμα. Ο αέρας εισέρχεται από τα ρουθούνια στη ρινική κοιλότητα, όπου η βλεννογόνος μεμβράνη συγκρατεί υπολείμματα, σωματίδια και παθογόνους μικροοργανισμούς, και ακούσιες αντιδράσεις όπως το φτέρνισμα απομακρύνουν τους ρύπους. Επίσης η ρινική κοιλότητα θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα πριν αυτός εισέλθει στους πνεύμονες, για να αποτρέψει τις βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. 

Ωστόσο, όταν κάποια αλλεργία, ασθένεια ή δομική ανωμαλία εμποδίζει την αποτελεσματική αναπνοή από τη μύτη, ανοίγουμε το στόμα ακούσια καθώς κοιμόμαστε για να πάρουμε αέρα.

Η στοματική αναπνοή μπορεί να αλλάξει προσωρινά την ανατομία του λάρυγγα, κάνοντάς τον στενότερο και καθιστώντας τον επιρρεπή στην κατάρρευση. Μακροπρόθεσμα, συσχετίζεται με οδοντικά προβλήματα όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα, με διαταραχές ύπνου, μειωμένη πνευμονική λειτουργία και έξαρση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Σε μια μελέτη, 20 άτομα με ήπια υπνική άπνοια και κύριο παράπονο το ροχαλητό συμμετείχαν σε ένα οικιακό τεστ ύπνου, σφραγίζοντας το στόμα τους με υποαλλεργική ταινία σιλικόνης πριν από τον ύπνο. Όσοι είχαν ρινική απόφραξη χρησιμοποίησαν φάρμακα και ένα ρινικό σπρέι για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα πριν κλείσουν το στόμα τους με ταινία. Το 65% είδε σημαντική βελτίωση στο ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κλείσιμο του στόματος με ταινία θεωρείται θεραπεία χαμηλού κινδύνου. Αν και τα άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά από τη μύτη λόγω ανατομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας μπορεί να βρουν τη μέθοδο δυσάρεστη, δεν είναι πιθανό να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα, οι περισσότεροι θα ξυπνήσουν και θα αφαιρέσουν την ταινία, δηλώνουν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, ιδίως όταν δεν αναπνέουμε καλά από τη μύτη και όταν αναπνέουμε από το στόμα ενώ είμαστε ξύπνιοι, καθώς και όταν κάνουμε γυμναστική ή άθληση, δηλώνει ο Ρόμπσον Καπάσο, επικεφαλής της χειρουργικής ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ή ενήλικες που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την ταινία μόνοι τους.

Η βασική ανησυχία είναι ότι κάποιοι μπορεί να πιστέψουν πως το κλείσιμο του στόματος με ταινία αποτελεί εναλλακτική λύση για μελετημένες θεραπείες όπως τα μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών ή CPAP, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών διαταραχών όπως η υπνική άπνοια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου και κόπωση και αυξάνει ορισμένους καρδιαγγειακούς κινδύνους, λένε οι ειδικοί.

«Μπορεί να υπάρχει μια ιατρική πάθηση που προκαλεί την αναπνοή από το στόμα», δηλώνει η Μπεθ Μάλοου, καθηγήτρια Νευρολογίας και Παιδιατρικής και διευθύντρια του Τμήματος Ύπνου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Δοκιμάστε τη μέθοδο υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, διότι «δεν θέλετε το κλείσιμο του στόματος με ταινία να συγκαλύψει κάποιο πρόβλημα υγείας», λέει.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

- Οι ειδικοί λένε: Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία είναι ασφαλές για εσάς και για να αποκλείσετε πιο σοβαρά ζητήματα που μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

- Μη χρησιμοποιείτε απλή κολλητική ταινία αλλά υποαλλεργική ταινία που έχει σχεδιαστεί για το δέρμα. Υπάρχει ακόμη και ταινία που κυκλοφορεί στο εμπόριο ειδικά για αυτήν τη χρήση.

- Δοκιμάστε τη μέθοδο την πρώτη φορά ενώ είστε ξύπνιοι, για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την ανεχτείτε.

Συμπέρασμα:

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους με το ροχαλητό και την ήπια υπνική άπνοια, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Πριν δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς και για να αποφύγετε τη συγκάλυψη μιας πιο σοβαρής πάθησης.

Mε πληροφορίες από την Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ