Ένα τεστ είναι το πρώτο, κρίσιμο βήμα για την έγκαιρη διάγνωση του HIV

Ένα τεστ είναι το πρώτο, κρίσιμο βήμα για την έγκαιρη διάγνωση του HIV Facebook Twitter
Η αναγνώριση των ενδεικτικών νοσημάτων θα μπορούσε να είχε εξοικονομήσει περίπου 1 χρόνο καθυστέρησης στη διάγνωση και να είχε συμβάλει στην πρόληψη νέων μολύνσεων, στη μείωση των θανάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
0

Η κατάσταση της πανδημίας HIV στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2023 καταγράφηκαν περίπου 39,9 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που ζουν με HIV, εκ των οποίων το 77% (30,7 εκατομμύρια) λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, το 2023, 630.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω νοσημάτων που σχετίζονται με το AIDS, με το ένα στα οκτώ θύματα να είναι παιδί, αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για βελτιωμένη πρόσβαση σε θεραπεία και πρόληψη, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Για τον λόγο αυτό, είναι εξίσου κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση και η σύνδεση με τη φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό.

Παγκοσμίως, κάθε καθυστέρηση στη διάγνωση της HIV λοίμωξης αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο οδηγεί σε χειρότερες εκβάσεις υγείας για το άτομο με HIV, με σημαντική μείωση της άμυνας του οργανισμού, εμφάνιση AIDS, ή/και άλλων συννοσηροτήτων, αλλά και αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης.

Κάθε καθυστέρηση στη διάγνωση της HIV λοίμωξης αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο οδηγεί σε χειρότερες εκβάσεις υγείας για το άτομο με HIV.

Τα δεδομένα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, το 52,5% των νέων διαγνώσεων ΗΙV του 2024 έγινε καθυστερημένα. Στόχος της μελέτης MORFEAS (Missed OppoRtunities For Early HIV Diagnosis – Χαμένες ευκαιρίες για έγκαιρη διάγνωση της HIV λοίμωξης), που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο 2024 στο «Eurosurveillance», το περιοδικό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, ήταν η κατανόηση του προβλήματος της καθυστερημένης διάγνωσης.

Ειδικότερα, μελετήθηκε αν υπήρχαν καταστάσεις που προηγήθηκαν χρονικά της διάγνωσης και για τις οποίες θα μπορούσε να είχε γίνει έλεγχος για HIV. Τις καταστάσεις αυτές τις ονομάζουμε ενδεικτικές και τις ευκαιρίες που δεν εκμεταλλευόμαστε για να προτείνουμε ή να κάνουμε ένα τεστ HIV τις ονομάζουμε χαμένες ευκαιρίες για διάγνωση/εξέταση. Αυτή η μελέτη ήταν πανελλήνια, πολυκεντρική και αναδρομική, και ανέλυσε δεδομένα από 823 ενήλικες, οι οποίοι διαγνώστηκαν με HIV κατά την περίοδο 2019-2021. Η μελέτη υποστηρίχθηκε από την εταιρεία GILEAD Sciences Hellas.

cover
Μήνα Ψυχογιού, 
Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων, Α’ Παθολογική Κλινική, ΕΚΠΑ
[email protected]

Τι μάθαμε από τη μελέτη MORFEAS

Στη μελέτη MORFEAS βρήκαμε υψηλή συχνότητα χαμένων ευκαιριών για τεστ HIV στην Ελλάδα, με πάνω από το ήμισυ των ατόμων με HIV να διαγιγνώσκονται αργά, παρά τις προηγούμενες επαφές με το σύστημα υγείας. Άτομα μη ελληνικής καταγωγής είχαν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καθυστερημένη διάγνωση HIV, ενώ υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σχετιζόταν με μεγαλύτερη πιθανότητα χαμένων ευκαιριών.

Οι πιο συχνές καταστάσεις ενδεικτικού νοσήματος ήταν άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (39,8%) και πυρετός (11,0%). Ο μέσος χρόνος από τη μόλυνση μέχρι τη διάγνωση ήταν 3,2 χρόνια, με περίπου τους μισούς απ' όσους διαγνώστηκαν να αναφέρει κάποια επαφή με επαγγελματία υγείας μετά την εκτιμώμενη μόλυνση. Η αναγνώριση των ενδεικτικών νοσημάτων θα μπορούσε να είχε εξοικονομήσει περίπου 1 χρόνο καθυστέρησης στη διάγνωση και να είχε συμβάλει στην πρόληψη νέων μολύνσεων, στη μείωση των θανάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Τα ευρήματά μας επισημαίνουν την ανάγκη βελτίωσης της εξέτασης για HIV με βάση συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας που ενδέχεται να υποδεικνύουν λοίμωξη από HIV, καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης των εμποδίων στην εξέταση, όπως είναι η πρόσβαση και οι πολιτιστικοί παράγοντες. Η ένδειξη της εξέτασης, καθοδηγούμενη από τις ενδεικτικές καταστάσεις, και η αντιμετώπιση των εμποδίων θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την πρώιμη διάγνωση και θεραπεία, περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και αποτρέποντας την περαιτέρω μετάδοση.

Τι θα πει U=U

Παρά την καθυστερημένη διάγνωση, υπάρχει ένα αισιόδοξο δεδομένο, που ταυτόχρονα αποτελεί και ισχυρό μήνυμα για όλους τους πολίτες. 
Είναι το «Undetectable=Untransmittable», δηλαδή το γεγονός ότι το άτομο με HIV που λαμβάνει θεραπεία και έχει μη ανιχνεύσιμο φορτίο δεν μεταδίδει τον ιό. Το μήνυμα αυτό είναι ένα όπλο εναντίον του στίγματος. Το U=U είναι μήνυμα ελπίδας που πρέπει να το διακηρύξουμε για έναν κόσμο χωρίς AIDS.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM